Izvorni prihodi na nivou 2006.

0
11

Pljevlja – Lokalna uprava u Pljevljima je, kao i ranije, suočena sa velikim izazovima- teškoćama u funkcionisanju infrastrukturnih sistema. Neriješeni problemi koji u ovoj oblasti postoje od ranije sada su se umnožili, a za popravljanje stanja neophodna su finansijska sredstva, ali ih opština iz godine u godinu sve više gubi, umjesto da ih dobija.

– U 2009. godini izvorni prihodi u opštini Pljevlja ostvareni su na nivou iz 2006. godine, što dovoljno govori o mogućnostima lokalne uprave da interveniše u rešavanju vitalnih problema građana bez obzira ko se nalazi na čelu vlasti, rekao je Velimir Golubović, predsjednik Skupštine Opštine Pljevlja. Po njegovim riječima, Vlada Crne Gore je glavni krivac prema lokalnim upravama u cjelini i smatra da je samostalnost lokalnih uprava dovedena u pitanje. „Što će lokalne uprave u Crnoj Gori ako se nastavi ovakav odnos Vlade“, pita Golubović.

– Od 1. januara 2008. godine značajan broj izvornih prihoda opština je ukinut. S obzirom da se lokalne uprave iz tih izvora finansiraju i da nemamo isti fiskalni kapacitet, neke opštine je pogodilo više, a neke manje. Nas je svakako ova mjera pogodila više. Ovako od Vlade zamišljen fiskalni kapacitet, dovoljan je samo za operativne troškove lokalne uprave. O razvoju i izgradnji infrastrukturnog sistema ne možemo govoriti, kazao je Golubović i naveo problem pitke vode u gradu, kao i kvaliteta grijanja. „Neshvatljivo je da u dvadeset prvom vijeku građani Pljevalja nemaju ispravnu pitku vodu. I prethodna a i ova vlast nije bila bez ideja, bilo je projekata, ali uvijek su problem finansije. Potrebno je da svi politički subjekti u opštini zajedno izvrše pritisak na Vladu da nam odvoji od onog što mi stvaramo i što nam pripada. Ne tražimo da nam poklanjaju već da od bogatstva koje je ovde stvoreno prirodnom voljom, a ne voljom pojedinaca ili političkih struktura koristi na racionalan način i da građani Pljevalja imaju koristi“, dodaje Vuković. On podseća da su u poratnom periodu od 1945. godine Pljevlja bila sredina koja je druge pomagala i da je vrijeme da neko pomogne Pljevljima. „Govori se da smo prvi po rudnom bogatstvu, šumama, pa zašto ne bi bili i prvi po uređenju infrastrukture. Sa ovoga područja se ubiraju značajni izvori poreza na dodatnu vrijednost po stopi od 17 odsto za ugalj, energiju i proizvode od drveta. Neka od toga ostane dio prihoda Pljevljima i imaćemo siguran izvor prihoda“, ističe Golubović.

Govoreći o finansiranju visokoškolaca u Pljevljima, Golubović navodi da se koriste različiti aršini. „Ne mogu reći da nije dobro što se u Pljevljima razvija visoko obrazovanje i nisam protiv obrazovanja mladih ljudi. Školovanje ovih kadrova je na teretu naše opštine, dok u Podgorici za visoko obrazovanje plaća država. Tako se nalazimo u nepravednom stanju u kome trpi neki drugi posao koji bi bio odrađen ovim sredstvima. Niz drugih stvari iz oblasti kulture, sporta, nauke finansiramo iz budžeta opštine, iz tako malog kolača, jer ne možemo zanemariti ove oblasti“, rekao je Golubović.

Velimir Golubović je naveo kako se nesrazmjerno u Crnoj Gori finansiraju funkcije lokalne uprave i kako nema stvarne decentralizacije vlasti u državi. „Na nivou Crne Gore u 2008. godini za finansiranje svih lokalnih uprava u 21 opštini izdvojeno je 11,27 odsto bruto društvenog proizvoda. Pljevlja su učestvovala sa 3,32 odsto ili 323 evra po stanovniku. U opštini Budva izdvojeno je 4.028 evra po stanovniku. Ako posmatramo po površini Pljevlja (1346 km²) su dobila 8.592 evra, a Budva (122 km²) 525.000 evra. Ako Vlada brine o ravnomjernom regionalnom razvoju i ako su tačne činjenice da je sjever nerazvijeniji od juga, zar ne bi trebalo da bude obrnut odnos finansiranja“, primećuje Golubović.

Predsjednik SO Pljevlja ističe da ukupna budžetska potrošnja svih opština u 2008. godini čini samo petinu državne budžetske potrošnje. Golubović zaključuje da je decentralizacija u oblasti finansija tek na početku, jer bez potpune decentralizacije u finansiranju lokalnih samouprava nema stvarnog napretka u razvoju opština niti jednakih uslova za razvoj demokratskih kapaciteta društva.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.