Kako da pripremite djecu za ramazan

0
277

Image result for kids and ramadan

Dobra priprema je pola obavljenog posla. Samo ako se pripremimo za dolazak ramazana moći ćemo iskoristiti ovaj mubarek mjesec da ostvarimo izvrsnost u svemu čime se bavimo, jer – vjerniku ne dolikuje drugačije osim izvrsnosti.

Za Akos.ba piše: hfz. Hidajeta Mahalbašić

Zanijjetimo i odlučimo da budemo izvrsni roditelji!

U Kur’anu su dvije naredbe roditeljima u pogledu djece:

 • “O vjernici čuvajte sebe i svoje porodice od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti” (66:6) i
 • “Naredi čeljadi svojoj da namaz obavljaju i istraj u tome!” (20:132)

Iz ova dva ajeta izvlačimo sljedeće:

 1. Djecu svoju ćemo sačuvati od Vatre, čuvajući prvo sebe. Mi smo, kao roditelji njima uzor i model savršenog života. Čak i kada ih upozoravamo da ne idu našim stopama, oni to instinktivno rade. Djeca nas ne slušaju, nego gledaju i slijede.
 2. Izraz za naredbu koji je upotrebljen na arapskom jeziku u drugom ajetu je iz istog korjena kao i riječ “emir” – vođa. Da bismo uspjeli u izvršavanju ove Allahove, dž.š., nam naredbe neophodno je da svojoj djeci budemo predvodnici I vodiči na putu ustrajnosti u namazu, tj. u svakodnevnoj vezi sa Allahom, dž.š..

Vodeći se za ovim, u predramazanskoj pripremi djece, radi ostvarenja dva cilja (iz spomenutih ajeta), iz vlastitog iskustva, savjetujemo nekoliko postupaka.

U periodu prije ramazana:

 1. Klanjati dva rekata noćnog namaza sa dovom Ibrahima, a.s.: “Gospodaru moj, daj da ja i potomci moji obavljamo molitvu”(14:40) i dovom dobrih Allahovih robova: “Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!”(25:74)
 2. Svakodnevno razgovarati sa djetetom 15 minuta, prvo o onome o čemu ono želi, zatim o onome što Vi smatrate važnim. Tu dolazi i razgovor o ramazanu, namazu i ostalim dobrim djelima.
 3. Zagrliti dijete najmanje 5 puta, uz svako namasko vrijeme.
 4. Pretvoriti se u uho najmanje 5 minuta, tj. samo slušati šta dijete govori, bez komentara.
 5. Zajedno učiti Kur’an 15 minuta. – To uzrokuje ljubav i vezu bez premca.
 6. Predložiti djetetu da napravi listu svojih ciljeva. Ako je dijete mlađe Vi ćete mu sugerisati i pomoći napisati. Pomozite mu formulisati cilj sa jednostavnim pitanjem: A zašto to želiš?
 7. Nakon što je lista gotova dopustite mu da slobodno kaže šta od vas, kao roditelja, očekuje u realizaciji ciljeva. Zatim napravite listu postupaka, koje će dijete raditi samostalno, i radnji, koje ćete u toku ramazana obavljati zajednički.
 8. Napravite zajedničke kreativne radionice ukrasa za doček ramzana. Zajedno ukrasite kuću. Na udarnim mjestima u kući postavite ukrašene i kreativno izrađene poruke o lijepom ponašanju, koje želite da dijete usvoji.

Šta možete raditi u toku ramazana:

 1. Radite zajedno sve što možete od svakodnevnih poslova: priprema obroka, serviranje, pospremanje stola i sl. I koristite to kao priliku za razgovore.
 2. Neka u razgovoru bude svakodnevno vrijeme razgovaranja o namazu, vrijednostima, smislu i odnosu prema namazu – najmanje 10 minuta. Ovo može biti i čitanje poučne priče, koju će pratiti djetetov komentar i izvlačenje pouke.
 3. Kroz igre, radionice i edukativne video snimke, za koje ćete planirati vrijeme u periodu prije ramazana,podučavati dijete vrijednostima i lijepom ponašanju.
 4. Planski raditi na svome ličnom razvoju i usavršavanju u segmentima u kojima želimo djetetu biti uzor vrijedan slijeđenja.
 5. Svakodnevno najmanje po jedan ajet i jedan hadis zajednički proći kroz priču, savjet, čitanje ili ponašanje.
 6. Pred iftar omogućiti djetetu da praktično i slikovito doživi radost iftara, pa čak i ako je dijete maldo toliko da ne posti. Simbolično, u vrijeme iftara ga počastite omiljenom hranom koju nece dobti u toku dana. To će uzrokovati posebnu radost koja će ostati u podsvjesnoj vezi sa ramazanom.
 7. U toku ramazana raditi planski na vaspitavanju volje. Kada su mlađa djeca u pitanju trenirati ih tako što ćete im ponuditi jelo i piće samo u određeno vrijeme i to samo u kući, ne javno.

Nama su u šeriatu date sve neophodne alatke i tehnike da bismo bili izvrsni u svakoj ulozi. Iskoristimo predramazansko vrijeme da se pripremimo za najproduktivniji ramazan u porodici!

Izvor: akos.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kako da pripremite djecu za ramazan


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.