1. Decembar 2011

Priboj – Iako već nekoliko godina postoji mješovita međudržavna komisija za granice Srbije i BiH, koja je više puta dolazila u Priboj i Rudo i pokušavala da riješi pitanje međudržavne granice na području ove dvije općine koja zagorčava život većini stanovnika općine Priboj, za sada nema rešenja.

Naime, da bi došli do dvije trećine teritorije općine Priboj, stanovnici općine Priboj moraju koristiti put kroz bosansku općinu Rudo, odnosno BiH, u dužini od dvadesetak kilometara i prelaziti svakodnevno po šest međudržavnih graničnih rampi.

To posebno pada teško za preko tri hiljade radnika i par stotina đaka koji rade i uče u Priboju i dolaze iz pribojskih sela sa državljanstvom Srbije. Predstavnici Srbije u mješovitoj međudržavnoj komisiji nudili su nekoliko varijanti, a najčešće je pominjana razmjena teritorije, ali to je nailazilo na žestoko protivljenje čelnika općine Rudo, koji smatraju da bi na taj način ova općina izgubila status općine i postala mesna zajednica općine Višegrad. I danas u općini Rudo su nam ponovili da oni ne pristaju ni na kakvu zamjenu teritorija i da ih ovaj problem općine Priboj uopće ne interesuje. Ovdje kažu da oni ne prihvataju ni odredbe Badinterove komisije i ostaju pri svom stavu – statusa kvo! Potsećanja radi, Badinterova arbitražna komisija, ustanovljena je u avgustu 1991. Pored  sukcesije, dala je osnove za rješavanje graničnih linija između bivših jugoslovenskih republika. Na osnovu međunarodnog prava, Komisija je definisala da se moraju uvažavati mesne nadležnosti.

To znači da granice određuje ono gdje ljudi vade lične karte, gdje plaćaju poreze, odnosno, određuju ih grunt i katastar. I što je najvažnije, granice između federalnih jedinica smatraju se državnim granicama i ne mogu se menjati silom, nego sporazumom.

Sve ovo u Priboju izaziva nezadovoljstvo, prije nekoliko godina zbog ovog problema bilo je i blokade međudržavne granice Srbije i BiH na Uvcu, a čelnici općine Priboj su problem granice sa BiH stavili u sami vrh prioriteta svojih zadataka. Ovdje kažu da će po hitnom postupku tražiti od države Srbije da pomogne u izgradnji puta od tridesetak kilometara kojim bi se teritorijom općine Priboj, odnosno Srbije, Priboj spojio sa dvije trećine svoje teritorije i izbjeglo prolaženje preko teritorije bosanske općine Rudo i BiH.

Izvor: SandzakLive.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles