Janković pozdravio izmjene Zakona o nacionalnim savjetima

0
8

Srbija – Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je danas usvajanje izmjena Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina jer je, kako smatra, za očekivati da promjene doprinesu legitimitetu i radu savjeta koji će biti izabrani, ali i zaštiti i ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina, koji savjete biraju.

Kako se navodi u saopštenju, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina između ostalog su uvažene konkretne preporuke ombudsmana o tome kako unaprijediti način izbora savjeta posle propusta koje je zaštitnik građana utvrdio prilikom izbora za ta tijela u 2010. godini.

“Imajući u vidu da se Zakon donosi u izbornoj godini za nacionalne savjete nacionalnih manjina, za očekivati je da usvojene izmjene doprinesu legitimitetu i radu nacionalnih savjeta koji će biti izabrani, kao i zaštiti i ostvarivanju prava građana – pripadnika nacionalnih manjina, koji savjete biraju”, navodi se u Jankovićevoj izjavi.

Zaštitnik građana podsjeća i konstatuje da je Ustavni sud u januaru ove godine donio odluku o neustavnosti određenih odredbi Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, ali da danas donijeti Zakon nije dao rješenja na pitanja koja su otvorena za riješavanje nakon te odluke USS.

Janković je istakao da je nužno bez odlaganja pristupiti daljim izmenama i dopunama, kako radi uređivanja pitanja koja su do sada bila uređena na neustavan način, tako i zbog unapređivanja svih drugih odredbi Zakona čija primena je u prošlosti bila otežana ili onemogućena.

“Zbog takvih manjkavosti, koje i danas postoje, pojedini nacionalni saveti ne ostvaruju sva zakonom utvrđena javna ovlašćenja u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisama”, dodao je Janković.

Zaštitnik građana je, kako se dodaje, u svim prilikama isticao i potrebu depolitizacije izbora i rada nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

(blic)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.