Kako gledanje crtića utiče na razvoj djeteta

1
6

Unazad nekoliko godina razvojem tehnologije, pojavom tableta i pametnih telefona, sve češće se može primijetiti kako roditelji često, u želji da okupiraju i zabave svoje dijete, posežu za crtićima i igricama koji su danas dostupni u svako vrijeme na svakom mjestu.

Autor teksta: Željko Lešković, mag.rehab.educ., Kabinet Korneo

Odmah se postavlja pitanje koliko je to dobro, a koliko štetno utiče na djetetov razvoj.

Negativne strane prekomjerne izloženosti djeteta animiranom sadržaju

Česta izloženost djeteta animiranom sadržaju manifestira se kao poteškoća u usmjeravanju pažnje na učitelja u školi. Povod toga je navika mozga na dobivanje brzih vizualnih stimulacija (tokom gledanja crtića). Nadalje, djeca koja provode više vremena pred ekranom nego u razgovoru s roditeljima imaju veće šanse za razvijanjem poteškoća s prilagođavanjem na učenje auditivnim putem (slušanjem).

Dijete opservira ponašanja koja manifestira okolina i potom ih imitira (i pozitivna i negativna). Veliki broj animiranih sadržaja ima negativan utjecaj, pokazuje nasilje, nerealna bića, stvari i pojave. Na taj način dijete rano stvara impresije onoga što vidi, a to u konačnici utiče na njegov pogled na svijet i ponašanja tokom kasnijih razdoblja života. Djeca koja su u ranoj dobi bila izložena animiranom nasilju pokazivala su više agresivnih ponašanja u dječjoj i odrasloj dobi. Dijete od takvih sadržaja uči kako se na neprimjeren način rješavaju konflikti, npr. superheroj pretuče ili usmrti negativca i stvara nerealna razmišljanja, npr na životinju padne klavir i preživi.

Osim negativnih uticaja na navedena područja razvoja djeteta, prekomjerno gledanje animiranih sadržaja može uticati i na pretilost djece.

Tokom gledanja navedenih sadržaja djeca često jedu grickalice, reklame su pretežno usmjerene na brzu hranu. Također, u navedenim situacijama djeca nemaju priliku za motoričke aktivnosti tokom kojih bi sagorjeli unesene kalorije i ubrzali metabolizam.

Pozitivne strane animiranih sadržaja

Gledanje animiranih programa može imati i pozitivne strane, ako je izloženost umjerena i ako je programski sadržaj odabran i primjeren djetetovoj dobi. Neki sadržaji su edukativni i informativni ,te jasnije prikazuju određene procese koje je teže naučiti iz čitanja knjiga, npr. vrtlarstvo, kuhanje i sl.

Neka istraživanja čak pokazuju bolje rezultate na testovima čitanja i matematike one djece koja su bila izložena edukativnim i nenasilnim programima u odnosu na djecu koja nisu.

Stručnjaci sa Univerziteta u Sieni smatraju da gledanje animiranih sadržaja može imati smirujući učinak na dijete koje se suočava s fizičkom boli ili stresom.

Dakle, crtići imaju svojih prednosti i mana i, kao u svemu, važno je biti umjeren i sadržaje prilagoditi dobi djeteta.

SAVJETI

Najbolji od svih savjeta je: provodite kvalitetno vrijeme s vašim djetetom. Dijete najbolje uči kroz igru, aktivno istraživanje, manipuliranje i interakciju.

Provodite što je više moguće vremena u interakciji s djetetom. Reagirajte na njegove, geste, grimase, zvukove.

Zapamtite, niti jedan crtić ne može pružiti djetetu sve ono što Vi možete (glas, miris, dodir, reakcije).

Ako želite stimulirati razvoj djetetovog mozga, čitajte mu.

Gledanje animiranih sadržaja svedite na minimum.

Izbjegavajte nasilne sadržaje.

Tretirajte gledanje animiranih sadržaja kao privilegiju ili nagradu. Postavite granice i budite dosljedni.

Nakon odgledanog sadržaja ugasite televizor.

Obratite pažnju na sadržaj programa. Usmjerite se na one edukativne i koji promiču pozitivne vrijednosti poput empatije, odgovornosti, suradnje i sl.

S obzirom da mlađa djeca ne razlikuju crtić od stvarnog svijeta i vjeruju da je ono njegov realan prikaz, komentirajte s djetetom što je tamo prikazano, a u stvarnosti nije tako.

Potaknite dijete da bude aktivno tijekom gledanja crtića, neka pleše ili pjeva s glavnim likovima, komentira i prepričava što se događa. Pitajte ga za mišljenje, kako bi se on/ona snašao/la u toj situaciji ? Zašto se to dogodilo?.

Nemojte stavljati televizor u dječju sobu.

Istražite djetetove interese i jake strane (kreativnost, sport, društvene igre,…) i usmjerite ga prema njima.

Naučite dijete igre koje ste Vi igrali dok ste bili njegove dobi.

IMAJTE NA UMU….

Nikada ništa ne može djetetu zamijeniti roditelja i od niti jedne aktivnosti nema veće koristi od kvalitetnog vremena provedenog sa svojim djetetom.

Foto: Shutterstock

Akos.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.