Kaliću država mora da plati još 1,6 miliona eura

0
7

Porodica Rožajca Safeta Kalića dobiće nešto više od milion i po eura za štetu koja je nastala u dvije njihove firme tokom vođenja krivičnog postupka u kojem su bili optuženi za pranje novca. Prvostepene presude donio je Osnovni sud u Rožajama, saznaje Dan.

Prema saznanjima tog lista, sud je odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće „Kristal”. Ta firma našla se među imovinom koja je Safetu Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje para. Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta u iznosu od više od milion eura.

Osim toga, država će u ovom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura. U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

Sud je juče donio i presudu da se u drugom predmetu Kaliću isplati još 462.899,80 eura. Tužbom u ovom postupku Kalić je tražio naknadu od 704.671,91 euro za izmaklu korist za firmu„Tajson”.

Osnovni sud u Rožajama je prošle nedjelje djelimično usvojio i tužbeni zahtjev Kalićevog preduzeća „Tajson”, gdje je potraživao da mu se po osnovu materijalne štete, odnosno stvarne štete nastale na objektu „Tajson” i opremi u tom kafe-baru dok je bio u vlasništvu države, isplati ukupno 199.917,45 eura. Sud je djelimično usvojio njegov zahtjev i odlučio da mu se isplati ukupno 6.819,44 eura.

Kalići su rožajskom sudu prvo podnijeli osam tužbi, a zatim još dvije tužbe radi naknade materijalne štete na njihovoj imovini. U prvom okončanom postupku dosuđeno im je 434.877 eura.

Prema podacima iz suda, rasprave su završene u četiri predmeta. Očekuje se odluka o tužbi kojom Kalići po osnovu naknade štete za firmu „Turjak” od države traže 800.000 eura. Najveću naknadu štete, u iznosu od 1.925.178 eura, Kalići traže na ime stvarne štete koja je nastala u firmi „M petrol”.

U preostala tri predmeta rasprava je u toku. Glavna rasprava nije završena u parničnom postupku u kojem za hotel „Rožaje” od države traže milion eura, kao ni u predmetu formiranom po tužbi kojom za preduzeće „Turjak” traže 743.916 eura.

Kalić je nedavno podnio još dva tužbena zahtjeva protiv države Crne Gore. Radi se o tužbi tužioca AD „Kristal” i preduzeća „Daut i Daut” radi nadoknade izgubljene materijalne dobiti.

Osim predmeta u Osnovnom suduu Rožajama, Kalići protiv države vode postupke i pred osnovnim sudovima u Podgorici, Kotoru i Ulcinju. I u tim predmetima traže višemilionske naknade, uglavnom zbog štete koja je nastala u njihovim objektima i firmama, pa i na vozilu „hamer”, dok je država raspolagala njihovom tada zaplijenjenom imovinom.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koje je izvršila kriminalna organizacija čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. Bili su optuženi za pranje 7.773.127,06 eura.

Safet Kalić je Crnu Goru napustio krajem jula 2011. godine, kada su po nalogu tužilaštva, zbog sumnji da su prali novac, uhapšeni njegovi supruga i brat. On je u njemačkom gradu Ahenu osuđen na četiri godine zatvora zbog saučesništva u proizvodnji i stavljanju u promet narkotika. Kalić je u pritvoru proveo preko tri godine, nakon čega mu je odobren uslovni otpust. Po isteku kazne u Njemačkoj, vratio se u Crnu Goru.

izvor: Dan


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.