Kako da razgovarate sa šefom, a da ne nadrljate

0
3

Razgovor sa nadređenima na poslu je umjetnost. Želite da budete puni poštovanja, a ne želite da gaze po vama. Ako želite da vam vrijeme na poslu brže prođe ili se osjećate kao da vas ne cijene onoliko koliko vrijedite, stavite im to do znanja.

1) KOJA JE MOJA ULOGA?

Zaposleni najbolje rade kada znaju koja je tačno njihova uloga i koliko je ona važna za posao.

Ako niste sigurni koje je vaše mjesto u kompaniji, pitajte šefa da vam objasni šta tačno treba da radite i koja je, po njegovom mišljenju, vaša svrha.

2) VOLJELA BIH DA IMAM VIŠE ZADUŽENJA

Zaposleni se često na poslu osjećaju kontrolisano i bespomoćno, što dovodi do ravnodušnosti i manjka posvećenosti poslu. Ako se osjećate kao da vaš posao nije dovoljno izazovan ili ako vam je većinu vremena dosadno, možda vam je samo potrebno više zaduženja koja bi vas stimulisala. Mnogo ćete se ljepše osećati ako budete bili zauzeti tokom radnog vremena nego ako sjedite besposleni.

 

3) ŠTA MOGU DA URADIM KAKO BIH NAPREDOVALA?

Niko ne voli da radi na mjestu koje nema potencijal za napredovanje. Mogućnost napredovanja motiviše zaposlene. Raspitajte se o mogućnostima napredovanja i jasno pokažite nadređenima da želite da se uspnete na višu poziciju. Možda možete da vodite neki timski projekat ili se prijavite da zamjenite kolegu koji napušta kompaniju.

 

4) MOŽEMO LI DA RAZGOVARAMO?

Mnogi, nažalost, imaju užasnog šefa. Ako šef vrši stalni pritisak na vas, možete da se suočite sa njim lice u lice. Nemojte to da raditi impulsivno odmah poslije prvog napada, već sačekajte da se prašina slegne.

Budite iskreni, ali i puni poštovanja dok mu se obraćate.

Zapamtite da vam je cilj da ga omekšate, a ne da mu kažete da vas maltretira. Budite određeni i direktni. Recite mu, na primjer: „Hvala Vam što ste pristali da razgovarate sa mnom. Želim da pričamo o tome i tome. Ima li načina da izgladimo stvari i riješimo problem? Neprijatno mi je da to tražim od Vas, jer Vi ste šef, ali se nadam da bismo mogli da smislimo neko rešenje zajedno.“ Možda ćete morati da razgovarate nekoliko puta sa njim na ovaj način prije nego što primjetite promjenu, ali budite uporni.

 

5) TREBA MI…

Ako nešto hoćete da pitate šefa, jednostavno to uradite. Nemojte podređivati sve poslu. Ako vam treba fleksibilno radno vrijeme ili slobodan dan ili bilo šta drugo, recite mu to. Najgore što može da se desi je da budete odbijeni, ali svakako vrijedi pokušati.

 

6) VOLJELA BIH DA DOBIJEM POVIŠICU

Istraživanja sugerišu da postoji jedan bitan faktor po kojem se muškarci i žene razlikuju: žene ne pregovaraju o početnoj plati.

Kada žene imaju ustaljenu fiksnu platu, rjeđe se bore za povišicu nego muškarci.

Ako su se vaša zaduženja i obaveze povećali nakon posljednje povišice, trebalo bi da pitate za povišicu.

Iznesite svoje argumente zbog kojih mislite da zaslužujete veću platu i pokažite šefu koliko vrijedite.

 

7) NE BIH DA PRIČAM O TOME

Lijepo je da imate prijateljski odnos sa šefom, ali ako se previše zbližite, prećićete profesionalnu liniju koja treba da postoji između zaposlenog i poslodavca. Ako pređete na previše lične teme, uvijek možete da usmjerite komunikaciju u profesionalnom smjeru i izbjegnete pitanja o vašem privatnom životu. Šef vam ne može biti prijatelj.

 

Izvor: zena.blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.