Jedan reisl-ul-ulema za sve Bošnjake svijeta

7
42

BiH, Sandžak, Kosovo, Makedonija – Islamska zajednica BiH se nalazi pred donošenjem ustava koji bi, prema najavama reis ul uleme te verske zajedice Huseina Kavazovića, trebalo da ojača veze među muslimanima, prije svega Bošnjacima na Balkanu, ali i Albanaca i Turaka koji žive u BiH, Sandžaku, odnosno Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić smatra, naime, da je Ustav neupitan, dok islamofob i bivši diplomata Darko Tanasković kaže da je tu više riječ o političkom nego o vjerskom pitanju.

Kavazović je, naime, nedavno izrazio nadu da će novi Ustav odgovoriti izazovima vremena i da će moći da povede zajednicu u budućnost ostvarujući, kako je rekao, neke nove pesrpsketive.

“Bez obzira koliko je BiH još uvijek slaba kao država, ona je na putu ka EU. Moramo povesti računa o onome što će doći sutra za muslimane BiH i muslimane u okruženju. Hrvatska je već u EU, tamo su muslimani već dio te Evrope, dok je Slovenija odavno dio EU”, rekao je Kavazović.

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić kaže da ustavno predviđanje jednog reisa za sve Bošnjake na Balkanu nije ništa novo u odnosu na aktuelni najviši akt IZ u BiH u čijem donošenju njegov mešihat aktivno učestvovao.

Muftija kaže da budućnost IZ na Balkanu treba gledati kroz dvije prirodne nacionalne i kuturološke grupe – Bošnjaka i Albanaca, ali da se time nimalo ne umanjuje značaj i drugih zajednica kao što su Romi ili Turci.

Ipak, dodao je, da će zbog brojnosti i razvijenosti infrastrukture Bošnjaci i Albanci biti “ključni faktor” islama koji će u budućnosti odrediti formu organizacije islamske zajednice na Balkanu, pa i u Evropi.

“Moje uvjerenje je da će se stvari kretati tako da će se desiti uvezivanje islamske zajednice prvo u te dvije nacionalne i kulturološke grupe, ne zbog nacionalne pripadnosti koliko iz praktičnih razloga – jezička i kulturološka pripadnost”, rekao je Zukorlić Tanjugu.

Islamofob i bivši ambasador u Turskoj Darko Tanasković, međutim, smatra da je upravo neslaganje i neuvažavanje, odnosno tendencioizno selektivnim uvažavanjem promjena do kojih je došlo uslijed bitno izmijenjene političke geografije Balkana i dovelo do podjele među muslimanima u Srbiji i nastajanja institucionalnog dvojstva IZ na njenoj teritoriji.

“Očigledno je da pitanje nije vjersko, već političko i da nastavljanje s politikom neprimerenog poistovećivanja vjerskog i nacionalnog identiteta i interesa Bošnjaka i doživljavanje IZ kao glavne bošnjačke nacionalne institucije, čemu se izgleda ni reis Kavazović, iako poučen promašajima svoga prethodina, nije mogao oduprijeti, ozbiljno ugrožava uspeh misije konsolidovanja i organizacionog funkcionalizovanja struktura IZ BiH, a što se inače stalno ističe kao osnovni motiv za unošenje promjena u postojeći Ustav”, naveo je Tanasković za Tanjug.

On je ukazao da se pritom zaboravlja, ili previđa, recimo, da većinu članstva IZ na teritoriji Srbije i ne čine Bošnjaci, kao i da mnogi Bošnjaci koji žive u Srbiji ne vide iz kojih bi vjerskih razloga njihov poglavar trebalo da bude u Sarajevu, a ne u Beogradu, kad i u Podgorici i u Skoplju stoluju samostalni reisi.

“Novi Ustav IZ BIH biće, stoga, lakše donijeti nego cjelovito primeniti”, rekao je Tansković.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

  1. Odličan predlog.
    Makar će nas dostojno predstavljati i reagovati u ime svog naroda, a ne protiv…kao sto je kod nas slučaj.
    Bolno je kad očekujte zaštitu od nekog kome je to OBAVEZA, a on da izjavu suprotnu od ocekivane i napravi probleme iskrenim vjernicima.
    Ne može se vise na glupost i neznanje prebacivati…ne trebaju nam takvi ljudi.Ne može se vise tolerisati.
    Treba nam neko sa znanjem, zvanjem i stavom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.