Jednokratna pomoć za obućare

0
9

Novi Pazar – U gradu najviše pažnje privlači sudbina nekada zaposlenih u dva giganta – Fabrici obuće „Ras“ i Tekstilnom kombinatu „Raška“.

Fabrika obuće „Ras“ u stečaju je od jula 2003. godine. Otišla je u stečaj nekoliko mjeseci nakon što je do temelja izgorela matična fabrika u Novom Pazaru. Zvanično, u ovoj fabrici struja i voda su bili isključeni, ali je saopšteno da su požar izazvale neispravne električne instalacije. Tada je na platnom spiku bilo oko 1.300 radnika u matičnoj fabrici i pogonu u Tutinu. Od tada bivši radnici pokušavaju da naplate svoja dugovanja – od šest do 36 mesečnih zarada. Imaju i pravosnažne presude Trgovinskog suda u Kraljevu. Po slovu zakona to je trebalo da naplate iz stečajne mase, ali od imovine nije ostalo gotovo ništa. Znatan dio zemljišta prodat je pre uvođenja stečaja, drugi dio nakon stečaja i od tih sredstava većina radnika je naplatila svoja potraživanja. Jedan dio duga trebalo bi da se izmiri od prodaje još nekoliko manjih parcela, ali su one sporne zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Druga mogućnost namirivanja duga je naplata 18 miliona dinara od općine Tutin koja je fabrički pogon kupila za osnovnu školu. Ovaj sudski proces je u toku. Bivši radnici Fabrike obuće „Ras“ sutra će se okupiti u krugu svoje nekadašnje firme da izaberu predstavnike koji će ih zastupati u razgovorima sa predstavnicima državnih institucija. Petočlano predstavničko telo imaće zadatak da koordinira aktivnosti vezane za naplatu dugovanja iz prethodnog perioda. Ono što je karakteristično za ovo preduzeće je teško utvrđivanje broja radnika kojima se duguje. Naime, zbog administrativnih propusta u raspodeli novca poremećeno je ravnomerno namirivanje radnika. Da bi malo pomogla bivšim radnicima ovog preduzeća, ovdašnja gradska uprava je uputila zahtev Ministarstvu rada i socijalne politike da se obezbedi jednokratna novčana pomoć od po pet hiljada dinara. Na spisku su se našli samo oni koji su u fabrici bili kada je proglašen stečaj. Međutim, zbog nedostatka novca spisak je revidiran i jednokratnu pomoć su dobila 522 nekadašnja obućara koji se sada nalaze na evidenciji nezaposlenih.

O sudbini drugog privrednog oslonca u ovom kraju – TK „Raška“, ne zna se mnogo više nego ranijih meseci. Za dve godine, na aukcijskim prodajama novog vlasnika dobile su samo četiri celine. Pripremljena je prodaja još tri. Znatan deo imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji Tekstilnog kombinata je riješen. Istovremeno sa rešavanjem tih pitanja procenjuje se imovina i priprema prodaja. Od četiri prodata objekta dobijeno je oko milion evra i ta sredstva se nalaze u Agenciji za privatizaciju. To je nedovoljno da se izmire dugovanja prema radnicima, koja se procenjuju na 8,5 miliona evra. Bivši radnici, članovi Udruženja tekstilnih radnika, vrše procenu stvarnih potraživanja. Ovaj posao rade na osnovu spiskova koje su dobili od Osnovnog suda u Novom Pazaru. Sasvim je sigurno da će se o ovome više znati nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Juče je počelo rešavanje pitanje Građevinskog preduzeća „Razvitak“, održano je prvo ročište za stečaj. U preduzeću je zaposleno 132 radnika, koji sedam godina nisu primili plate, račun je u blokadi više od godinu dana, a Poreska uprava im pod hipotekom drži nekoliko lokala u centru grada zbog dugovanja za neuplaćene doprinose. Polovinom prošle decenije zaposleni su postali vlasnici 70 odsto kapitala preduzeća. Iako je GP „Razvitak“ izgradilo sve najvažnije stambene i poslovne objekte u ovom gradu, za njih posljednjih godina posla nema. Na ruku im ne ide ni starosna struktura zaposlenih, koja se kreće od 55 do 60 godina. Poslednje dvije godine ovi građevinari su više puta protestovali ispred zgrade gradske uprave, zahtevajući da se pronađu rešenja za njihove probleme.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.