Javni radovi i „prva šansa“

0
21

Nova Varoš – U novovaroškom odjeljenju Nacionalne službe za zapošljavanje nedavno je održana konferencija za novinare, na kojoj su promovisani programi za podsticaj zapošljavanja u opštinama Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica, sa posebnim akcentom na projekte takozvane prve šanse i javnih radova.

– Za filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje sa sedištem u Prijepolju protekla godina je bila izuzetno uspješna. O tome najbolje svedoči podatak da je u ove četiri opštine do posla u 2009. došlo ukupno 1.000 lica, od kojih čak 900 zahvaljujući raznovrsnim programima i finansijskim mjerama. Uz dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, posredstvom programa javnih radova zaposleno je 298 lica, od kojih pedesetak iz novovaroške opštine. Realizacijom projekta pod nazivom „Prva šansa“ , lane se zaposlilo 400 lica, a novčana kvota sa prošlogodišnjih 50 miliona dinara, za ovu godinu je uvećana skoro duplo, rekao je Dragiša Simović, direktor Filijale NSZ u Prijepolju. On je podsjetio da maksimalno trajanje javnog rada može biti šest mjeseci, a mogu se izvoditi u oblasti socijalnih, humanitarnih, kulturnih, infrastrukturnih i segmenta očuvanja životne sredine. Visina novčane pomoći za 2010. nije precizirana, ali je najavljeno da će „zeleno svjetlo“ na ovom javnom pozivu dobiti najkvalitetniji projekti bez obzira iz koje se opštine kandiduju. I ove godine pravo da realizuju javne radove imaju organi lolakne samouprave, javne ustanove, preduzeća, udruženja građana i nevladine organizacije.

Detaljnije o programu „Prva šansa“ govorio je Aleksandar Stikić, rukovodilac službe za posredovanje u zapošljavanju, ocjenjujući da subvencije iz ovog segmenta mogu dobiti privatni poslodavci koji redovno izmiruju obaveze za poreze i doprinose i čije su fime likvidne, a prioritet pri dobijanju ovih sredstava imat će oni poslodavci koji žele da zaposle veći broj pripravnika. Rok za podnošenje potrebne dokumentacije i prijavljivanje za ovaj program je 31. mart. Program „Prve šanse“ za ovu godinu, inače, predviđa da sva nezaposlena lica koja nisu starija od 30 godina i koji dobiju posao po tom osnovu, volontersku praksu obavljaju u roku od tri mjeseca, a nakon toga zasnivanje radnog odnosa u istim ili srodnim zanimanjima radi stručnog osposobljavanja u trajanju od 12 mjeseci.

– Ono što je novo u odnosu na prošlogodišnji program „Prve šanse“ jeste obaveza poslodavca da zadrži zaposlenog još godinu dana nakon isteka stručnog osposobljavanja. Poslodavci koji zaposle lice u okviru ovog programa ostvaruju subvenciju za neto platu takvog lica u mjesečnom iznosu od 16.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od stepena stručne spreme, kazao je Stikić, koji je tom prilikom, zajedno sa Milenom Rvović, iz preduzetničkog centra NSZ u Prijepolju, predstavio i programe koji se odnose na samozapošljavanje, obuku i zapošljavanje interno raseljenih i izbjeglih lica, Roma, povratnika po sporazumu o readmisiji, etničkih manjina, kao i mladih do 30 godina, nekvalifikovanih, dugoročno nezaposlenih, žena i drugih ugroženih grupa. Ovi programi osim samozapošljavanja, odnose se i na obuku nakon dobitka posla, a sredstva za realizaciju ovih projekata obezbjedit će Ujedinjene nacije, posredstvom Razvoja opština jugozapadne Srbije (PRO).

Na ovom skupu, kome su prisustvovali i pojedini privatnici, direktori javnih preduzeća i ustanova,kao i zamjenik predsjednika opštine Nenad Todorović, mogao se čuti i zabrinjavajući podatak da je lane za programe zapošljavanja putem ovih subvencija države bilo najmanje projekata poslodavaca iz Nove Varoši. Oni su, kako je rečeno, ili nezainteresovani ili neobviješteni o brojnim projektima NSZ, čiji su predstavnici ovom prilikom obećali da će se, u cilju promocije ovih projekata , tokom marta i u našem gradu održati takozvani Sajam zapošljavanja.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.