Još uvijek bez Rješenja o decentralizaciji škole u Grnčaru

0
66

skola-grncareKosovo – Proces decentralizacije škole u Grnčaru još uvijek nije završen. Nakon što je Direktorijat obrazovanja u Prizrenu poslao zahtjev MONT-u, čeka se zvanično Rješenje ministarstva o izdvajanju ove škole od matične škole u Ljubiždi.

Potpredsjednik NDS-a dr Arhim Ajazi najavljuje da će pozvati mještane sela Grnčara da bojkotuju izbor za gradonačelnika Prizrena, ukoliko do izbora zakazanih za 3. novembar ta odluka ne stupi na snagu.
“Prošlog smo petka sa dr Oručom Karadolamijem posjetili Direktorijat za obrazovanje u Prizrenu kako bismo se informisali dokle se stiglo sa realizacijom odluke o samostalnosti škole u Grnčaru. Direktor Çoçaj nam je pojasnio da su oni završili sa administrativnim dijelom i da su zahtjev poslali MONT-u u Prištini, koji bi trebalo da do kraja septembra izda zvanično rješenje da će Osnovna škola u Grnčaru djelovati kao samostalna sa isturenim odjeljenjem u Novom Selu”, kaže dr Ajazi.
Ajazi ističe da Grnčare ima oko hiljadu glasača, a to je cifra koja može da odluči svake izbore.
“Zašto bismo te glasove davali nekome uzaludno ako smo uskraćeni u ostvarivanju svojih osnovnih prava. Zato pozivam sve mještane Grnčara, da ukoliko se do izbora zakazanih za 3. novembar, problem samostalnosti naše škole ne riješi, da svi masovno bojkotujemo izbor za gradonačelnika Prizrena, s obzirom da bi kompletan bojkot lokalnih izbora bio samo štetan za našu zajednicu”, rekao je dr Ajazi.
Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži ovim povodom za naš portal kaže da je Rješenje o decentralizaciji škole u Grnčaru u pripremi i da će narednih dana predstavnici MONT-a posjetiti školu u Grnčaru i zvanično uručiti Rješenje.
“Rješenje je u pripremi i za desetak dana će škola u Grnčaru i zvanično biti samostalna. Postignut je dogovor između političkih predstavnika Bošnjaka o imenovanju v.d. direktora škole, tako da će osnovna i niža srednja škola u Grnčaru sa isturenim odjeljenjem u Novom Selu ove školske godine nastaviti rad u obrazovnom procesu kao samostalna”, istakao je Baldži.
Škola u Grnčaru, gdje se nastava izvodi na bosanskom i albanskom jeziku, ima oko 220 učenika.
(info-ks.net)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.