Jedan region – jedna ekonomija

0
19

 

Prošle nedjelje u Sarajevu održan je 8. po redu Sarajevo Biznis Forum. Skup od preko hiljadu učesnika iz 36 zemalja i sa preko 300 akreditovanih novinara potvrdio je reputaciju najznačajnijeg foruma ove vrste na prostoru Zapadnog Balkana. Za razliku od foruma sličnog formata na kojima su pozivnice rezervisane za biznis i političku elitu, i gdje se akcenat većinski stavlja na vizuelno i marketing, SBF je prava investitorska konferencija gdje kroz panele i tet-a-tet razgovore u pauzama foruma, moguće je naći investitora zainteresovanog da iskoristi prirodne resurse, kvalifikovanu radnu snagu, dobar geografski položaj koji nudi prostor zapadnog Balkana. Prisustvo Ahmeda Bin Saeeda Al Maktuma, predsjednika Emirates grupacije, Bandara Hadžara – predsjednika Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije, menadžmenta Dubai Exporta, Dubai Islamske banke, brojnih kompanija iz Indonezije, Malezije, Azerbejdžana i Turske najbolje govore o snazi i potencijalima investitorske konferencije.

I ovogodišni lajt motiv SBF bio je „jedan region-jedna ekonomija“ i vrlo efektno nas podsjetio koliko smo kao region upućeni jedni na druge što zbog veličine tržišta, što zbog ljudskog i prirodnog resursa koji nijedna od država nastalih raspadom ex-Jugoslavije plus Albanije ne posjeduju u dovoljnoj mjeri da bi globalno bili konkurentni. Ovogodišnji SBF potvrdio je da je halal-industrija u regionu u zamahu, a da su halal-tržišta regionalna razvojna šansa. Koliko su strateški bitna tradicionalna halal-tržišta najbolje govori i to da je za prvu inostranu posjetu novi američki predsjednik Donald Džon Tramp izabrao Saudijsku Arabiju i zemlje zaliva gdje je govorio na arapsko-islamsko-američkom samitu, ali i dogovorio poslove vrijedne preko 160 milijardi američkih dolara.

Tržišni potencijal halal konzumenata kreće se od 3 do 12 trilijona dolara i spada u najbrže rastuće tržište na svijetu, sa oko 1,6 milijardi ljudi. Da bi bili vidljivi na takvom tržištu, kompanije iz regije su osuđene na tijesnu saradnju , pa čak i kartelski nastup koji jedino može obezbijediti kakvu-takvu vidljivost koja podrazumeva konkurentnost cijene, kvaliteta i količine, ali i obezbjeđivanje investiranja u marketing i lobi grupe koje jedino mogu biti jamac dugoročnosti biznis priče.

Forum je još jednom potvrdio da budućnost pripada islamskoj ekonomiji čija ekspanzija je očigledna. Poslije pucanja tržišta 2008/09. i globalne recesije nastale zbog pohlepe investitora, banaka i zelenaških kamatnih stopa, biznis elite se sve više okreću principu koji podrazumijeva podelu rizika, ali i zarade, a koji je temelj islamskih finansija. I velika depresija 1929. i globalna recesija 2009. su nas naučile da moramo okončati eru dužnici-povjerioci, i da reciprocitet i u riziku i u zaradi mora da postoji.

Budućnost pripada trgovini! Niko nije dovoljno veliki da proizvede hranu za sve stanovnike planete Zemlje niti da sve resurse sam transportuje, obezbijedi dovoljno energije…

Vrijeme koje je pred nama dat će šansu kvalitetu u odnosu na kvantitet, ko to shvati imat će veću šansu za uspjeh!

 

Autor: Samir Tandir, zamjenik predsjednika BDZ Sandžaka

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.