“Narod treba birati vlast po kriterijima ekonomije”

0
18
Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu

Intervju sa Josipom Juratovićem, zastupnik u Bundestagu

Josip Juratović, prvi Hrvat koji je kao zastupnik njemačkih socijaldemokrata izabran u Bundestagu, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da će narod u BiH, sve dok na izborima ne bude birao po kriterijima ekonomske i socijalno odgovorne perspektive, stvaranja novih radnih mjesta i evropske budućnosti, imati čelnike kakve danas ima.
– Držim se pravila “kakav narod, takva vlast”. Ako se političari biraju po kriterijima “neka bude lopov, samo neka je moj”, onda će građani imati takve da vode ovu državu – kazao je Juratović za naš list.

Sve je presporo

Kako se trenutno u Bundestagu gleda na političku situaciju u BiH? Država je više od godinu bez Vijeća ministara. Evidentan je zastoj u reformama, štaviše država se dovela u opasnost da izgubi neke fondove koje garantira EU.

– Stav mojih kolega u Bundestagu identičan je onome što se nalazi u negativnom izvještaju Evropske komisije. Traži se konačno uspostavljanje nove državne vlasti.
Finansijski fondovi EU vremenski su ograničeni i tako organizirani da u pregovorima moraju postojati najmanje dva partnera, a jedan je u Briselu. U BiH, jednostavno, predugo traje proces dogovora različitih strana. Sve je sporo, ali to je i do sustava države. Nažalost, gubi se vrijeme, novac i volja. Znate da često lobiram za BiH u Bundestagu, ali onda, zbog ovakvih stvari, jednostavno gubim argumente.

Opća je percepcija javnosti da bh. politički lideri drže zemlju kao taoca svojih političkih ciljeva. Koji je Vaš komentar?

– Često boravim u BiH i imam isti takav osjećaj. Moja je poruka bh. čelnicima da moraju shvatiti da će ih vrijeme pregaziti. Građani, pogotovo mladi ljudi, ne prihvaćaju više teze političara da je bitan samo nacionalni opstanak ili interes. U pitanju je perspektiva i oni shvaćaju da im niko ne nudi neki program, po kojem bi mogli imati svoju perspektivu. Smatram da je ovoj zemlji potreban jedinstven nacionalno-strateški program. U BiH se mora graditi povjerenje. Ako ga ne bude iznutra, ova ga država neće dobiti ni izvana.

Jasna poruka

Činjenica je i da se njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednje vrijeme nije oglašavala o političkoj situaciji u BiH. Također, prilikom posljednje posjete regionu, BiH je zaobišla. Kako gledate na ovu činjenicu?

– Neki su bh. lideri kod kancelarke bili dva puta. Bilo je riječi o uspostavi vlasti ili reformi Ustava. Ne može Njemačka upostaviti vlast u BiH. Njima je poručeno da trebaju uspostaviti državnu vladu i raditi na izmjenama Ustava. Tako da posjeta gospođe Merkel BiH zaista nije bila potrebna. Signali su apsolutni jasni, liderima je rečeno šta trebaju učiniti.

Ko bi ozbiljan uložio u BiH?

– Koji bi ozbiljan poduzenik danas, s pravim namjerama po kriterijima zapadne ekonomije, investirao u BiH i zbog čega? Nema nikakvog povoda za to, ako gledamo s ekonomske tačke gledišta. Ekonomija u BiH mora se iznutra sama organizirati, s postojećim resursima koje ima. Onda će se stvarati partnerstvo i tržišta, a BiH će onda svima biti važna. Politička klima mora obezbijediti ekonomski prosperitet. Ne može se stalno prolaziti s pričom o ugroženosti – navodi Juratović.

Ne vidim pomaka na autoputu

– BiH je napravila 30 kilometara autoputa prema Zenici. Već treći put ove godine prolazim tim autoputem i ne vidim nikakav pomak. To je ključno pitanje za ovu državu. Kroz BiH je prošlo 14 milijardi dolara, ne vidi se baš u šta je taj novac investiran – kazao je Juratović.

Izvor: Avaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.