Jadi bosanski

6
7

Glas islama – Iole upućeni znaju da agresija na Islamsku zajednicu u Sandžaku 2007. godine nije bila krajnji cilj njenih arhitekata iz Beograda. Prema njihovom planu bilo je to uklanjanje posljednje prepreke za razaranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime bi se eliminisao i posljednji oslonac opstanka bošnjačkog naroda.

Već su bili pripremljeni spiskovi imama koji bi prihvatili beogradski koncept uređenja Islamske zajednice. RS entitet bio bi polazište, a potom bi se akcija širila na druge dijelove Bosne i Hercegovine. Sve to bi se desilo nakon preuzimanja kontrole nad Islamskom zajednicom u Srbiji i njenog sjedišta u Novom Pazaru, u šta su bili sigurni obzirom na svu političku, policijsku i medijsku snagu koja je angažovana. No, za agresore na Islamsku zajednicu Novi Pazar se pretvorio u novi Staljingrad – neosvojivi cilj, što ih je natjeralo na reviziju daljih planova.

Jedna kuća, a tri kućne glave ...

Bilo bi naivno i pomisliti da ih je neuspjeh u Sandžaku natjerao da odustanu od planova za razaranje Islamske zajednice u BiH. Zle nakane su samo odložene do nove prilike. A za to vrijeme nastavit će se pripremanjem terena, prije svega kroz medijsku hajku na Islamsku zajednicu, a posebno njenog poglavara reisulemu dr. Mustafu Cerića. Cilj ovakvog medijskog odnosa je omalovažiti Zajednicu, a posebno njene autoritete, u očima javnosti kako bi izgubili podršku vjernika, što je pretpostavka za konačni obračun. U ovoj nečasnoj igri neki mediji su permanentno kršili novinarske kodekse i minimum medijske korektnosti i neutralnosti. Neki su, poput Federalne televizije i sarajevskih „Dana“ Senada Pećanina, otišli tako daleko nazivajući Reisulemu pogrdnim imenima, neosnovano ga optužujući za kriminal, nasilje i sve negativne pojave u društvu. Ovi drugi („Dani“) više puta su objavili fotomontaže Reisuleme, u donjem vešu naprimjer, kao i drugim formama omalovažavanja. Akteri medijskog blaćenja obavezno su bila lica sa bošnjačkim imenima kako bi izgledalo da su to stavovi pripadnika Islamske zajednice. U toj istoj Bosni, na tim istim i drugim medijima, od tih istih novinara nije se mogla desiti i najblaža kritička, a kamoli uvrjedljiva intonacija prema predvodnicima Katoličke ili Pravoslavne crkve.

Druga dimenzija priprema za realizaciju beogradskog plana odvija se posredstvom bošnjačkih bh. političara. Gorka realnost krize bošnjačke političke vertikale šansa je koju beogradski udbaši nisu mogli propustiti. Logistika je već postojala. Beogradske obavještajne službe se nikada nisu povukle iz Sarajeva, a i da jesu toliko je bivših saradnika (jednom saradnik – zauvijek saradnik) da ne moraju brinuti za svoje planove. Sulejman Tihić i ostala djeca komunizma ne predstavljaju posebno iznenađenje. No, Bakir Izetbegović jeste veliko i bolno razočarenje svih iole patriotski orjentisanih Bošnjaka. Razočarenje je bolnije što očekivanja od Bakira, sina Alije Izetbegovića, nisu bila racionalna već emotivna. Samo mali broj onih koji ga lično poznaju bio je pošteđen razočarenja u očekivanju od „velikog“ sina da nastavi očevim stopama. Kako je jadno izgledalo snishodljivo dodvoravanje Izetbegovića  nasljednika Borisu Tadiću u Karađorđevu, koji se, za razliku od drugih, više puta srpskom predsjedniku obraća sa „predsjednik Tadić“, sav sretan što je u prilici fotografisati se sa državnicima.

Susret Bakira Izetbegovića sa Muhamedom Jusufspahićem, dan prije Karađorđeva, zapravo otkriva da je novi „bošnjački“ član Predsjedništva BiH pristao da u korist Beograda odigra ulogu protiv Sandžaka, Islamske zajednice i na koncu Bosne. Bošnjački pod navodnicima jer predstavljati Bošnjake sa samo pet posto glasova od ukupnog broja Bošnjaka u Bosni, a tri puta manje dobijenih bošnjačkih glasova od Hrvata Željka Komšića, ne može biti ozbiljan temelj legitimiteta za predstavljanje bošnjačkog naroda i njegovih interesa.

Kada se prosječni dokopaju vrha, gore je nego kada to učine loši. Za razliku od loših, prosječni izazivaju sažaljenje, što za bošnjački narod može biti kobno.

Autor: Sead Šaćirović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Babo ti je bio ljudina a ti Bakire stidi se ! da je Aliji da vidi svoga sina na sta je spao i kome se dodvorava,eh Bakire pito bih te da ti nije bilo Baba sta bi ti radio danas a ti hoces da prodas nesto sto nije za prodaju ! dobro razmisli Bakire

    0

    0
  2. Ovo je još jedan pokazatelj da dobro treba odmeriti situaciju i znati kome vjerovati.Pošto je udbaški lobi jak on buši tamo đe burgija ne bi,pošto im se burgija zalomila kod nas u Sandžaku jer smo mi tvrd orah i prekaljani branioci oni su svoje koplje usmerili prema Bosni i za šaku jada kupili ovog Bakirčića za koga smo vjerovali da će zbližiti Sandžak sa Bosnom.Pošto Bakirčiću smeta Sandžak on okreće leđa patriotama i onima koji žele bratske odnose Sandžaka i Bosne i daje podršku Sandžačkim i Beogradskim Abdićevcima jer su se oni nekoliko puta izjasnili da im Sarajevo nije centar nego Beograd.Primjećujeli Bakirčić kako Srbija brine o svim Srbima izvan teritorije Srbije,u Bosni i Hercegovini,Hrvatskoj,Kosovu,Crnoj Gori.Sukobljava se sa svijetom i trpi posljedice zbog skrivanja Bosanskog Srbina Mladića i do juče Karadžića kao i Hrvatskog Srbina Hadžića,Vidili Bakirčić kako drugi susjed BiH Hrvatska takođe brine o svojim sunarodnicima u Hercegovini.Pošto je Bakirčić slijep ili mu udbaši sa kešom zatvaraju oči on svoje sunarodnike izvan BiH ovako odbacuje.E pa Bakirčiću da ti nije bilo Sandžaklija ti bi danas bio u nekoj masovnoj grobnici ovako treba da se sramiš što živiš ali pošto nisi neki bitan faktor tvoje izdajničko djelovanje neće narušiti bratske odnose jednog naroda sa dvije strane Drine!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.