23. April 2012

Ja sada zaista ne mogu da plačem što će birači u Sandžaku kazniti Borisa Tadića i što Tomislav Nikolić profitira jer naprosto nije imao priliku da nas prevari.

Na plakatima kojima je prvi čovek Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić ušao u kampanju piše: MUFTIJA PREDSJEDNIK.
– Ova poruka nije slučajno odabrana jer je jedna od dimenzija moje kampanje rušenje predrasuda – objašnjava za „Dnevnik” muftija Zukorlić. – Naime, u ovom društvu mi i dalje imamo organizacije i ljude koji se ponašaju kao inkvizicija u srednjem veku i drže lekcije šta je dozvoljeno a šta ne, ko može da se kandiduje za predsednika a ko ne, u kojoj odeći može da ide u kampanju a u kojoj ne može. Međutim, svaki pokušaj da se zabrani ono što zakon dozvoljava predstavlja diskriminaciju i ograničavanje slobode. Koristeći svoje Ustavom i zakonom garantovano pravo, ja sam se kandidovao, a birači su jedino meritorni da ocene da li je način na koji im se obraćam dobar ili loš, prihvatljiv ili neprihvatljiv, spojiv ili nespojiv.
U nekoliko navrata ste svoju kandidaturu uporedili sa pobedom Baraka Obame na izborima u SAD?
– Najprije, poređenja i metafore se nikada bukvalno ne tumače. S druge strane, Baraka Obamu sam spomenuo u kontekstu mogućnosti da se pripadnik afroameričke populacije kandiduje na izborima za predsednika SAD – i pobedi, jer to je pre samo deset godina bilo apsurdno i zamisliti. Na taj sam način odgovorio svima koji su se zapitali kako je moguće da se muftija kandiduje za predsednika, a pogotovo kako je moguće da još pri tome očekuje i uspeh. Uostalom, zar je pre dve decenije bilo moguće zamisliti da će građani srpske nacionalnosti masovno putovati na odmor u prokazanu Tursku, preskačući bratske Crnu Goru i Grčku; ili da će turske televizijske serije, od „Sulejmana Veličanstvenog” pa nadalje, biti toliko popularne… Sve je to dokaz da ljudi mogu da promene stav kada se oslobode predrasuda. Tako će možda i birači u Srbiji drugačije misliti ako više budu slušali ono što govorim a manje gledali kako sam obučen.
Sabor Islamske zajednice u Srbiji jednodušno je podržao Vašu kandidaturu, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ju je osudio, dok je Sabor Islamske zajednice u BiH zatražio da se o njoj izjasni Rijaset.
– Mešihat o kojem govorite je nelegalna tvorevina pod kontrolom Adema Zilkića, koji u Sandžaku nema ni uticaj ni težinu, ali su mediji to propustili da navedu, sve kako bi se izazvala konfuzija među Bošnjacima. Svesno je pri tome sakrivena i informacija da je Mešihat IZ u Srbiji konsenzusom podržao moju kandidaturu, a da je nakon toga to učinio i Sabor. Kada je reč o stavu sabornika u Sarajevu, oni i nisu mogli da se izjasne pre Rijaseta, kao najvišeg verskog i administrativnog organa u IZ. Dakle, nema nijedne pukotine kada je u pitanju podrška mojoj kandidaturi. Inače, i kada sam tražio podršku Mešihata i Sabora ovde u Srbiji, nisam to učinio zbog službene obaveze, već da bih imao njihovo razumevanje. Jer, ja se i nisam kandidovao za predsednika Srbije u ime IZ već kao građanin.
No, da li će vaša kandidatura ipak dodatno podeliti Bošnjake?
– Zbog moje kandidature najviše su se uznemirili upravo oni koji prednjače u razaranju IZ, prevashodno Rasim Ljajić. I to pokazuje nešto drugo: da su oni zabrinuti ne zbog eventualnih negativnih refleksija moje kandidature u bošnjačkom narodu, već zato što će ona poremetiti njihove političke račune. Lepo su mislili da će moći da manipulišu glasovima Bošnjaka, a sada će postojanje kandidata iz redova Bošnjaka obezbediti najveći mogući stepen jedinstva našeg naroda u ovom trenutku. I politička mapa odjednom izgleda sasvim drugačije, jer više nećemo imati situaciju da jedno govore nazovi predstavnici Bošnjaka u Beogradu, a drugo Muftija, Islamska zajednica, Bošnjačka kulturna zajednica i Bošnjačko nacionalno veće. Drugim rečima, posle ovih izbora Rasim Ljajić neće moći da predstavlja Bošnjake i Sandžak ni u kojoj varijanti. Uostalom, on na zajedničkoj listi sa Tadićem među prvih 100 ima iz Sandžaka samo sebe!
A hoće li činjenica da ste se kandidovali definitivno staviti ad akta inicijativu Turske za ujedinjenjem Islamske zajednice?
– Neće, naprotiv, s obzirom da treba imati u vidu to da je Turska inicijativa privremeno zaustavljena jer je zvanična Ankara, nakon što su sve karte na sto stavili Boris Tadić i Vuk Jeremić, shvatila koliko je, zapravo, sam vrh državne vlasti umešan u unutrašnja pitanja u Islamskoj zajednici. I razumeli su da problem jedinstva IZ nije moguće rešavati vanpolitički, pošto je problem došao iz politike i samo se u politici može rešiti. I to na način da se one snage, koje su i razbile Islamsku zajednicu, svedu na neki minimum uticaja, odnosno tako što ćemo dobiti potpuno novo političko stanje u Sandžaku, gde više nećemo u prvom planu imati one koji potpaljuju Beograd protiv IZ, kao što su činili ministri Ljajić i Ugljanin. I upravo to donosi moja kandidatura, jer će njome i na simboličkoj ravni i praktično biti ostvareno značajno jedinstvo u pogledu stava o svim važnim pitanjima za našu zajednicu, i kada je reč o vakufskoj imovini, i o Univerzitetu, i o Bošnjačkom nacionalnom veću…
Kako mislite da pronađete partnera u Beogradu ako se na jednom polju nalaze Ljajić i Tadić, s kojima više ne možete da sarađujete, a na drugom DSS i SNS; Koštunica je, pri tome, odgovoran za stvaranje paralelne Islamske zajednice, dok je za naprednjake Ratko Mladić – srpski junak?
– Islamsku zajednicu jeste formalno razbijao dvojac Koštunica-Ugljanin, kao eksponenti tadašnje vlasti, ali su taj scenario neformalno podržavali i Ljajić i Tadić. S druge strane, treba otvoreno reći da politički profit SNS u odnosu na Bošnjake ne leži u ponudi Tomislava Nikolića i njegovom kvalitetu, već u činjenici da je nas Boris Tadić dva puta drsko i arogantno izneverio. Dva puta je, zahvaljujući glasovima Bošnjaka, pobedio Nikolića na izborima a da pri tome ništa od svojih javno datih obećanja nije ispunio, naprotiv. I ja sada zaista ne mogu da plačem što će birači u Sandžaku kazniti Borisa Tadića i što Tomislav Nikolić profitira jer naprosto nije imao priliku da nas prevari. O tome treba da misli Tadić a ne ja. Ali da budem potpuno jasan: nakon svih tih prevara, podvala, razočarenja… nijedan političar iz Beograda više ne može uživati blanko poverenje Bošnjaka. I zbog toga će se naši odnosi s njima u budućnosti zasnivati samo na jasno utvrđenim i potpisanim dogovorima.
Pojedini politički analitičari ocenjuju da je jedini razlog vašeg ulaska u predsedničku trku zapravo namera da u drugom krugu „dobro istrgujete osvojenim glasovima”?
– Ma koliko to neki primali sa zluradim osmehom, ja očekujem potpuni uspeh, odnosno ulazak u drugi krug s Tomislavom Nikolićem. I otvoreno pozivam Borisa Tadića da me tada podrži. Jer, ako sam ja njega podržao dva puta, mislim da bi red bio da i on mene jednom podrži. Ali ako i ne uđem u drugi krug, cilj jeste da moji glasovi budu jezičak na vagi u drugom krugu. I sigurno je da neću izneveriti te glasove, već ću ih upotrebiti u cilju ostvarenja programa na temelju kojih sam ih i dobio. Cinici to zovu „trgovina”, ali ne znam šta su koalicioni sporazumi drugo do neka vrsta političke trgovine. U svakom slučaju, rezultat koji ostvarim svakako će za mene biti važan pokazatelj na temelju kojeg ću znati da procenim da li je ono što radim i govorim adekvatno očekivanjima ne samo Bošnjaka, nego svih građana Srbije koji žele da se njihovo stanje popravi.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles