Kalač: Oni koji traže promjene i boljitak podržaće BDZ

6
10

hazbija kalac

SP: Gospodine Kalač, kampanja za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori je već počela. Izjavili ste već medijima da BDZ pregovara sa Demosom oko koalicionog nastupa. Imamo saznanja da ste razgovarali i sa Bošnjačkom strankom, međutim, na osnovu medijskih izvještaja vidimo da se BDZ  ne nalazi ni u jednoj od koalicionih grupacija.  Znači li to da su pregovori propalli i da vi na izbore izlazite samostalno?

HK: Tačno je da smo imali razgovore sa Demosom, kao što je tačno da smo razgovarali i sa Bošnjačkom strankom. Razgovori sa Demosom završili su se nakon nepostizanja konsenzusa unutar trojne koalicije oko prijedloga Demosa o proširivanju koalicije uključivanjem manjih političkih subjekata u ovaj politički savez. Naravno, ne želim komentarisati partijske interese i pojedinačne stavove u toj koaliciji koju čine Demos, Ura i SNP, ali očigledno je da je ova koalicija odbijanjem uključivanja BDZ-a kao i Albanske alternative, ustvari poslala poruku da i ne očekuje glasove Bošnjaka i Albanaca.
Bošnjačkoj stranci smo ponudili zajednički nastup sa listom koja nama donosi jedan siguran mandat, a njima, uvjeren sam mnogo više od onog što su u stanju samostalno ostvariti. Odbili su svaki razgovor o zajedničkoj listi, nudeći nam načelnu saradnju na lokalnom nivou. Očito je da je BS i ovdje pokazala da ima zadatak očuvanja političkih interesa DPS-a i njegovog šefa, gospodina Đukanovića. Ovo iz razloga jer se BDZ potvrdio da ima jasnu namjeru dati doprinos smjeni postojećeg režima, te bi ovakav koalicioni ugovor doveo u sumnju i njihovu bezrezevnu servilnost DPS-u. Odbijanjem naše ponude potvrdilo se da se političke vrijednosti i ambicije Bošnjačke stranke završavaju na nivou interesa DPS-a, iako u kampanji uvjeravaju birače da je najvažnije pod jedan krov okupiti što više bošnjačkog naroda, a tek onda usloviti koalicionog partnera za ostvarenje sopstvenih političkih ciljeva. Da su vodili računa o jačanju bošnjačkog političkog faktora, našu ponudu bi ozbiljnije razmotrili i ne bi je imali razloga odbiti, jer sve analize pokazuju da bi sa nama mnogo više dobili od onog što će ostvariti samostalno.

SP: Ostaje vam samostalan izlazak, da li ste spremni?

HK: Naše aktivnosti se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom. Sakupili smo neophodan broj  potpisa i za neki dan će mo predati našu listu.

SP: Šta očekujete, prolaz u parlament ili se može desiti da zbog nedovoljne podrške birača dođe do rasipanja glasova, što bi u konačnom najveći profit ostvarila pojedinačno najjača lista, čini se da će to biti upravo DPS?

HK: Očekujemo da su birači, posebno iz reda bošnjačkog naroda, uvidjeli pogubnost politike slijeđenja, koja nas je dovela u veoma težak položaj, sa jednom teškom hipotekom čuvara kriminaliziranog režima. Bošnjaci su već platili visoku cijenu ovakvoj politici, bilo da se radi zbog direktne podrške partijama koje se predstavljaju građanskim a stvarno se radi o nacionalnim, ali i podrške partiji koja je pod imenom našeg naroda indirektno podržala i podržava interese druge partije i time, interese drugih, na štetu sopstvenih programskih načela kojima je preuzela emanet čuvanja i ostvarivanja interesa bošnjačkog naroda.
U stanju u kakvom je doveden bošnjački narod, naša politička uloga je savršeno jasna. Oni koji vjeruju da je ovo stanje u kome smo, dobro, podržat će one koje su i do sada podržavali, a oni koji traže i prihvataju aktivnu ulogu u neizbježnim promjenama, očekujemo da podrže BDZ. Svjesni smo, naravno da se političke promjene, prije svega u svijesti ljudi, ne mijenjaju tako lahko, ali smo također svjesni da je socio-ekonomsko stanje u kojem se našao bošnjački narod u Crnoj Gori veoma teško,  i kao takvo, silom zakona egzistencijalne neodrživosti, zahtijeva promjene. BDZ je tu da ponudi i već nudi drugačiji pristup aktivnoj politici, što znači da se nećemo priklanjati interesima drugih osim onih interesa koji vode zajedničkom dobru. Ne slažemo se i ne možemo podržavati simuliranje ravnomjernog ekonomskog razvoja, kojim se, očito je planski, raseljava i prazni sandžački region, posebno od Bošnjaka. Ta politička simulacija, plaćena cijenom potpredsjednika Vlade, potpredsjednika Skupštine, te nekoliko direktorskih mjesta, već je postala očigledna i posljednjem našem građaninu, te vjerujem da na narednim izborima ne može dobiti podršku. U slučaju ostvarivanja bilo kojeg nepovoljnog izbornog scenarija, BDZ ne nosi nikakvu odgovornost, jer smo nudili saradnju i udruživanje. Sa druge strane, potpuno sam siguran, da ovaj put, režimska DPS neće biti lista koja dobija najveću podršku birača. Ovi izbori će donijeti nešto što će trajno promijeniti političku scenu Crne Gore, i za mnoge, veliko iznenađenje.

SP: Nastupio je kurban-bajram, u ime tima Sandžakpressa, želimo vam Bajram mubarek olsun i naravno, uspjeha u kampanji i postizanju željenog izbornog rezultata.

HK: Allah razi olsun, i vama i vašim čitaocima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Јес, промјене трају већ двадесетак годиница, па још није доста!? Промјенисте државу тако што направисте “транспарентну” границу кроз своје авлије и промјенисте народ – Муслимане у бушњаке у двије српске државе ђе с пасошем иду од куће до ливаде, без посла и све сиромашији, а промјенитељи све богатији!? 🙂 Промјенисте и БДЗ у БДЗ Санџака и БДЗ Црне Горе, па ђе је онда Санџак, је ли у српско Рашко војводство!? Мало ли је промјена Азбија, а да није и превише!? 🙁

  0

  0
  • Poznaje on njih mnogo bolje nego sto ti mislis nego ti hi nepoznajes. Kada tako nesto tvrdis reci sta su ti nazao uradili jesili him ikada ista povjeriji ili si neku pomac njima dao? Siguran sam da nijesi! A ko otvori u svakom gradu u Sandzaku medrese djecije vrtice kuhinje da hrani one koji nemaju i da posucava nasu djecu Islamu internacijonalni unirvezitet fakultet za Islamske studije FIS sigurno ja i ti nijesmo. I zbog toga uvijek proispitajmo sebe pa onda napadajmo druge.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.