Kako se uzgaja svijest o pripadnosti Bosni i Hercegovini: Udžbenici u RS afirmiraju četnički pokret

1
217

BiH – Na ulicama Banje Luke, Bijeljine, Zvornika, Trebinja ili bilo kojeg drugog grada u Republici Srpskoj mladi bez problema na majicama nose obilježja Srbije. Sljedbenici četničkog pokreta svakom prigodom marširaju i postrojavaju se kao prava vojska. U isto vrijeme, grb ili zastava Bosne i Hercegovine izazivaju podozrenje, a svaki musliman koji nosi bradu i klanja pet vakata rizikuje da bude označen kao “vehabija”.

Na stadionu FK Podrinje u Janji policija zabranjuje isticanje zastave s ljiljanima. Kustos Muzeja Semberije Zoran Midanović javno na televiziji kaže da su najveći broj Hrvata ustvari pokatoličeni Srbi, a da su muslimani, Bošnjaci i Makedonci izmišljene nacije. Duboka podijeljenost i falsificiranje historije nisu posljedica tvrdnje Milorada Dodika da su Bošnjaci uglavnom bili na strani fašista u Drugom svjetskom ratu. Takvo mišljenje uzgaja se i u školskim udžbenicima u RS.

Iz zakona

Iako Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, usvojen 2003. godine, u Članu 3. kaže da je jedan od ciljeva obrazovanja i odgoja “razvijanje svijesti o pripadnosti Bosni i Hercegovini”, u udžbenicima, ali i zakonima iz oblasti obrazovanja u RS, taj cilj se ne spominje niti ispunjava. Doduše, u udžbeniku “Priroda i društvo” za 4. razred osnovne škole kaže se da je BiH sastavljena od entiteta RS i FBiH, ali se spominju samo zastava, grb i himna RS, uz navođenje teksta himne. O obilježjima BiH ni riječi.

Nastavnici historije učenicima govore da je Republika Srpska država, ali da još nije priznata. U udžbenicima se afirmira četnički pokret. U udžbeniku historije za deveti razred osnovne škole, u poglavljima o Drugom svjetskom ratu u našim krajevima, na više mjesta se, opravdano, govori o zločinačkom karakteru ustaškog pokreta i NDH, ali o zlodjelima četnika ni riječi. Štaviše, na stranicama 130-134, u poglavlju “Različiti pristupi ratu u Jugoslaviji”, kaže se da su “ustanak protiv njemačke okupacione uprave započeli partizanski i četnički odredi”, uz tvrdnju: “Zajedničko kod oba ova pokreta bila je spremnost da se oružjem suprotstave okupatoru”.

O saradnji četnika s okupatorskom vlašću, o zločinima nad Bošnjacima ponovo ni riječi.

O Draži

– Četnički pokret Draže Mihailovića, tokom rata, odlučio se za taktiku čekanja i iščekivanja povoljnih okolnosti za borbu protiv fašista – piše u ovom udžbeniku. Na stranici 136. dalje se kaže da se ustanički pokret u proljeće 1942. godine podijelio na partizane i četnike “zbog neslaganja u načinu vođenja borbe protiv okupatora i njegovih saradnika”.

Tvrdi se, također, da su partizani “bili pokretna vojska na cijelom teritoriju Jugoslavije, a četnici su ostajali u svojim mjestima i štitili narod i svoja ognjišta od napada ustaša i muslimanske milicije”. I ponovo ni riječi o partizanskim muslimanskim brigadama, o muslimanskim rezolucijama kojima se tražila zaštita Srba, Roma i Jevreja u NDH.

Tako piše u današnjim udžbenicima iz kojih uče djeca u RS, od kojih se kriju stvarne historijske činjenice čak i o Drugom svjetskom ratu. A te činjenice su odavno utvrđene: stotinu hiljada pobijenih Bošnjaka, uglavnom u Podrinju i uglavnom od četničke ruke, o čemu dokumentirano piše Vladimir Dedijer u knjizi “Genocid nad Muslimanima 1941-1945”.

Historijska činjenica je da je podjela Bosne i Hercegovine i istrebljenje Bošnjaka bilo dio plana Ravnogorskog pokreta. Od Garašaninovog “Načertanija”, preko “Homogene Srbije” Stevana Moljevića, četničkog ideologa i savjetnika Draže Mihailovića, do genocida koji su devedesetih godina osmislili, naredili i počinili Karadžić i Mladić, ubivši 200.000 Bošnjaka u posljednjoj agresiji na BiH.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. NEMOJTE DA SE IBRETITE I CUDITE,ONI CE MIROVAT DOK NEDOBIJU ZELENO SVIJETLO,OD SVIJETSKIH DUKELA,I KRENUCE OPET U KLANJE NAŠEG NARODA,ALI I MI MORAMO IMATI STRATEGIJU ZA ODBRANU I UCITI DJECU,ŠTA JE BILO U PROŠLOSTI,TAKO KAD KRENU,DA SE VRATE PRIJE NEGO SU DOŠLI,ODNOSNO POSRNU!!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.