Kanada: Muslimanka sa hidžabom odbila 50 hiljada dolara donacije

1
12

hijabKanada – Kanađanka koja je odbila zahtjev sudije da skine mahramu u sudnici, odbila je donaciju od 50 hiljada dolara.

Iako je zahvalna osobama koje su pokrenule kampanju kako bi joj skupili sredstva za kupovinu novog automobila, stanovnica Montreala, Rania el-Elul, kazala je kako se prikupljeni novac može iskoristiti za preču svrhu – kao pomoć onima čija su građanska prava ugrožena.

“Najprije bih htjela da izrazim najveću zahvalnost zbog finansijske i emocionalne pomoći koja je pružena mojoj porodici kroz ovu kampanju prikupljanja pomoći. Svijest koja je pobuđena kod javnosti kroz ovu kampanju okupila je ljude iz svih dijelova zemlje, koji su ponudili podršku da se ovo pitanje iznese na površinu. Rezultat je toga da vjerujem da se ova sredstva mogu usmjeriti na nešto korisnije, poput pomoći onima čija su prava uskraćena, čije su priče neispričane…”

Priča Ranije el-Elul je zadobila pažnju svjetske javnosti. Prošloga je mjeseca izašla pred sud u Kvebeku, kako bi uložila žalbu i vratila u posjed svoj automobil. Sudija Eliana Marengo joj je kazala da njen hidžab nije odjeća prikladna za sudnicu. Vozilo joj je oduzelo provincijalni odbor za osiguranje, jer je njen sin upravljao vozilom, iako mu je izrečena zabrana.

Kada je odbila da skine hidžab, sudija joj je kazala da će njen slučaj biti odgođen na neodređeno vrijeme. El-Elul je samohrana majka, sa socijalnim primanjima, koja sebi ne može priuštiti novi automobil.

U kampanji prikupljanja novca, koja je pokrenuta sasvim spontano, prikupljeno je 52 hiljade dolara. Novac će biti iskorišten za stipendiranje studenata, u ime Ranije el-Elul, a ostatak će biti proslijeđen kanadskim organizacijama civilnog društva.

“Prvi put kad sam sletjela u Kanadu, nosila sam hidžab,” kazala je Ranija u intervjuu za CBC, nakon odluke suda. “Kada sam se zaklela Bogu da ću biti dobar građanin Kanade, nosila sam hidžab. Međutim, ono što se desilo u sudu me je zaplašilo. Osjetila sam da više nisam Kanađanka.”

Ipak, el-Elul nije odustala od ovog pitanja. Kazala je kako će uložiti službenu žalbu protiv sudije Eliane Marengo, putem Nacionalnog vijeća kanadskim muslimana, čije sjedište je u Otavi.

(Trt)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.