Jedna od najuspješnijih kompanija u regionu

0
4

Pljevlja – Dan rudara Crne Gore i 59 godina postojanja Rudnika uglja Pljevlja svečano je proslavljen i ove godine. Osvrćući se na rezultate postignute između dva praznika čelni čovjek kompanije mr Predrag Bošković podsjetio je:

– U kontinuitetu od tri godine ostvarili smo rekordnu godišnju proizvodnju od 1,7 do 1,9 miliona tona uglja i podmirujemo potrebe prvo TE Pljevlja, koja zbog eventualnog nedostatka uglja nije stala nijednog trenutka, a potom i sve zainteresovane kupce u općini, Crnoj Gori i regionu. Ostvarili smo i rekordnu proizvodnju otkrivke, prosječno milion metara kubnih godišnje, privedena je kraju kapitalna investicija izmještanje korita i toka rijeke Ćehotine i izvršena komplentna eksproprijacija četiri gradska naselja što je Kompaniju koštalo blizu sto miliona eura. Nabavili smo značajan dio rudarske transportne i druge mehanizacije i opreme i redovno vršili kapitalne remonte na postrojenjima, mehanizaciji i opremi bez čega nije bilo moguće održati proizvodni proces – istakao je Bošković.

On je dodao da je izgrađena i izmještena saobraćajnica za transport uglja od površinskog kopa Potrlica do telmoelektrane, te seoski putni pravci u naseljima Borovica i Kalušići. Uklonjeni su i bivši objekti fabrike cementa i sa uspjehom je otpočela eksploatacija uglja na tom reviru, bez miniranja i sa posebnim respektom prema pitanju ekologije .

Bošković posebno ističe je finansijska stabilizacija Kompanije:

-Postigli smo potpunu i trajnu likvidnost da redovno isplaćujemo plate i druga primanja zaposlenih, da izmirimo sva dugovanja prema dostavljačima, jednim djelom i prema državi, pružili finansijsku i drugu pomoć prije svega humanitarnim organizaciijama, vjerskim, sportskim i drugim organizacijama i pojednicima . Između dva praznika po svim ekonomskim pokazateljima postali smo jedna od najuspješnijih kompanija regiona. – zaključio je Bošković

Govoreci o planovima Kompanije Boškovic najavljuje još bolje proizvodne rezultate i uspješnije poslovanje Rudnika uglja. U narednom periodu nastaviće se finansijska stabilizacija firme, a ono sto je plan, svakako i prioritet je održavanje kontinuiteta proizvodnje i povećanje kapaciteta, samim tim i otvaranje novih trzišta. Uložiće se i značajna sredstva za modernizaciju mehanizacije kao i modernizaciju puteva i automatizaciju procesa . Jedan od ciljeva Kompanije je i konstantno poboljšanje životnog standarda zaposlenih.

Na svečanoj sjednici Odbora direktora Rudnika uglja održanoj povodom Dana rudara uručene su odluke o dodijeljenim pomoćima u količini od 550 tona uglja humanitarnim i drugim organizacijama i ustanovama i dodijeljene nagrade najboljim radnicima.

Čestitka Krivokapića

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, uputio je, povodom Dana rudara, Upravi Rudnika uglja Pljevlja i rudarima čestitku:

„Crna Gora velikim dijelom svoj ekonomski razvoj duguje svojim rudarima. Vi časni radnici, koji ste svakodnevno svjesni opasnosti i rizika koji rudarska profesija nosi sa sobom, svakog dana iz srca zemlje, herojski, donosite novi život na svijetlo dana. Vašim rukama, vještinama i znanjem, Crna Gora je građena i razvijana iz njenih dubina, i za to vam hvala. Ovo je dan ponosne i vrijedne Crne Gore. Rudari SREĆNO! – stoji u čestitki Ranka Krivokapića.

Milan Kastratović podnio ostavku

Milan Kastratović, član Odbora direktora Rudnika uglja podnio je ostavku na tu funkciju. Obraćajući se građanima Pljevalja i Crne Gore, Milan Kastratović u saopćenju navodi razloge svoje ostavke:

– Poslije više godina rada u Odboru direktora,posebno u poslednje tri godine kada je Rudnik uglja postigao i svoje najbolje rezultate od svog postanka do danas, i to u svim domenima u radu i poslovanju i postao jedna od najuglednijih kompanija u državi i okruženju na šta sam kao čovjek i kao građanin izuzetno ponosan, zbog neprimjerene i nepoštedne hajke koja se u nekim od medija u Crnoj Gori u posljednjoj godini dana vodi protiv mene podnosim ostavku na članstvo u Odboru direktora.

Ostavku podnosim kao lični čin i bez bilo kakvih pritisaka sa bilo čije i sa bilo koje strane osim od strane nekih medija u Crnoj Gori,a prije svega kako bih sačuvao dignitet ličnosti vlasnika i porodice čiji sam akcijski kapital zastupa u Rudniku uglja,kao i dignitet kompanije čiji sam član dugo godina bio.

Također, to činim kako bih nadležnim državnim organima kao odgovoran građanin i na ovaj način pomogao da bez emocija i pritiska bilo koje vrste,pa i mog,na miru i u razumnom roku utvrde činjenično stanje i donesu pravedne odluke vezano za bilo koji postupak i moje ponašanje,ukoliko bude pokrenut protiv mene,o čemu se piše u medijama.

Koristim ovu priliku da se zahvalim vlasnicima akcijskog kapitala, čije sam interese zastupao u kompaniji na ukazanom mi povjerenju i podršci koju sam u kontiutetu dobijao,kao i kolegama u Odboru direktora sa kojima sam radio i postigao vrhunske rezultate,ali i svim zaposlenim u Rudniku uglja koji su moj rad u Odboru direktora i Rudniku uglja podržavali.-navodi se u saopćenju Milana Kastratovića.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.