Jačajte svoje zdravlje jačajući ummet

1
14

Novi Pazar  – Modernizacijom” današnjeg svijeta kod žena je sve manja želja za rađanjem djece. Nakon drugog ili trećeg djeteta ona ne želi da se opterećuje time smatrajući da joj se ugrožava zdravstveno stanje, ali se javlja i bojaznost da neće imati mogućnosti da ih odgoji usljed slabijeg materijalnog stanja, zaboravljajući pritom da Onaj koji je dao život djetetu, propisao mu je i nafaku. Da su te konstatacije pogrešne uvjerila nas je Ramiza Bećović, koja je rodila i zajedno sa svojim suprugom, rahmetli Hamdijom Bećovićem, odgojila šesnaestoro zdrave i normalne djece, osam sinova i osam kćeri.

Pet dvoraca u Džennetu, inšallah

Ramiza je rodila 21 dijete, međutim, Allahovom voljom, petoro je preselilo na Ahiret. Allahovog rahmeta! Kome jedno dijete preseli, a on se strpi i zahvali Allahu, Allah će mu sagraditi dvorac u Džennetu. Ramiza je bila strpljiva pet puta, pa je Uzvišeni Gospodar obradovao na ovom, a inšallah i na budućem svijetu.

Dobar supružnik je džennet ovoga svijeta

Ramiza je rođena u selu u kojem se i udala, ali i gdje smo je mi posjetili. Ona je u kući koju čine dvije sobe rađala, odgajala i njegovala svoje cvjetove kojima se danas ponosi. Sve ih je rodila u jednoj sobici, nijedno u bolnici.
Međutim, da li bi ona sve to sama uspjela da nije imala podršku svog muža, za koga svi koji ga znaju kažu da nije postojao bolji čovjek u čitavom selu?
„Bio je pravi otac. Njegov evlad je to znao cijeniti i imao je posebno strahopoštovanje prema njemu, čak i u kasnijim godinama. Nikada nije kupio nešto jednoj snahi, a da nije drugoj. Posljednje što je svojim snahama poklonio bio je ručni sat“, rekla je njegova snaha Nevzeta Bećović. On je preselio prije tri godine, međutim osjećaj praznine i sjete se još uvijek osjeća… Ramizi, pri sjećanju na njega, uvijek zarose oči. Ovo je zaista primjer islamske porodice, primjer i brojnošću kojom će se Resulallah s.a.w.s. ponositi na Sudnjem danu, inšallah.

Ramiza danas ima 16 djece, 50 unuka i 13 praunuka. Imena Ramizine su: Amir, Ismeta, Amira, Osman, Zurifa, Ćamil, Ifet, Izet, Fehima, Rifat, Nusret, Munira, Munir, Esma, Džemka, Fikreta.

Kada smo dobili deveto dijete, posjetio nas je Tito

Hamdija i Ramiza se nisu plašili da neće moći da hrane i odgoje svoju djecu. Oni su črvrsto bili oslonjeni na Allaha, znajući da je On Milostivi propisao nafaku svakom posebno. Svi su bili zapanjeni brojnošću ove familije, pa i Tito, koji je odlučio da ih posjeti. Osim toga, on je dodijelio penziju ramhetli Hamdiji, kao i dječji dodatak svakom djetetu.

Tajna zdrave žene leži u brojnom rađanju

Ramiza je već ostarila, ali njen zdrav duh ne može se skriti. Sasvim normalno se kreće, radi svoje poslove na selu kao i nekada. Nikada nije išla ljekarima, niti se liječila tabletama. A kako, pa sasvim jednostavno… Živjela je zdravim životom, jačala svoje zdravlje jačajuću ummet.

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.