Jasavić u Rožajama: Nezaposlenost najveći problem

0
1

 Jasavić u Rožajama: Nezaposlenost najveći problem

Rožaje – Problem nezaposlenosti će u perspektivi pokrenuti nove migracije, posebno mladog i kadrovski osposobljenog stanovništva. To je opasnost, koju moramo blagovremeno prepoznati i spriječiti, poručila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić tokom posjete Opštini Rožaje. 

Ona nakon razgovora sa predsjednikom Opštine Ejupom Nurkovićem obišla fabriku Montenegro wood a.d., nekadašnji Gornji Ibar – Rožaje i NVO “Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama Rožaje”.

Nurković je predstavio potencijale Rožaja, ali se osvrnuo i na niz problema. 

 Jasavić je locirala kao najveći problem pitanje nezaposlenosti, ističući da od 1,913 nezaposlenih, čak 30 odsto čine mladi ljudi i to u najvećoj mjeri visokoškolci. 

“Ovaj problem sistemski mora rešavati Vlada i lokalna samouprava, kroz jačanje malih i srednjih preduzeća, ali  i kompletne privrede Rožaja”, kazala je Jasavić.

Drugi veliki problem je pitanje naknada za koncesije, sa čim se saglasio i predsjednik Opštine Ejup Nurković. 

“Šume su veliko bogastvo Rožaja, koje nije valorizovano na pravi, a koncesijone naknade su zabrinjavajuće male. Inciraću izmjene zakonskih propisa na Vladi, kako bi naplatu koncesija učinili efiksnijom, te kako bi opštine kvalitetnije mogle da planiraju prihode od koncesija i sačuvaju ovaj vrijedni resurs od devastacije”, naglasila je Jasavić.

Ona je dodala da je neoliberalni koncept ekonomije neodrživ i da država mora preuzeti mnogo veće ingerencije u samom procesu zapošljavanja i investiranja. 

“Vlada je oduzela veliki broj ingerencija lokalnim samopuravama i na taj način smanjila fiskalne kapacitete opštinama. Vlada mora ravnopravnije distribuirati opštinama sredstva koja prihoduje od korišćenja prirodnih resursa sa teritorija opština. Kvalitetniji rad Vlade na ovom polju doveo bi do mnogo boljeg regionalnog razvoja. U situaciji kada se najviše crpe bogastva sjevera, a gradi se jug i centar, neravnomjeran regionalni razvoj je evidentan. Mi moramo stvoriti društvo socijalne pravde, jer u centru ozbiljne politike je blagostanje građana”, navela je Jasavić.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.