Kako se čuva historijsko blago Prizrena?

0
22

Kosovo – Plan konzervacije historijskog jezgra Prizrena sa ciljem kontinuirane urbane zaštite, računajući tu društveni, kulturni, ekonomski i razvojni aspekt je istrument za očuvanje ovog jednog od najljepših kosovskih gradova. Plan konzervacije historiskih zona pripremljen ranije u direktorijatu za urbanizam i institute za zaštitu historijskih spomenika a na osnovu međunarodnih dokumenata iz ove oblasti je prihvaćen i od odbornika gradske skupštine 2008. godine.
“Plan konzerviranje je plan veoma značajan za grad Prizren i brani njegovu prvu historijsku zonu. Priroda plana je da brani sve historijske, monumentalne i arhitektonske vrijednosti preko urbanističkog plana. Tu je uključene strategija i parametri  za odbranu historijskog nasljeđa” – kaže  Shen Kabashi, direktor opštinskog direktorijata za turizam i ekonomski razvoj.

Historijski centar važi za najvažniji historisjki dio Prizrena. Zato treba da se čuva i održava kontinuirano kao monumentalni, urbanistički, arhitektonski i kulturni kompleks.

I pored toga u ovom dijelu ima više objekata podignutih bez dozvole a nisu u skladu sa pomenutim parametrima. Nadlježeni iz instituta za zaštitu historisjkih spomenika u više navrata pismeno su se obraćali opštinskim organima sa cilejm da se to eliminiše, ali do sada jos niko nije reagovao ovim povodom.

“Kao što je poznato plan  konzervacije pripremljen je u saradnji sa tehničkim institutom u Istanbulu a na osnovu zahtjeva naše opstine a uz pristanak i nekih međunarodnih organizacija potpisan je prije dve godine. Taj plan nije detaljan, ali ima sve elemente i uslove koje treba preduzeti od strane investitora unutar stare zone”, tvrdi arhitekta ovog instituta Jusuf Džibo i dalje pojašnjava.

“Na terenu, međutim to ne ide baš dobro iako procedura normalno funkcioniše. Zahtjev treba dostaviti u direktorijat za urbanizam, dolazi kod nas da vidimo da li ima odustajanja od plana i onda ga mi ponovo dostavljamo direktorijatu koji daje konačni odgovor.  U ovom dijelu međutim ima više objekata podignutih bez dozvole a nisu u skladu sa planom zaštite“.

Inače, Prizren ima stotinjak pokretnih i isto toliko nepokretnih historijskih spomenika pa se često naziva “grad muzej”, ili “muzej pod vedrim nebom”.

Šadrvan, centralni gradski trg, Maraš, tvrđava Kaljaja, Sinan pašina i Bajrakli džamija, Saborna crkva svetog Đorđa, crkva Bogorodice Ljeviška, katolička crkva, Hamam Mehmed Paše, stari kameni most i veliki broj starih kuća nasljeđenih kroz vjekove – samo su dio ovog historijskog i neprocjenjivog blaga kojeg po svaku cijenu trteba čuvati između ostalog i zbog generacija koje dolaze.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.