Je li Sandžaku potrebnija ahmedija ili – kapa?!

1
55

Sandžak PRESS – Dan Sandžaka, 20. novembar, ove godine je, čini se, obilježen mnogo izdašnije i pompeznije nego do sada, sa posebnim akcentom da je to, po prvi put, urađeno i u Sarajevu, velikim skupom u Domu Armije, na kome su učestvovali kako sandžačke tako i sarajevske odnosno bosanske Sandžaklije.

Na mnogim od ovih skupova, a posebno u Sarajevu, umjesto slavljeničke atmosfere, kako se obično obilježavaju značajni povijesni datumi, najviše govora bilo je o problemima, zapravo o društveno političkoj, kulturnoj pa i ekonomskoj situaciji u kojoj se Sandžak danas nalazi, a koja je, jednom riječi, katastrofalna.

Nakon Dana Sandžaka, u Prijepolju je 3. i 4. decembra tridesetak eminentnih stručnjaka, akademika i univerzitetskih profesora bošnjačke i srpske kako se to “učevno” kaže provenijencije u relativno tolerantnoj atmosferi podijelilo neke od svojih pogleda o temi “Historijski i kulturološki procesi u Sandžaku/Staroj Raškoj”, o čemu su naši čitaoci imali prilike da saznaju u prošlom broju, da bi, samo nekoliko dana nakon toga, ružičasta televizija “Pink” organizirala javnu tv debatu sa krajnje provokativnom temom “Da li autonomija Sandžaka znači otcjepljenje Republike Srpske”, u kojoj su učestvovali neki političari iz manjeg bh entiteta, ali i gosti iz Sandžaka na čelu sa muftijom Zukorlićem.

Naravno, namjera ovog uvodnika nije u tome da govori o navedenim manifestacijama (ko je čitao – čitao, ko je gledao – gledao, a ko nije ni čitao ni gledao znači da i nije nešto posebno zainteresiran za navedenu problematiku) već samo da naznači kako se pitanje Sandžaka sve više intenzivira i dobija brojne konotacije, uključujući i onu izvanjsku, tj. internacionalizaciju ne samo u evropskom već i arapsko-muslimanskom kontekstu. Uz tu činjenicu treba podsjetiti da koliko je pitanje Sandžaka intenzivirano na verbalno-političkom (pa i vjerskom) planu, daleko više je taj problem prisutan na praktično-političkom planu, jednostavnije rečeno na planu svakodnevnog življenja u kome ukazivanje policije i prijetnji represijama postaje gotovo svakodnevnica, kao da se živi u doba najcrnjeg Miloševićevog režima. Događaji na Hadžetu, pokušaj oduzimanja zgrade Islamskog fakulteta, pokušaj falsificiranja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, pokušaj onemogućivanja rada Internacionalnog univerziteta (a da i ne govorimo o nešto ranijim “ekscesima” nakon nasilnog instaliranja druge Islamske zajednice i sl.) te drugi bliski susreti sa kordonima do zuba naoružane žandarmerije otužna su slika Novog Pazara i njegovih žitelja koji, svedeni na egzistencijalnu bijedu i neimaštinu, moraju da se, čak i fizički, bore za ono posljednje što im je ostalo – za ljudsko dostojanstvo i/ili duhovni integritet. Kako bošnjački pozivi Beogradu na dijalog, na razgovor nisu urodili plodom a nekadašnja obećanja srbijanskih političkih čelnika se pokazala kao “ludom radovanje”, to se u Sandžaku, a posebno u sandžačkoj dijaspori, koja je, kako se tvrdi, tri puta brojnija od Sandžaklija u zavičaju, sve više formira i učvršćuje svijest kako je jedini izlaz iz te tegobne situacije i jedina vrsta kakve-takve zaštite osnovnih ljudskih prava autonomija Sandžaka na principu evropskih regija. Autonomija koja, treba li podsjetiti, ima i svoje povijesno utemeljenje (20. 10. 1943.) koja će se, ako ništa drugo ne pomogne, pored ostalog, nastojati realizirati i međunarodnim “pritiskom”, pod kojim, kako je rečeno, srbijanska vlada najefikasnije funkcionira. Dakle, mirnim putem.

Ono što je u svemu tome neobično, i što je presedan za današnje vrijeme, jeste činjenica da ovi procesi ne dolaze kao rezultat djelovanja političara, predstavnika Sandžaka u tamošnjoj srbijanskoj vladi (naprotiv, oni su, po mnogo čemu sudeći, glavna smetnja) već od Islamske zajednice, iz koje se opet izdvaja jedna ličnost koja stoji na njenom čelu, ali i na čelu svih tih inicijativa i procesa, a to je muftija Muamer ef. Zukorlić. Pa iako mu se, u nedostatku pravih argumenata, predbacuje miješanje vjere i politike, on to lakonski odbacuje tvrdnjom da je bitno ono što napaćeni i ojađeni narod želi, a to je promjena njegovog kako egzistencijalnog tako i kulturnog i duhovnog stanja, što je, nesumnjivo, i zadatak vjere odnosno vjerskih predstavnika. Svojom nesebičnošću, elokvencijom i mudrošću, a nadasve visprenošću, hrabrošću i istinskim angažmanom, muftija Zukorlić iz dana u dan izrasta u čovjeka sa vizijom, istinskog narodnog vođu i predstavnika koji umije formulirati njihove najbitnije interese, sve sa jasnom konotacijom: sve za obraz, vjeru i dostojanstvo, obraz, vjeru i dostojanstvo ni za šta! Pa iako mu se (njemu i njegovim saradnicima) na svaki način nastoji onemogućiti javno djelovanje i prezentiranje istine o Sandžaku i Bošnjacima u njemu, posebno kad se radi o nastupima u medijima, na javnoj sceni, njegova sada već nesumnjiva harizma vješto probija te brane i oklope, nalazeći ne samo prostor već i ugledne sabesjednike kako u inozemstvu tako (normalno drastično manje) i u Srbiji (Liberalna partija Čedomira Jovanovića, mnogi ambasadori, neke nevladine organizacije i dr.) tako da je nesumnjivo da će Srbija, htjela ne htjela, ako misli ići u bilo kakve euroatlanske integracije, morati prvo srediti stanje u svojoj kući. Koje je, sa ovakvom politikom koja se danas vodi, sve gore i gore. Tako, čini se, ima pretpostavki da nam se ponovi povijesna situacija ili povijesni fenomen kada su neke naše muftije bile istinski narodni tribuni i predvodnici ne samo u odbrani vjere, već i u odbrani naroda i zemlje, samo, u ovom slučaju, mirnim putem, putem diplomatije i dijaloga. To tim prije što se, osobito u posljednje vrijeme, na najeklatantniji način pokazala (i pokazuje) moralna bijeda politike i političara, koji umjesto da zastupaju i brane interese onih koji su ih izabrali, uglavnom zastupaju svoje lične interese i služe kao paravan ili maskota državi da može uvijek prstom pokazati na njih (šta hoćete: imate dva bošnjačka predstavnika!)

Treba reći i to da na adresu Islamske zajednice u Srbiji, pa i samog muftije, sve više dolaze ozbiljni prijedlozi da, zbog specifične situacije u kojoj se nalazi, a da mu ona ne bi bila ni formalna smetnja, muftija Zukorlić svoju ahmediju zamijeni – kapom, tj. da svoju poziciju u Islamskoj zajednici prepusti nekom od svojih najbližih saradnika, a da on nastavi, formiranjem političke stranke, političko djelovanje. Ovakav prijedlog se obrazlaže činjenicom da je muftija Zukorlić učinio sve što je praktično moguće da se uradi na vjerskom planu i konsolidaciji Islamske zajednice (pokrenute su sve muslimanske institucije od obdaništa, preko medrese do fakulteta odnosno univerziteta, a da se ne govori o drugim redovnim aktivnostima Islamske zajednice), te da sada, kada je Sandžak u situaciji da nema političara koji se mogu (i hoće) hrvati sa postojećom srbijanskom vlašću, a koji uživaju povjerenje naroda, da tu funkciju preuzme (do)sadašnji muftija, koji očito umije, može i zna i politički promišljati i djelovati i, što je posebno važno, koji se boji jedino Allaha, dž.š. Naravno, to bi bio svojevrsni presedan (i rizik!) u našoj i islamskoj i političkoj povijesti, ali – nužda zakon mijenja.

Šta će se sve dešavati u narednom periodu, vidjet ćemo, ali, ako je nekome stalo do mišljenja autora ovog teksta, ni on nije protiv jedne takve inicijative o kojoj svakako treba dobro promisliti.

Ono što je, međutim, izvjesno i što je generalno važno moglo bi se kazati jednom rečenicom: nije bitno da li će biti kapa ili ahmedija (obje su potrebne Sandžaku), Sandžaku je najpotrebnija – glava!

P.S. Za ilustraciju stanja u Sandžaku donosimo samo nazive osnovnih škola u Novom Pazaru u kome Bošnjaci čine 87% stanovništva: Rifat Burdžović Tršo, Jovan Jovanović Zmaj, Stefan Nemanja, Đura Jakšić, Vuk Karadžić, Desanka Maksimović, Aleksandar Stojanović Leso, Rastko Nemanjić, Bratstvo, Jošanica, Selakovac, a slična ili još gora je situacija i u nekim drugim gradovima. Kako sa školama tako i sa nazivima ulica. Džemail Suljević u pomenutoj tv emisiji na “Pinku” napomenu da u jednoj Sjenici u kojoj je više od 85% bošnjačkog stanovništva, od stotinjak ulica samo dvije nose imena Bošnjaka! Doduše, slična situacija je i u manjem bh entitetu (RS) ali to je već druga priča!

Autor: Aziz Kadribegović, glavni i odgovrni urednik „Preporoda“Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Tekovina demokratije jeste uparvao to što narod BIRA svoje predstavnike. Mi Bošnjaci smo izabrali da naš duhovni, vjerski i politički vođa bude Zukorlić!
    To se nekom sviđa, nekom ne, al’ nas baš briga, ta odluka se tiče nas, mi smo je donijeli, ko hoće da razgovara i pergovara bujrum, ko neće i ne mora.
    On je pokazao da ima snage da povede Bošnjake, sa ahmedijom ili bez nje, nek odluči sam.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.