Kalač: BS ne zastupa interese Bošnjaka

3
18

Dnevne novine DAN Podgorica  Novinar Dana Marko Vesović

 1. Kako ocjenjujete sadašnji položaj Bošnjaka u Crnoj Gori? 

U posljednje vrijeme se često traži odgovor na ovo pitanje, vjerovatno iz razloga očiglednosti da su Bošnjaci u Crnoj Gori specijalno markirana grupa  preko koje, i na štetu koje se rade neki krupni projekti, sa namjerom da se, kako to vlast vidi i neskriveno prezentira, primarnom narodu u Crnoj Gori obezbijedi etnički monolitnija država. Kada na ovu temu razgovaram sa nekim sunarodnicima nailazim na stav da Bošnjaci nikada do sada nisu bili bolje integrisani u državni aparat i državne organizacije i institucije. Ipak, moj stav se u tom smislu ništa nije promijenio. Položaj Bošnjaka kao jedne od identificiranih zajednica u Crnoj Gori svakim danom je sve teži i besperspektivniji.  Dokazi o broju bošnjačkih ministara, direktora… na pitanju utvrđivanja položaja Bošnjaka u Crnoj Gori ne mogu zasjeniti tako očigledan indikator kvaliteta življenja, a to je indikator siromaštva i iseljavanja iz Crne Gore. Ovaj narod je od strane vlasti očigledno projektovan za iseljavanje, a ovi vajni ministri, direktori… oni su samo ona dimna zavjesa kojom se vješto maskira u organizovani egzodus bošnjačkog naroda iz Crne Gore.

 1. Ima li uslova za fer i slobodne izbore u Crnoj Gori? 

Nema uslova za fer i slobodne izbore. Međutim, krivica se ne može više svaljivati samo na vlast. Bezbroj je dokaza da opozicija aktivno učestvuje u raznim koruptivnim mehanizmima kojima se direktno ruše zakonom normirani izborni principi. Imamo jednu potpuno hipokrizionu situaciju gdje se sve, ili skoro sve parlamentarne partije, i pozicione i opozicione, u izbornom procesu koriste korupcionim sredstvima a zvanično se zalažu za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Nema slobodnih i fer izbora na kršenju zakonskih propisa. To je đavolje kolo, iz kojeg, kada se jednom uđe, nema više izlaska na čistinu.

 1. Kakvi su Vaši budući politički planovi?

Mi ne mijenjamo našu političku agendu. Naš program je jasan političkoj javnosti Crne Gore. Principi naše politike se svode na jednostavnu formulu da ono što nije dobro za Bošnjake, nije dobro niti za bilo koji narod u Crnoj Gori, i obrnuto. Stvaranje uslova da se svaki pojedinac u Crnoj Gori – nazovimo ga građaninom ili pripadnikom nekog od naroda, sve jedno je, osjeća sigurno u smislu sigurnosti života, sigurnosti časti i dostojanstva, sigurnosti imovine i kapitala, naš je primarni politički cilj.

 1. Da li je Bošnjačka stranka opravdala očekivanja Bošnjaka u Crnoj Gori?

Vjerovatno jeste u smislu očekivanja jednog uskog kruga ljudi. Ako su im ciljevi bili da izvrše smjenu nacionalne elite, vjerovatno su uspjeli, jer sada vidimo nove ljude ali sa njima i nove preferirane vrijednosti. Mnogo toga što je u kulturi našega naroda nekada bilo sramota, ovima je danas na ponos. Nade i potrebe promjena koje su realno postojale i u tom vrijednosnom smislu, potpuno su izigrane, jer nam danas elitističke vrijednosti kreiraju ljudi sa kulturne periferije. Sa druge strane, očekivanja bošnjačkog naroda nisu bila, i sa tim se niko normalan ne može pomiriti,  da se jedna partija koja je doslovno “uzeta za ruku” od strane DPS-a, kojoj se dozira političko učešće shodno potrebama i procjenama koalicionog partnera, smatra predstavnikom svakog Bošnjaka u Crnoj Gori, bez obzira da li je glasao ili ne. Interes Bošnjaka je da imaju političkog predstavnika kojem koalicioni partner ne može kabinetski određivati procenat učešća, kako to sada imamo. Kao rezultat takvog, strogo programiranog učešća u izbornom procesu, imamo osjećaj političke nemoći, naglo osiromašenje i nesigurnost, te konačno,  masovno iseljavanje, kao posljedicu svega toga.

 1. Kako tumačite najave formiranja koalicione vlasti u Rožajama gdje je BS osvojila apslutnu većinu?

To je samo još jedan dokaz svima dobro poznate činjenice ko ustvari vodi politiku Bošnjačke stranke i šta su im nadležnosti. Jedan apsurd koji se može desiti i dešavati samo u Crnoj Gori. Pored već rečenog taj fenomen istovremeno otkriva dobro skrivenu istinu da u Crnoj Gori imamo politčki pluralizam  skoro samo u okvirima DPS-a kao krovne političke strukture koja okuplja partije koje je osnovala, partije koje politički kontroliše držeći ih u povlašćeni partnerski savez i partije koje kroz specijalne veze drži u opozicionom statusu kao “ljute političke neprijatelje”.

 1. Vjerujete li u priče o sukobima i podjelama u DPS? 

Ne vjerujem u takve priče. Ko prati političku scenu Crne Gore još od ranih devedesetih, jasno će mu biti da postoji, sada već stara politička škola, kojom DPS osniva  partije koje drži kao partnere ili programirano pravi frakcije unutar partije, ili pak u specifičnim okolnostima kombinuje i jedno i drugo, kako bi sačuvala različito biračko tijelo pod jednim krovom. Naravno, to se DPS-u ne može zamjeriti, jer se radi o legitimnom unutarpartijskom organizacionom pitanju. Činjenica da ovo i slična pitanja dobijaju veliki medijski prostor, na svoj način govori o nemoći opozicije koja pomalo liči na onu protiv-vazdušnu odbranu  iz šaljive priče,  koja čeka da neprijateljskim avionima nestane goriva.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. bjezi vjeciti gubitniku , ti da imalo obraza i casti imas podnijo bi neopzivu ostavku za tvoje negativne rezultate na izborima . Bjezi bijedniku, sto te muftija gotivi , ne profitiraj fukaro , MARS neradniku , banke nemas i ne trudis se da banku napavis svojim radom i treba sada da slusamo tvoje gubitnicke parole. Sansa ti je data , narod te nehaje jer nemas nista da ponudis . Prestani da glumis glavnoga . MARS

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.