Jahjaga: Kosovo je država izgrađena na građanskim principima

0
3

Atifete-Jahjaga_2_656819_978337_1Kosovo – Kosovo nema vremena za gubljenje, a Evropska unija treba da drži otvorenom evropsku perspektivu svake države Jugoistočne Evrope, izjavila je danas u Prištini, predsjednica Atifete Jahjaga na petom sastanku Nacionalnog savjeta za evropske integracije.

Jahjaga, pod čijim patronatom i funkcioniše Nacionalni savjet za evropske integracije, ocjenila je i da je sporazum postignut u aprilu između Kosova i Srbije osnažio evropsku perspektivu regiona.

“Sada treba da se usmjerimo na primjenu ovog sporazuma. Mi nemamo vremena za gubljenje niti davanje obrazloženja, dok Evropska unija treba da drži vrata otovorenim perspektivi za svaku zemlju Jugoistočne Evrope i da bude jasna da se međususjedski problemi trebaju rješiti prije učlanjenja”, kazala je Jahjaga.

Istakla je da predstojeći lokalni izbori, 3. novembra, koji se po prvi put održavaju na cijeloj teritoriji Republike Kosova, predstavljaju dokaz da je Kosovo država izgrađena na građanskim principima.

“Njihovo održavanje je test zrelosti naše demokratije i naše ozbiljnosti u pogledu naših aspiracija ka učlanjenju u EU”, kazala je Jahjaga i dodala: “Mi želimo slobodne, sveobuhvatne, sigurne, pravedne i poštene izbore. Želimo izbore koji se zasnivaju na visokim standardima i koji svakom glasaču pružaju garanciju. Nećemo dozvoliti ničije zastrašivanje, a još manje pretnje našim glasačima u bilo kojoj opštini na teritoriji Kosova.”

Ona je istakla da put evropskih integracija, koji ima puni konsenzus na Kosovu, u potpunosti zavisi od Kosova i njegove sposobnosti da ispuni tražene zahtjeve.

“Prvi cilj ove strategije je potreba da za efikasnim sistemom vladavine na svim nivoima. Nezavisno od dosadašnjeg napretka u izradi i planiranju politika, naša namjera je da povećamo učinak institucija i da postignemo efektnu primjenu zakona, a u tom pravcu je potrebna i harmonizacija našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u svim sektorima procesa integracije.”

Istovremeno, ministarka evropskih integracija Vlora Qitaku je istakla da je Strategija za evropske integracije “domaći proizvod” i da predstavlja odraz potreba i izazova, kako ih vidi Kosovo.

“Ova strategija predviđa dalji razvoj vladavine, poboljšanje u izradi i primjeni politika, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj, saradnju unutar društva i regionalnu međudržavnu saradnju”, kazala je ministarka Qitaku.

(bosnjak-ks.info)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.