Kako djecu naučiti da čuvaju stvari: Neka cijene što imaju

0
27

Najvažnije je za početak, ističu stručnjaci i iskusniji roditelji, postaviti jasna obiteljska pravila o tome da se stvari nakon korištenja vrate na svoje mjesto.

Neka će djeca nositi odjeću dok je prerastu i nakon toga će još izgledati kao nova, drugi će odjenuti nove hlače i vratiti se kući s rupom na koljenu. Jedni će uredno slagati svoje igračke i pažljivo ih čuvati u posebnim spremištima, drugi će nakon kratkog vremena već izgubiti neke dijelove.

Također će se na neke mališane majke moći osloniti da im pomognu u radovima po kući, a drugom se neće usuditi dati čašu u ruke da je ne razbije. Majke urednih i pažljivih će naravno biti sretne, a one kojima je došlo nestašno i razbarušeno dijete stalno će se pitati gdje su pogriješile. Katkad će djeca odrastati bez poštovanja za stvari koje ga okružuju jer ih uzimaju zdravo za gotovo i čini im se, pogotovo manjima, da se stvari same pojavljuju u kući.

Naučiti djecu poštovanju i vrednovanju, ističu psiholozi, vrlo je važna životna lekcija jer će nam stvari trajati onoliko koliko smo pažljivi pri njihovu korištenju. Da biste u kući stvorili opušteno ozračje i osjećaj sigurnosti morate naučiti dijete da se odgovorno služi stvarima po kući. A kako i dijete vjerojatno ima svoje omiljene predmete, igračke ili nešto drugo, počnite od toga. Najvažnije je, ističu stručnjaci i iskusniji roditelji, postaviti jasna obiteljska pravila o tome da se stvari nakon korištenja vrate na svoje mjesto.

Naučiti djecu poštovanju i vrednovanju vrlo je važna životna lekcija jer će nam stvari trajati onoliko koliko smo pažljivi  s njihovim korištenjem 

Bila riječ o knjizi, ručniku, kaputu ili nečemu četvrtom važno je odložiti stvari na odgovarajući način i na za to predviđeno mjesto. Ako se ne poštuje “kućni red” dogovorite sankcije. Također pri svakoj upotrebi treba upozoriti djecu da pažljivo koriste stvari, na primjer, da polako okreću stranice knjige koju čitaju i da ne svijaju njihove rubove. Ako imate klavir u kući, poučite dijete koliko čvrsto pritiskati tipke. Bojice različitih vrsta odmah nakon upotrebe spremite u kutijice tako da ne ostanu na dohvat malih ručica.

Tako ćete istodobno postići više poželjnih ciljeva: osim navikavanja na urednost i stvaranja navike da se pribor pospremi odmah nakon upotrebe, bojice će se očuvati i dulje trajati, a poštedjet ćete sebe i mališane iskušenja da postanu kreativni po zidovima i po namještaju, što im često padne na pamet kad, na primjer, spaze bojicu među igračkama. Pokažite im vlastitim primjerom kako se čuvaju stvari, jer je to najmoćniji način učenja. Ako uredno odlažete svoju odjeću, vjerojatno će i vaše dijete u nekom trenutku početi to raditi, ili ako sami poslije jela običavate uzeti svoj tanjur i odložiti ga u sudoper, i dijete će poželjeti učiniti tako.

Za manju djecu nabavite krpice i peruške kako bi čistili stan zajedno s vama i pokažite im kako se pažljivo brišu pojedini predmeti po kući. Starijoj djeci pak odredite obveze koje moraju poštovati. Ako si ne možete pomoći kad vidite svog potomka kako nespretno pere suđe, ne gurajte ga u stranu uz riječi da će sve porazbijati nego izađite iz kuhinje da ga ne gledate i odlučite odšutjeti čak i ako nešto razbije. Neće se naučiti ako sam ne radi.

Također ako su vam mališani skloni razbiti čašu ili tanjur, manjima možete dati plastični pribor za jelo dok ne steknu samopouzdanje, a starijima nemojte stalno prigovarati zbog nespretnosti jer će vam povjerovati i postati još nesigurniji pa će posljedica toga biti da ćete ili sve raditi za njih ili će dijete postati nesigurno. Također je osjetljivo pitanje kako i kada naučiti dijete da se služi nožem. Pokažite mu kako to vi činite. Naučite ga postupku rezanja koji će biti siguran i za njega i za okruženje jer jako mnogo oštećenja u kuhinji nastaje upravo zbog nepažljiva korištenja i odlaganja noževa.

I jako je važno za učenje odgovornom odnosu prema predmetima pohvaliti dijete kad je dobro obavilo svoje obveze i kad ste uočili da pažljivo barata  predmetima.

Izvor: 24sata.hr


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.