Jedinstvene srednjovekovne humke u Srbiji

1
15

Sjenica – Riječ je o istraživanju ostataka paganskih kultnih mjesta za koja se na početku istraživanja mislilo da predstavljaju ostatke nekropola. Međutim, u dosad istražene 24 humke, samo u jednoj nađeni su ostaci pokojnika, dok su u ostalim otkriveni elementi paganskih rituala – žrtvenici i ostaci lomača. U svim humkama nađena je i znatna količina arheološkog materijala, prije svega keramičkog i osteološkog, ali i primeraka nakita, nožića, pršljenika, bruseva, komada žrvnjeva i drugih ličnih predmeta – objašnjava arheološkinja Premović Aleksić i ocjenjuje da su „s obzirom da su ovo jedine do sada poznate srednjovekovne humke na teritoriji Srbije, rezultatima njihovog istraživanja biće popunjena velika praznina u našoj nacionalnoj arheologiji, ali i religiji i mitologiji Srba nakon dolaska na Balkansko poluostrvo, odnosno za period od 8. do početka 12. vijeka“.

Humke su evidentirane u skoro svakom selu na Sjeničko-pešterskoj visoravni i za konačan zaključak o njihovoj funkciji u ranosrednjovekovnoj Srbiji, potrebno je da se istraži makar po jedna koja se nalazi pored kasnijih nekropola i crkava. Ove godine istraživanje će biti rađeno na lokalitetima u selima Pružanj i Suvi Do. Ministarstvo kulture će nastavak istraživanja finansirati sa 250.000 dinara.

Kad istraživanja budu završena, rezultati će biti objavljeni u posebnoj publikaciji.

– Prilikom obrade rezultata neminovno je obuhvatanje i etničkih, mitoloških, religijskih, socijalnih i drugih aspekata srpskog naroda, koji je u periodu od 8. do 12. vijeka podizao humke. Objavljeni rezultati će biti skoro jedina literatura na našem prostoru za vrijeme koje je obuhvaćeno istraživanjem – kaže Dragica Premović Aleksić.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Da to nije kultno mjesto predslavenskih naroda ?
    Mozda u imenu lokaliteta treba traziti odgovor,poznato je da su Kelti, Iliri,Grci Rimljaniitd imali Bozicu Tanu,Zanu, Dijanu sve zavisi kako je koji narod nazivao kojoj su prilagali poklone na posebnim kultnim mjestima. Sto se tice humki one mogu biti Ilirske Keltske Gotske Rimske itd itd jer svi narodi koji su ziveli na Sandzackim teritorijam ostavljali su svoje tragove.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.