Kalin: Koraci prema Kataru neproporcionalni i ne doprinose rješavanju krize

0
7

Kalin: Koraci prema Kataru neproporcionalni i ne doprinose rješavanju krize

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak, 5. juna, kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin, u vezi sa diplomatskom krizom između Katara i zemalja Zaljeva, poručio je kako su koraci napravljeni prema Kataru neproporcionalni i kao takvi ne doprinose rješavanju krize.

Kalin je napisao članak koji je objavljen u turskom dnevnom listu Daily Sabah, u kome se osvrnuo na diplomatsku krizu između Katara i zemalja Zaljeva. Istakao je kako se kriza, iako su od njenog nastanka prošle tri sedmice, i dalje nastavlja sa istom žestinom.

Poručio je kako inicijative za rješavanjem krize još uvijek nisu svoj uspjeh, prije svega zbog propagande i političkog pritiska. Kalin naglašava kako je ova kriza pokazala koliko se u Zaljevu radi o jednom lomljivom sistemu u regiji, odnosno ukazuje na nestabilnost u odnosima zemalja regije sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Podsjetio je kako je Katar odbio sve optužbe da podržava terorizam, Kalin je poručio kako Katar, kao što bi to uradila i svaka zemlja u sličnoj poziciji, traži da vidi konkretne dokaze.

“Bez sumnje imamo ozbiljne optužbe, koje katarski zvaničnici shvataju ozbiljno, no još uvijek nisu dobili bilo kakve dokaze o vezi sa podrškom terorističkim organizacijama u Zaljevu, Siriji ili nekom drugom području. Ističu također kako blokada koja je implementirana Kataru nije pravedna, nije u skladu sa međunarodnim normama, te da narušava prijateljstvo i bratstvo između muslimanskih zemalja. Obzirom da se nije pojavio bilo kakav dokaz o podršci ove zemlje terorizmu, logični su zahtjevi ove zemlje. Koraci napravljeni prema Kataru su neproporcionalni i kao takvi ne doprinose rješavanju krize. Katarska vlada je poručila da neće pregovarati sve dok se blokada ne ukine. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) trebaju obratiti pažnju na ovaj poziv te ukinuti blokadu za proces dijaloga i pregovora”, smatra Kalin.

Naglasio je kako je Turska u ovom periodu uložila značajne napore kako bi kriza bila riješena, te da je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nekoliko navrata u razgovoru sa kraljem Selmanom bin Abdulazizom, ukazao na to kako bi Saudijska Arabija, kao najsnažnija zemlja regije, u ovom procesu trebala imati značajnu ulogu.

“Turska je ovakvim stavom jasno pokazala da se ne želi miješati u unutrašnje poslove bilo koje zemlje regije. Za razliku od nekih propagandista koji su svojim navodima željeli narušiti tursko-arapske odnose i okoristiti se od ove krize, Turska je iskazala svoju jedinu želju a to je da se kriza riješi mirnim putem”, naveo je Kalin, te dodao:

“Sve strane trebaju raditi prema jednom cilju i moraju ostaviti po strani sitne interese, kao i različite ciljeve. Naravno, u ovom trenutku moramo primijetiti da se ovdje ne radi samo o optužbama za terorizam, već da ima jedan obuhvatniji okvir”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak, 5. juna, kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije, zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati. Vlasti Jordana također, su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.

(trt.net.tr)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kalin: Koraci prema Kataru neproporcionalni i ne doprinose rješavanju krize


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.