Kako poraziti baliju? (na sandžački način)

106
867

hqdefault

Balija je termin kojim Srbi i Hrvati pogrdno nazivaju Bošnjake aludirajući na njihov primitivizam i zaostalost. Ovaj je termin uvredljiv i njegovo korištenje odražava šovinizam i ultimativnu iracionalnu mržnju prema islamu i muslimanima. Decenijama je bošnjački narod sistematski i institucionalno diskriminiran, obespravljivan i maltretiran da je to moralo ostaviti posljedice po kolektivnu svijest i identitet našeg naroda. Neki su Bošnjaci također odskora usvojili ovaj termin kao žargon kojim opisuju pojedine neosviještene sunarodnjake koji, svjesno ili nesvjesno, rade protiv interesa vlastitog naroda. S obzirom na ovu novu dimenziju koju je ova riječ poprimila, trebalo bi detaljnije opisati šta ona podrazumijeva.

Balija je mentalni sklop nastao dugogodišnjim tlačenjem duha i razuma. Podrazumijevajuće stanje njegove duše jesu apatija i obamrlost. On nema ambicije. Svojevoljno pristaje da bude biće niže vrijednosti. Njegovo je dostojanstvo toliko gaženo da je postalo poput gline, prilagodljivo svakom udarcu. Razvio je podanički mentalitet kojem je važnije zadovoljiti tlačitelja nego sebe. On u tlačitelju vidi superiornu silu kojoj se ne vrijedi suprotstavljati. Programiran je da sam sebe sputava i da se protivi svom napretku. Njegov je razum strpan u kutiju iz koje ne vidi ono što svi imaju, a on nema.

Balija se može zvati Hilmo, Remzija, Bajro ili Ibrahim. Poprilično je nepismen i neobrazovan. On je navikao da su drugi doktori, nastavnici i direktori, a on težāk, nadničar. Ne voli čitati, informirati se, niti voli pričati o teškim temama poput prava svoje djece, vlastite sigurnosti, vjerskih sloboda i slično. Odmah će odmahnuti rukom i ljutito prekinuti razgovor.

Njemu su najsmješniji vicevi o Hasu, Husu, Muju i Fati, a omiljeni TV likovi su mu stereotipni i primitivni likovi iz “domaćih” serija, jer se sa njima identificira. Nimalo mu ne smeta to što se njima ponižava njegov duh i šire predrasude o njegovom narodu. Naprotiv, on uživa u tome.

Balija najviše kupuje srpske proizvode jer on zna da njegovo ne može biti tako dobro kao tuđe i on se odlaskom u “Maxi” osjeća dijelom nekog boljeg i ljepšeg svijeta. Draža mu je “Kravica” jogurt nego domaći jogurti sa pešterskih visorovni.

Balija uvijek glasa za Rasima Ljajića, Hazba Mujovića, Šemsudina Kučevića i slične jer preko njih će imati najbolje veze sa policijom. Voli ugoditi komšiji Srbinu tako što će opsovati ili reći nešto pogrdno o muftiji Zukorliću i svojim političarima. Balija inače voli psovati. I to maštovito. On ne voli svoje institucije i predstavnike. Stalno pljuje po njima bez obzira jesu li to zaslužili ili ne. Nije navikao biti dijelom kolektiva jer mu nikad nije bila pružena prilika za to.

On nikome ne zamjera genocid i klanje svojih zemljaka. Toliko je navikao na inferiornost da je više i ne osjeti. Njemu je vijest o masovnoj grobnici sa njegovim sunarodnjacima isto što i vremenska prognoza. On je za bezuvjetno pomirenje. Njegov je nagon da prezire svoje, a bude ponizan prema drugima. On je obespravljen, a da to i ne zna. Svaki pokušaj ostvarivanja osnovnih ljudskih prava svog naroda smatra nacionalizmom i ekstremizmom koji narušava imaginarne dobrosusjedske odnose zamišljene u njegovoj glavi.

Balija ne voli plaho džamiju, hodže i Islamsku zajednicu, a najviše mrzi “vehabije” jer je na televiziji čuo da je to isto što i četnici. Po njemu, muslimanu je veći haram pustiti bradu ili muslimanki staviti hidžab nego ne klanjati. Inače, on nema ni trunke kritičke svijesti i vjeruje svemu što pročita u novinama ili čuje na televiziji.

Zbog permanentnog ubijanja njegove duhovnosti i intelekta, iz njega su progovorile najniže strasti i porivi. Njegov ultimativni cilj u životu je dobra fasada na kući i skupa ograda, a emotivni vrhunac dernek uz kolo, okretanje jagnjeta a i često i nekoliko gajbi piva. To je prirodno stanište njegove plitke duše.

Balija voli vašare. Srbijanski turbofolk je soundtrack njegovog života. Djeca mu imaju ogromnu kolekciju CD-ova Cece i Lepe Brene, a na televizoru sa heklanjem povazdan drmaju Prva Srpska i Pink. Na televiziji najradije gleda reality emisije i sapunice, dok politici nije sklon jer je izdresiran da misli da se time treba baviti neko drugi. Zato o njoj uvijek podrugljivo govori.

On u vitrini, pored ukrasne bombonjere sa ženskom slikom, a često i servisa sa rakijom, ima fotografije djece i unučadi rastjeranih po Evropi i svijetu. Mlađi sin mu zbog porodičnog ambijenta u kojem odrasta obično jedva završi srednju školu i svoj život smatra realiziranim kupovinom auta. Kćerku odgaja televizija i ona je “buduća Vendi” potencijalni materijal za Farmu ili Zvezde granda. Ima on i Kur’an u peškiru od rahmetli nane, ali on je tamo negdje iza haljina, da neko na sijelu ne pomisli da je radikal. U spavaćoj sobi iznad kreveta ima kalendar iz 1985. godine sa Titovom slikom.

Biti balija je teška i opasna bolest, ali nije neizlječiva. Ona je poput ovisnosti i liječenje će kroz generacije biti dugotrajno i bolno. Ona ne može preko noći nestati jer oni su među našim komšijama, očevima i prijateljima. Balija je naše zajedničko naslijeđe i breme nastalo stogodišnjom historijskom nepravdom prema ovom narodu. Oni su duševni zombiji, no ipak negdje u dubini ispod silnih naslaga tuđeg pepela postoji zakopana iskra imana i dostojanstva do koje treba doći i potencijal kojeg treba iskoristiti. Oni pripadaju ponosnom i plemenitom narodu koji je kroz hiljadugodišnju historiju dao mnoge velikane i ostavljao blistav trag. Žilavom i hrabrom narodu koji je opstao unatoč svim pogromima i genocidima. Sa balijom se treba strpljivo i mudro uhvatiti ukoštac i savladati ga. Znam da to možemo. Pitate se kako? Pa knjigom u glavu i to prvo onom iz peškira. Ne toliko njega koliko njegovu djecu. Prije toga im treba obavezno reći da skinu heklanje sa televizora jer, izgleda kičasto i nakaradno…

Prilagođeni tekst autora: Nermina Spahića


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

106 KOMENTARI

 1. Malo karikirano, ali istinito. Pismenost je najače oružje jednog naroda. Na žalost, trenutno je prisutna deviza, šta će ti škola, gledaj što prije na zapad na bauštel, načini kuću, kupi auto…, dođi na “vašir”, oženi se, svekar plati snahi kolo, drmaj…”za ovo kolo 1000 evra plaća haljit…”. Naučne institucije skoro da nemamo, diplomu možeš kupiti, ali znanje nikako… Ohladimo malo glave i radimo na ličnom obrazovanji i dostojanstvu našega naroda. Ako me neko ispljuje, neću mu zamjerit, jer i ja snosim dio krivice zato.

 2. Dobar text..Samo je umjesto BALIJA [prostak na Turskom] trebalo da stoji SR-BALIJA
  Srbalija je rijec koju je izmislio Mg Fatmir Alispahic i koja je vec usla u Vujaklijin enciklopedijski rijecnik..Kombinacija je dvije rijeci srbin i balija..
  Poznate srbalije su Nemanja [djevojacko Emir] Kusturica,Prasim Kljajic,Adolf Zlikic,Beogradski Mufatdzija Milorad Josifspajic,ministar bez fotelju Suljomir Ugljesa,pa onda sr-bula Sica Corovic itd,,
  Kod srbalije je sve lazno pa i ovi dukati, Istina je da se oni mogu iznajmiti,ali pravi srbalija radije kupuje lazne..To mu je ionako jeftinije..Kapali carsija je puna laznih petolirki i dukata a kostaju samo po par EURa po komadu..
  Pravi srbalija cesto nema hleba da jede,ali ce on ako treba prodati njivu da bi mogao da plati svadbu, a snahu ce okititi ko jelku..
  U srbalije svakako spada i Milorad Dodik..
  Pola tzv rs njema hljeba da jede,Miloradova porodica je nekad bila najsiromasnija u Laktasima a on je potrosio milione EURa za svadbu svog sina Igora,uz turbo folk satore kic rakiju pucanje u vazduh zlato i rasipanje para…

 3. Mlogo od ovih sto komentarisu su prlj…vlasi kojima ne treba voda oni piju rakiju i pivo a ne kupaju se pa him ni ne treba. A ovaj text je mnogo dobar za bosnjake samo treba da ga citaju i da razumu sta je napisano,selam Bosnjacima muslimanima magdje bili.

  • Tacno samo se seljaci prodaju na ovaj nacin ,koliko sam ja informisan o
   ovim zlatnicima ,to “domacin” koji zeni sina ode pa iznajmi ovo zlato i okiti mladu kao navodno se fiktivno prestavi da je bogat..!Kad prodje svadba on to vrati,
   toga kod nas u Bosni nema..,malo je primitivno i zaostalo..!

   • Zasto??? Zaostalo??? To je jedna vrsta obicaja jeđnod delica Sandzaka, koju treba postovati cijenit a kako je drugi shvataju,svakog pojedinca problem…..
    Tipicno za nase komentare, sve sto je nase to je uvjek zaostalo iili nekako glupo:pitam se samo od kud to dolazi?

 4. Prokleti Balkan: Vec vjekovima smo osudjeni,na zivot jedni sa drugima i zivot jednim pored drugih.I vjekovima se svim sredstvima borimo da jedni druge: Zatremo,unistimo,proteramo,potlacimo,ponizimo. I gle cuda nikom to ne polazi za rukom,vec vjekovima mrcvarimo jedni druge i tome niko da stane kraja. I dalje smo jedni sa drugima i jedni pored drugih,mrzimo jedni druge a jedni bez drugih ne mozemo jer to je nasa prokleta sudbina. I gle cuda sve u krug ko pas za svojim repom. I opet ce neki pogani,izrodi,oni koji ne zasluzuju da se ljudima zovu,poceti taj njihov krvavi,zlocinacki pir. Pitam sebe, a i vas ima li resenje da se zaustavi to Vjekovno prokletstvo??? ili da cekamo smak svijeta? mozda neki nuklearni udar? NE KOMSIJA, SUSJEDE, ZEMLJACE,RODJACE,BRATE. PRIJATELJU. MI JEDNI DRUGE NEMOZEMO ISTREBIT A DA NE BUDEMO I SAMI ISTREBLJENI… TEBI TVOJA VJERA MENI MOJA——–

  • Prokleti Balkan: Vec vjekovima smo osudjeni,na zivot jedni sa drugima i zivot jednim pored drugih.I vjekovima se svim sredstvima borimo da jedni druge: Zatremo,unistimo,proteramo,potlacimo,ponizimo. I gle cuda nikom to ne polazi za rukom,vec vjekovima mrcvarimo jedni druge i tome niko da stane kraja. I dalje smo jedni sa drugima i jedni pored drugih,mrzimo jedni druge a jedni bez drugih ne mozemo jer to je nasa prokleta sudbina. I gle cuda sve u krug ko pas za svojim repom. I opet ce neki pogani,izrodi,oni koji ne zasluzuju da se ljudima zovu,poceti taj njihov krvavi,zlocinacki pir. Pitam sebe, a i vas ima li resenje da se zaustavi to Vjekovno prokletstvo??? ili da cekamo smak svijeta? mozda neki nuklearni udar? NE KOMSIJA, SUSJEDE, ZEMLJACE,RODJACE,BRATE. PRIJATELJU. MI JEDNI DRUGE NEMOZEMO ISTREBIT A DA NE BUDEMO I SAMI ISTREBLJENI… TEBI TVOJA VJERA MENI MOJA——–ps.Moj komentar se ne odnosi na gore napiani tekst,vec na komentare posetioca ovog a i drugih portala…A u gore navedenom tekstu,neka svaki Sandzaklija za sebe uzme ono sto misli da mu moze biti od koristi ili obrnuto.Samo jos jedno:vecina nasih obicaja su u suprotnosti sa nasom vjerom(ISLAM) Ali ako vecina to prktikuje na to ima pravo,ali i Musliman vjernik da to ne podrzi i pravo da ukaze na posledice istog.

   • Moram ti reci, da je na prostoru Sandzaka natocito severnog Ssndzaka uvek bilo vise perioda suzivota ovakvog ili onakvog nego sukoba otvorenih, koji nikada nisu bili nesto veliki

 5. Fantastican text samo je zaboravljeno da taj balija i danas jese Spek=slaninu i kaze grijeh izlazi iz usta. Takve ljude treba ignorirat neka sami ispravljaju sebe a bogami ako nece,krivu drinu je tesko ispravit ali je moguce samo kosta i treba puno godina da se ispravi.

 6. Slucajno nabasah na ovo kukavicije jaje od teksta nazvanog “Balija” koji na jedan sladak,pitak i prostom narodu blizak nacin zeli narodu da ispere mozak kako je za njihove stoletnje nedace samo i iskljucivo kriv vec nam poznati i dragi nas tlacitelj Srbin iliti Vlah sto bi bio pravi pandan Baliji……..Postovani gospodine Nermine uzaludno ste potrosili vreme vi ste jedna obicna kukavica koja nema hrabrosti da napise svoje pravo misljenje nego nas zamajavate sa tekstom od pola strane da bi napisali kako mladi u Sandzaku otupljuju slusajuci Cecu,Brenu gle ironije kako bas ove dve pevacice kad ih nasa estrada ima sto gorih al to je slucajno cisto zbog ravnoteze medju zvezdama…..pa vas nadalje “zulja” prva Srpska televizija na kojoj Ivan Ivanovic ne propusta priliku da pohvali ljude iz Sandzaka….pa i to nije dovoljno nego vam smeta i kravica……….sta reci a ne zaplakati……SRAM VAS BILO i vas i one koji vam daju prostora da javno sirite svoju mrznju i to sve upakovano u neki opis malogradjanina kojeg ste vi krstili “Balija”

  • Ivan Ivanovic? Nije li to onaj koji se izzivljava i izsmijava tragedije Bosnjakakinja koje su silovane? I obicni ulicni pas ima vise pristojnosti i karaktera! Brena i Ceca su “najpoznatije” zato subi prozvane. Krenuvsi od sebe, za te pevacice znam a za mnostvo ostalih neznam jer u mojoj kuci se NIKAD ne slušaju srpski pevaci i pevacice. I am Bog da nikad se ne slusati nece!

 7. Dali su ovo bas balije to neznam ,ali jedno znam sigurno da je intelektualna Sandzacka elita taoc ovih nadri mozgova suljovih ovaca koje zagadjuju Sandzak vec decenijama unazad.Pesterske vasare nebih da komentarisem ,nekad su bili pravi vasari a danas prepucavanje preko ovih jadnih nevesta koje se iskrivise sa ovim polugama oko vrata i ovo nadvikivanje ko ce vise bacit na svirace a mozda bi im bilo bolje da se nadmecu ko ce vise pomoc sirotinju po tom istom pesteru koje gore ima na pretek,no kao sto rekoh to je jedan te isti soj ljudi koji je zatrovao i N.Pazar sa raznim prljavstinjama poput narko dilerskih poslova ,vestackih naduvanih cijena nekretnina ,haosa u saobracaju a pri tom naoruzanih sa primitivizmom i takav se po Srbiji predstavlja Pazarcem i posle nije ni cudo da smo svi u njihovim ocima glupi balije za koje vazi posebna tarifa bilo po drumovima Srbije ili bolnicama ,svejedno bit cemo taoci jos dugo tih vestackih tvorevina koji sve da jesu Sandzaklije nijesu vec korov,koji treba iz korjena pocistit!

  • Polat ja potpisujem 95% toga sto si rekao. Ali vidi se da si ti zatrovan onom mrznjom prema seljaku. Ima i druga strana medalje, tj. moralna koju su seljaci donijeli u Pazar. Dovoljno je reci da nema ni jedan hodza pravi pazarac. No meni nije cilj sad da psujem prave pazarce, njih ionako ima mozda 5%. Stvar je u tome da nema razlike dal ti na vasaru bacis na muziku 50EU na pesmu Sabana Saulica ili pak odes na Bedem i napijes se ko stoka, potrosis mnogo para i sta je tu dobro. Ima mnogo losih stvari u pazaru, samo su drugacije zapakovane i drugacije se nazivaju. Zato ti i ja trebamo poci od sebe a ne pljuvati druge, jer tad necemo nani vremena za druge!!!

   • U pravu si ima i druga strana medalje a to je da nase lijepe Pazarske dzamije vecinim puni omladina iz Pazara ,ta ista omladina nemoze ni taxirat od onih koji su sisli sa sela i ostavili njive i dosli ovde da uzimaju hljeb drugom i jos na divljo ne placaju nista,druga strana medalje je i ta da svaki diler koji je uhvacen s narkoticima je ili iz Pesteri ili iz Tutina,druga strana medalje je i ta da je ugrozen cisti Bosnjacki jezik od ljihovog koji na sve lici ali na jezik nikako ,druga strana medalje je i ta da cio Selakovac odlaze smece u rijeku Rasku a znamo da je Selakovac ustvari donja Pesster jer je naseljen izrazito pestercima i da to smece putuje onim ljudima u naselje Lug gde je kej rijeke sredjen kao park ali sta ima veze to su nasi jel tako?I ono su ko bajagi nasi sto kradu izbore u Tutin sta ima veze.Sinak,plasi se uvijek primitivizma jer je on najopasniji,u Srbiji su seljani iz sumadije najveci nacionalisti i ujedno i narko dileri oni su naselili i Beograd dakle ista stvar kao sa Pazarom i samo mi ti nemoj pricat o nekom laznom patriotizmu kako treba voljet svoje po svaku cijenu,i ne samo pazar vec i svaki grad u Sandzaku je zrtva seljacke nepismjenosti nekulture, primitivizma,nazalost!

   • Slime, kad kazes ovo:
    “Dovoljno je reci da nema ni jedan hodza pravi pazarac”
    Odmah da ti odgovorim – to nije do hodza nego do Pazaraca ( Tutinaca, Senicaka…), ali da znas kao sto ne znas – znao bi da ima!
    To bi bilo isto ko kada bih ja sada rekao “Ni jedan pravi Pazarac nije doktor”
    A hteo ili ne hteo – moras priznati da nije vazno da li je Pazarac ili nije nego da li dobro radi svoj posao.
    Kada odemo kod doktora, mislim da se niko ne raspituje o njegovom poreklu nego o strucnosti.
    A i “pravi Pazarac” – sta je to?
    Vidi nekako zapocni jos tu podelu! Taman nam jos ona fali!

    Oko danasnjih “vasara”:
    – To nit je kultura, (jos manje Bosnjacka) nit kulture videlo – niti tradicija!
    Bosnjacka tradicija je najpre u duhu Islama!
    Kako moze neko smatrati nasom tradicijom nagizdane gologlave neveste sa ovolikim zlatom?
    Nakindjurena, sa kilogramima zlata (cesto iznajmljenim), na “izvolite” se zena u islamu ne pokazuje, pogotovo ne javno – pa jos i na TV.
    Ona (zena) je ukras za muza i porodicu a ne za publiku!
    Za to smo najpre mi krivi, zatim RTV i Ramiz Etemovic koji je uspeo da promovise i “zapali” raju sa prikazivanjem i forsiranjem bas onoga sto nije nasa tradicija a jos manje kultura!

   • ZA VOLODJU: Sta je Volodja,nesto ti se odbio san?Buncas u snu,je li tako?Hoce to , hoce! Udario ti ALJO u san pa ti ni tablete vise ne pomazu?

 8. Пропуштено је да се напише да тај термин важи и за оне који Турску, Аустроугарску, НДХ и Трећи рајх славе као ослободиоце.

 9. Koli rodi ovog malo morgen.
  Covjek nezna ni sam staje.
  Cas je iskrivljeni musliman
  Cas pravi hriscanin…
  Sve u svemu ako se ne poboljsas i uzmes teobu ode ti sa oljon milicom i
  Ostalim srbotransom…
  A i nekaces vala..

  • Eh ti ces mi reci matori, do juce nisi znao ni klanjati a sad ces druge da ucis ko je pravi a ko iskrivljeni musliman. Nek ti se Allah smiluje, tolike godine napuco a pametniji nije posto.

   • mogu no necu,sprecava me cojstvo i junastvo….a ipak si ti zaba-ninja nije to za potcjenit…. a pobjega si kad te uvatismo u masinicu xaxaxa ja mislim da si mora zaplakat malo xaxaxaxa… s jedne strane srbo ćetnici s druge ovi tvoji,a izgubili smo te xaxaxa

   • Bi ti cakani, bi – neg nemeres. Impotencija raste odozdo pa navise ka mozgu.

    A taj scenario sa jednim zlocincima s jedne a drugim s druge strane mi pomalo imponuje, samo vi navalte 🙂 pa da vidimo kolko ce vas vodnik Ilias povesti sa sobom 😀

   • Do juce nije klanjao danas klanja i sta tebe tu smeta? I ti do juce puzao po podu danas hodas, do juce samo bio beba a sad koliki si eto :). Nemoj da nas brine kome ce Allah oprostiti kome nece, to samo Allah odredjuje

   • Sabahairl hanuma. Bas mi je milo sto sad klanja i nek masAllah klanja. Ja sam za svog zivota imao priliku da sretnem bukadar muslimana i primjecujem da postoji jedn agrupica njih koji su se naglo prestrojili iz jedne trake u drugu. Obicno su to ljudi koji su ili imali problema sa opijatima raznih vrsta ili se bavili kriminalom ili slicno. Nejse, cesta je pojava da takvi onda sa upaljenim turbom ulaze i u islam na jedan burduzan, nametljiv nacin te onda svima drze lekcije ko da su otkrili tocak ili toplu vodu.

    Eto toliko, nadam se da sam bio jasan. 🙂

 10. E Nermne sa kojeg si konja sisao.. Otkud tebi da sudis o svma koji su protiv tvog popa predsejdnka … dojucerasnji govedari i seljacad slinava da vagaju osecaje kod ljudi??? Spahic ?? nesto poznato deluje.. Pestersko… haj otvori kapju na pester i ne vracaj se.. cuvaj goveda i vodi popa u Orlje..

  • Jasan hadis Poslanika a.s. Kaze ako od dva muslimana jedan drugome kaze da je Kafir a on to kod Allaha nije onda je taj koji je izgovorio zasigurno kafir. Sad, ti se nasao da jednog muslimana koji klanja i javno izgovara sehadet nazivas pop? Ti sebe po hadisu proglasi kafirom tako da kad umres nebi ti se smela klanjati ni dzenaza. Pokaj se za svoje rijeci

 11. Ovaj gore ima blizu 100 ovih petolirki kod supruge..ako je jedna min 500EU, znaci on je platio 50.000 eu samo da bi komsije rekli “e svaka mu cas, pogljedaj koju je silu nakupovo”…..tuzno i zalosno. Nisam protiv nase tradicije i to mozemo ocuvati ali bez ove bedne muzike, bez bednog turbofolka (kako bosanskog, tako i srpskog. Da se ove Milice ne naljute sto napadam njihovu bednu muziku; samo da kazem da bih je isto tako napadao i da sam srbin), bez alkohola, vise vjerskog, akademskog obrazovanja, vise nacionalne svijesti. Srbi slave zlocince koji su klali po bosni, podizu im krstove po Sarajevu a mi nista, kao da nista nije bilo…Onig krvolocnika i psa seselja pustili na slobodu i sad mu klice pola Srbije, nasi kazu kako je bio interesantan dok se svadjao sa sudijama…moze li da se padne nize??? Sve dok zapostavljamo vjeru i obrazovanje moze…nismo ni svjesni koliko!!!

 12. Ovo nije za nas Sandzaklije.. Mi drzimo tradiciju.. Obicaje.. Postovanje… Ne zaboravimo sta smo i ko smo… ne zelimo zlo nikome ali nezelimo da nas neko dira. Mi cuvamo pleme porodicu rodbinu vjeru cast obraz karakter… daleko smo mi od sve to… al onaj koji ste stidi svoje porijeklo dobro mu je to doslo… nek puknu dusmane….. budi ponosan na tvoje porijeklo SANDZAKLIJE..

 13. Balija je termin kojim Srbi i Hrvati pogrdno nazivaju ekstremne Muslimane u Bosni i Hercegovini, koji su zadojeni mržnjom prema Hrišćanima i vrlo često spremni na zločine ili terorističke napade… Što je kod nas četnik, kod Hrvata ustaša, to je kod vas balija.

  • Mamu li ti, ekstremni ste vi hriscani krvolocni..nijesmo mi klali nego vi. Dabogda ti porodicu zadesilo to sto su tvoji miroljubivi hriscani radili pa ako si ti ubedjen da su cisti, onda im ja zelim sve najbolje ali ti znas sta su oni radili. Majmune, ovde si nasao da pricas o tome nezapraci ceto. Mrs odavde

   • Al si glup jbt -.-
    U svakom narodu imaš ekstremiste. Ekstremni Srbi su četnici, ektremni Hrvati su ustaše, ekstremni Muslimani su balije, šta je tu teško shvatiti, ne kažem ja da ste svi ekstremni nego oni koji su ekstremni su balije kao što imamo ekstremne Srbe – četnike.

   • ti si neki musliman iz doba hidzre,a?
    aj ne….znas sta vec.
    pa i tvoji su bili hriscani nekad fukaro!
    sta su ti hriscani krivi!

 14. Balija je termin kojim Srbi i Hrvati pogrdno nazivaju ekstremne Muslimane u Bosni i Hercegovini, koji su zadojeni mržnjom prema Hrišćanima vrlo često spremni na zločine ili terorističke napade… ovo je pravo a ne ova vaša propaganda koja po vama generalizuje sve. Što je kod nas četnik, kod Hrvata ustaša, to je kod vas balija.

  • Extremne? Na kojoj ti planeti zivis? Za njih si ti balija dok imas muslimansko ime pa makar svake nedelje u crkvu isao, zato ne sramoti se tom tvrdnjom

   • Isto kao što sam i ja za vas četnik. Stvar je u tome što vi samo vidite druge, pođite malo od sebe. Normalni Srbi ne koriste termin balija.

 15. ko dira balije i alije stvarno ga treba urnisat…bali+alija znaci uzviseni um po smailovicu….balija moze imati jos nekog znacenja u pezorativnom prijevodu sa turskog:neobrazovani seljak ili ljakse,nomadski stocar koji sa zivotinjkama radi hopa-cupa…balijama se mogu nezvati i neke etnicke grupe u hercegovini i okolini gabele(svi romi koji su dosli kao robovi preko gabele se i nazivaju gabelji,gabeljani) sve u svemu pravda za balije i gabelje!

  • Prije 100 i vise godina muslimani su se kupali pa su upotrebljavali u ono vrijeme mirisni sapun .kad bi se kupali neko(srbin) ih je curio(gledao krisom),pa je pricao kako muslimani kad se kupaju imaju bale po sebi jer nisu znali za sapun,zato ih zovu balije

   • Jok, ba, nego zbog toga sto su drzali stalno otvorena usta iz kojih im je curila pljuvacka, pa od baliti nastade balija.

   • Ma ne BRE Micko, ti i djana ste samo djelimicno upamtili price svojih baba.
    Onomad su naime “Turci” sumadinskim snasama porez naplacivali u naturi.
    To se zvalo “vodanje opanaka”!
    Kada bi snasa izasla balava iz “Turcinove” kuce, muz koji je vodao opanke kroz dvoriste upitao bi je”
    – Ko te BRE obalavi?
    – “Turcin” balija – odgovorila bi mu zena!
    hehheheheheeeeee……………

 16. @Nermine:

  Meni su najgore balije one koje ne mogu drzati vise od jedne misli istovremeno u glavi, sve im je crno-bijelo, basko kod cetnika 😀

  • nazalost istinito kako za Bosnu tako i za Sandzak ,balija je na sve strane i zbog takvih nam nema napretka …jedan od glavnih BALIJETINA U Sandzaku je Rasim i jaran mu Meho koji imaju rijeke pristalica u vidu Balijica svih vrsta od onih sto vole sve sto nije njihovo do onih koji nose obodne vlaske kackete tj.kape…

 17. Bali-Balija je lijepo muslimansko ime staroturskog porijekla koje znaci uman ponosan starinac (starosjedilac). Turci kada naseljavaju ove krajeve nazivaju ih starosediocima (balijama) sto ne znaci da je to pogrdno ime vec da ih odvoje od dosljaka vlaha i ostalih pridoslica koji su ih mrzjeli i ubijali sto ne vjeruju u sveto ttajstvo vec u jednog boga.Njihovo vierovanje je bilo oslobodjeno od paganskih obicaja pa im je islam bio blizi vjerovanju i srcu pa su ga i masovno primali. Samo neznalice mogu da se sprdaju sa ovim ponosnim imenom koje daje pecat da su Bosnjaci najstari narod na balkanu.Srbi su iskompleksirani sto su pridoslice na balkanu pa su to ime pretvorili u pezorativan izraz ne znajuci da nas priznaju kao stariji narod.Ja se ponosim tim imenom.

 18. Iako mi supermarket Maxi nije najbliži, ipak kad skoknem i do njega, svaki put kupim bar pola kilograma sjeničkog sira. Sada se pitam da li će i meni moji Srbi zameriti što mi je ukusniji sjenički sir od naprimer nekog Imlekovog, Biserovog ili Somborskog sira. Da li ću i ja biti grešna kao Balija iz ovog teksta koji se drznuo da kupi jogurt Kravicu

   • Niko ti ne brani da ih mrzis ali ako si musliman, zapitaj se da li bi bio od odabranih ashaba da je Poslanik A.s. danas ziv ili bi i njega mrzeo jer bi on imao bradu. Znaci bio bi mu protivnik, ako je tako, lako mozes da ostanes bez imana i vjere…ja ti predlazem da procitas zbirku hadisa i neke knige o zivotu Mahammeda s.a.v.s pa ces shvatiti neke stvari, da ne bude da vehabije uticu na druge!!!

   • Nemam ja nista protiv brada. Nemam nista ni protiv brada bez brkova ali me iskustvo naucilo da su oni koji nose takve brade nepomirljivi i da namecu svoje novotarije milom ili silom. Eh to mi smeta. 🙂

   • Neću ti reći sram te i stid bilo, jer ti za sram i stid ne znaš. Neka si i ovo napisao. Neka vide svi musafiri dokle si spreman da ideš u svojoj patološkoj mržnji prema meni, samo zato što sam Srpkinja. “Jogurte” koje mi spočitavaš, a i one koji su proizvodi mlekarske industrije, ne konzumiram. Više volim kefir. Pitam se samo da li je neka prodavačica ljubavi uspela da izvuče iz tebe jogurt bar u tragovima.

   • Nemo’ da mi glumis Milicu Stojadinovic (ala ti je uzor) jer,
    sto no narod kaze, ti nisi rodjena za mUdraca vec za mAdraca!
    hehheheheeee…………

 19. kada pitate jednog stranca zasto si dosao na zapad, on ce uvjek odgovorit imamo veliko bogastvo ali politicari ovo politicari ono……
  Zivim u Svicu vec 25 godine gdje ima 60% katolika,35% protestana i ostalih…..
  Jednom u skolu ucili smo pravila, zakoni, civilne duznosti……

  Profesor je lijepo reko:

  -JEDNU DRZAVU NE MOGU SAMO POLITICARI IZGRADIT, NEGO DRZAVA ILI POKRAJNA UVJEK SU SLIKA NARODA KOJI ZIVI NA TOM PROSTORU.
  CUO SAM PO SANDZAKU LJUDI DAJU KUCU POD HIPOTEKU, ZA ZLATO.
  TAKMICU SE KO CE SVOJOJ SNAHI NABIT VISE ZLATA…. ILI VIDIM HI KADA IDEM NA ODMOR AKO NEMAS SKUPLJE AUTO OD NJEGA NECE DA TI SE SKRAJNI SA PUTA…..
  OVAJ TEKST JE 100% TACAN I JAKO JAKO PRECIZNO NAPISANO.
  UVJEK NAM JE PRECI TUDZI NEGO SVOJ….

  SELLAM

 20. Vala Nermin,opiso si ga za 10….mozda si zaboravio da pored tolikog neverovanja i tolikog lutanja on kad cuje da su nasi ljudi nesto uradili dobro on odma “ada nema,nas covek je zakon” ili kad cuje ezan nedje dalje,nedje van zemlje svoje on sav ponosan sto je “MUSLIMAN”!

 21. Добар део чланка не односи се само на „балије“ него и на већину становника „западног“ света. Због тога, иако има пуно тачног у тексту, цео чланак звучи претераном злурадошћу. Предпостављам, да би се „балије“ излечиле, аутор текста сматра да сваки „балија“ треба да скрати панталоне за неколико центиметара, обуче кратак мантил, пусти дугу браду и почне да чита књигу добијену од рахметли нане барем осамнаест часова дневно.

   • „Балија“ има међу свима. И Европејци их имају. Суштина је да неможеш неког да назовеш малограђанином или примитивцем зато што је гласао за политичку опцију која се теби не допада. Онда си и ти „балија“. Треба да се запитамо зашто смо сви морално посрнули и зашто сви конзумирају шунд и окрећу се погрешним вредностима. Што се тиче сира, сјенички је „закон“ и сви у Србији га набављају ако могу. Али, ми Срби православци немамо предрасуда.

   • Dobro milice, to je jeftin trik okarakterisati ljude kao balije/malogradane ili kako vec prema tome za koga glasaju, tu imas poen. To podize i pitanje kako bi se grupacija koja stoji iza lista ponasala kad bi bila na vlasti.

    Eh, da nam je malo vise pameti nebi za sve morali srbe optuzivati vec bi iznalazili rijesenja na inteligentniji nacin.

   • Са Милицом немам ништа, мада ко зна можемо и да се упознамо ако нас позовеш на тај божићни вашар у New Market-у (то вам је име места на серблишу). Не пијем у време поста, па не мораш да бринеш око тога. И ти имаш поен код мене што признајеш да оптужујете Србе (православце) за све. За ова два до три дана колико читам коментаре на сајту, могу да закључим да сте много злуради нарочито према Раши Љајићу. Почињем да схватам зашто вас толико не подносе муслимани у Херцеговини. Они на вас гледају као на мале вехабије. Моја лична искуства са Санџаклијама (сви су из Црне Горе) су позитивна. Очигледно је да анонимност на Интернету буди екстремизам.

   • Pa milice to optuzivanje drugog za sve i svasta su poznate i od pamtivjijeka koriscene sprave za upravljanjem ljudima. Nemam ja tu sta priznavati, samo notirati kad primjetim njegovo pretjerano koriscenje. Eno vidi onog dodika, on je to jako dobro izucio, izprepada svoju srbadiju muslimanima samo da bi ostao na vlasti.

  • A ti bi da mi ne citamo, da ostanemo neobrazovani… Da ponesto radimo i prezivljavamo a da nam svaki sluzbenik, policajac, cinovnik u sudu, supu, radnici u bolnici budu srbi u gradu u kome smo mi vecina…mastaj, to vreme je proslo!!!

  • Los pokusaj da kazes tim balijama da ovde neko hoce da im ispira mozak. Ne samo da skrate pantalone nego da i šorceve ili gaće nose to ne mijenja svijest i pamet coveka.

 22. Vala Nermine, citajuci ovaj tekst sam prepoznao makar 10 ljudi u mojoj mahali. Veoma slikovito i duhovito si docarao svakodnevnicu jednog potlacenog i sto bi nas narod kazao , naroda ubijenog u glavu. Svi se borimo sa tim i ovaj tekst nam je svima pomoc da prepoznamo Baliju prvo kod sebe a onda kod druge brace i sestara i da istjeramo Baliju iz nas.
  Svaka cast!!!

  • Стварно нисам знала, да се израз балија “Балија” којисти као нешто што на се на првом месту односи на примитивизам и заосталост, како аутор наводи.
   Али читајући текст, могу само да кажем да јаднији и мање интелигентан памфлет нисам у животу видела.
   Те балија си ако гласаш за Расима, бајру овог оног а ниси балија ако волиш Исламску заједницу…
   Па онда Балија си ако слушаш “Србијански турбо фолк” Цецу, Брену итд
   Невероватно какве глупости… Па ако су Срби и Муслиумани у нечему исти то је онда у музици, Српски и Муслимански Турбо фолк су ко две сестре рођене, Ортодоксне Босанске народне песме су се никад нису слушале ни у хрватској ни у Словенији, Македонији као у Србији, а Шумадијски Хармоникашу су више пролазили на Радио сарајеву него на Радио Београду… Страшно на ком су нивоу ови текстови.
   Мораће “Пријатељи санџака” под хитно да вам пронађу неке оштроумније ауторе иначе од залуђивања нема ништа.

   • Milice vazno je da si ti vratila stari nick … ovo Micko ti ne lici.
    Kako bi mogao ovakav clanak da prodje bez tvog komentara, bez osovine zla, medjunarodnih zaverenika – “prijatelja Sandzaka” i td.
    Nego, da te pitam nesto:
    – Ujutru, kada se probudis, da li ti je prvo pred ocima SP, balije, …i tako to?
    Mislim da znam odgovor .. zato bih ti preporucio da prvo odes do ogledala, rascesljas se … osmehnes se, otvoris prozor, nadises se vazduha, radujes se novome danu, pomislis na velicanstveni Univerzum, seti se koliko Gea ulaze truda da nam sunceva svetlost bude prijatna … (prvi deo)

   • Za mene onaj koji slusa Cecu, kao ratnu zlocinku i zenu zlocincs, nije balija nego djubre, bezumno i beskarakterno bice. Trebam ja kao muslimanka, srpkinja, katolikinja ili ciganka da slusam UBICE i zlocince???

  • Nemam nista protiv tradicije inarodne nosnje mada je ovo malo preterano izgleda kao oklopni koji je krenuo rat prije sedamsto godina od ptilike ali opet kazem ok. Ali od ovoga da neko napise ovakav tekst mora da mu je ispran mozag pa mu je ostalo samo jos od znanja da zna da pise

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.