Jusuf el-Karadavi: ‘Haram vam je podržati el-Sisija – neposlušnika Allahu’

3
15

jusuf-el-karadavi-muslimani-bosne-su-mnogo-propatili-za-islam_trt-bosanski-21045Egipat – Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka, u nedjelju je pozvao Egipćane da bojkotuju predsjedničke izbore i izbjegavaju glavnog kandidata Abdel Fettaha el-Sisija, bivšeg  šefa vojske za kojeg kaže da je  ‘neposlušan Allahu’.

Šejha Karadavija, koji je inače porijeklom iz Egipta a posljednjih pedeset godina živi u Dohi, inače smatraju duhovnim vođom Muslimanske braće a njegove vjerske programe na El-Džeziri prate milioni gledalaca.

Zaljevske arapske zemlje negoduju zbog toga što je Katar pružio utočište šejh Karadaviju, koji je poznat i po kritikama Saudijskih vlasti kao i vlasti UAE, i što su mu dozvolili da ima vlastite emisije na pan-arapskim satelitskim i državnim televizijskim kanalima.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su posebno ogorćeni na podršku Katara Muslimanskoj braći, čija ideologija osporava načela konzervativne dinastičke vladavine koja dominira u Zaljevu.

Na kraju ove tri države su povukle svoje ambasadore iz Katara u martu, optužujući Dohu da se miješa u poslove drugih zemalja. Katar je negirao optužbe. Od tada šejh Karadavi se suzdržava da petkom drži hutbe ali ga to nije zaustavilo da kritikuje egipatske vladare tokom konferencija ili izjava koje često šalje putem e-maila ili koje se objavljuju na zvaničnoj stranici Međunarodna unija muslimanskih učenjaka (IUMS)

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu i one koji slijede njegovu uputu.

Sinovi i kćeri, moji unuci, braćo i sestre, slobodni i iskreni sinovi Egipta, obraćam vam se danas riječima koje sam bio dužan kazati, kako bih ukazao na istinu, ali i upozorio na zabludu, pa makar to zločincima i ne bilo pravo. Tako mi Allaha, ove riječi ne govorim želeći dunjaluk, niti bojeći se stvorenja, već ih govorim radi Allaha, i radi istine na kojoj su uspostavljeni nebesa i Zemlja.

Kažem vam, nije dozvoljeno slobodnom egipatskom narodu, koji je dao svoje žrtve u revoluciji 25.januara 2011. godine i nakon nje, da izda svoju revoluciju i svoje šehide i da ih preda ubicama i krvolocima, koji se nisu osvrćali koliko će jetima ostaviti, koliko će udovica ostaviti i koliko će uplakanih majki ostaviti.

O sinovi Egipta, ovo je svjedočenje za koje ćete biti pitani na Sudnjem danu, pred Uzvišenim Allahom, koji kaže: „A svjedočite radi Allaha.“ (et-Talak, 2) Zato, nemojte lažno svjedočiti, jer lažno svjedočenje je veliki grijeh!

Uzvišeni Allah nam je naredio da za predvodnike u vjeri i dunjaluku biramo one koji su snažni i povjerljivi: „Najbolji koga možeš unajmiti jeste snažni i povjerljivi.“ (el-Kasas, 26). Uzvišeni, također kaže: „Moje obećanje ne obuhvata nasilnike.“ (el-Bekara, 124)

U hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, a bilježe imam Buhari i imam Ahmed, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Kada se uništi povjerenje, iščekuj Sudnji dan.“ Bi mu rečeno: „Kako će se povjerenje uništiti?“Poslanik odgovori: „Kada se stvari prepuste onima koji ih ne zaslužuju, iščekuj Sudnji dan.“

Također, u hadisu kojeg bilježe Ahmed, et-Taberani i el-Hakim, a prenosi Abdullah b. Amr, stoji: „Kada vidiš da se ljudi plaše kazati nasilniku: ‘Nasilniče’, onda je s njima gotovo.“

O sinovi Egipta, zabranjeno vam je da nanosite nepravdu svojoj domovini, da nanosite nepravdu svojim šehidima, svojoj braći i sestrama, sebi, haram vam je da uništite svoju budućnost i budućnost svoje djece izabravši ovog nasilnika. Vaša obaveza je:

– Da ovom nasilniku kažete Ne! Da odbacite izbore, jer Uzvišeni kaže: „I ne držite stranu nasilnika, pa da vas vatra prži.“ (Hud 113)

Nije vam dozvoljeno izabrati onoga ko je neposlušan Allahu, ko je izdao i iznevjerio povjerenje, ko je svrgao legitimnog i legalnog predsjednika, prekrišio zakletvu, pogazio ustav, prekršio zakon i prekinuo ono što je Uzvišeni Allah naredio da se uspostavi, šireći tako nered na zemlji: „I kada na vlast dođe, žuri da na Zemlji nered čini, da uništava usjeve i živote, a Allah ne voli nered.“ (el-Bekara, 205)

Obaveza ummeta je suprotstaviti se nasilnicima, da ih zaustavi, a ako to nije u stanju, najmanje što možeš jeste da ih ne pomažeš u njihovoj zabludi.

Odbij učešće na izborima, nemoj učestvovati s njima u nasilju, neka grijeh njihovog nasilja nose samo oni!

Nemoj učestvovati u izborima na kojima ćeš izabrati čovjeka čijem uspjehu se raduju cionisti i drugi neprijatelji islama.

Nemoj učestvovati na izborima na kojima ćeš izabrati čovjeka koji je u krvi nedužnih i nevinih od glave do pete.

Ovaj čovjek se ne bori samo protiv islamista, on se bori protiv svih onih koji pozivaju u slobodu, protiv svih segmenata januarske revolucije, Ahmeda Mahira, Muhammeda Adila i drugih koji se u mnogome razlikuju od islamista.

Ovo je odlučujući trenutak u historiji Egipta, čije stranice sinovi Egipta pišu svojom žrtvom i otporom tiranima, odbacujući poniženje i ropstvo i bojkotujući onoga ko uzvikuje poput svog prethodnika faraona: „Pokazat ću vam samo ono što ja želim i na pravi put ću vas samo ja izvesti.“ (Gafir, 29)

Egipatski narode, u prijestolnici i svim pokrajinama, u selima i gradovima, ostani u kući i nemoj na svoja pleća natovariti veliki grijeh!

Nemojte slušati falcifikatore vjere sa ahmedijama, koji ljudima lažno predstavljaju vjeru, jer oni nisu učenjaci vjere, oni su učenjaci vlasti, plaćenici policije. Turbani i ahmedije na njihovim glavama nisu odraz njihove suštine, već odraz želje za položajima.

Istinski učenjaci el-Azhara su njegovi mladići i djevojke koji su ispunili trgove, oni predvode karavanu, podnose boli i govore zabludi: Ne! Oni su ti koji govore riječi istine pred nepravednim vladarom, oni su ubijani, ranjavani i zatvarani. Nisu istinski učenjaci el-Azhara oni koji pale mirise, lažno svjedoče i jedu na svakoj trpezi koja im se servira: „A oni koji su zulum činili će sigurno saznati u kakvu će se muku uvaliti.“ (eš-Šuara’, 227)

Gospodaru, jesam li dostavio?

Gospodaru Uzimam te za svjedoka.

 

Jusuf el-Karadavi,

predsjednik Svjetske unije muslimanske uleme

 

(IslamBosna.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Allah nas je pocastio pa je boravio u Sarajevu pa su mnogi bosnjaci imali da vide to lijepo lice ovog alima a vjerujte da je odusevljen bosnjackom ulemom prvi se skupu obratio SULTAN Zukorlic i nakon njegovog obracanja skupu seih Karadavi je pitao ko je ovaj i kad su mu rekli da je to jedan od njegovih ucenika samo je uzviknuo Allahu Akbar.a dotjerao je tri BMW-a i jedan je njega vozio drugi Cerica a treci SULTANA naravno dobili su ih na poklon.znam da je malo mladji da bi posjetio i nas Sandzak

    0

    0
  2. Zamislite sta bi se besilo da Jusuf el Karadavi kojim slucacajem dodze u Pazar I vidi da su imami bacili ahmedije za rad prljave politike kako li bi reagovao

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.