Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

1
19

BIH – Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak će izreći nepravomoćnu presudu protiv bivšeg šefa srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovice Stanišića i bivšeg komandanta jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haški tužitelji su u završnim podnescima u januaru ove godine tražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora.

“Uzimajući u obzir težinu zločina koji im se stavljaju na teret, ulogu koju je svaki od optuženih igrao u njima… Tužiteljstvo predlaže Sudu da ih, u slučaju da ih proglasi krivima po svim tačkama optužbe, osudi na kaznu doživotnog zatvora”, naveli su tužitelji.

Dokazi izneseni tokom suđenja razotkrili su tajnu zločinačke operacije SDB-a po Hrvatskoj i BiH, kazao je tužitelj Dermot Groom u završnim riječima.

“Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata Stanišić i Simatović su ubijali, deportirali, prisilno preselili i prognali hiljade nesrba tokom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Bili su nezamjenjivi u uspješnoj provedbi zajedničkog plana zločinačkog poduhvata, koji je s područja koja su bila njihov cilj uglavnom ispraznio nesrbe koji su tamo živjeli 1990. godine”, poručili su tužitelji.

Odbrana je, pak, tražila njihovo oslobađanje, smatrajući da im nisu dokazani zločini.

Stanišićevi advokati poručili su u završnim riječima da je kontaktiranjem s vodećim ljudima Srbije, Republike Srpske i tzv. Republike Srpske Krajine Stanišić naprosto obavljao svoje dužnosti, te da nije učestvovao u zločinačkom poduhvatu.

Pet tačaka

Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

U tom poduhvatu bili su, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević, te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Zločine su, prema optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno jedinice i paravojne formacije koje je stvorio SDB ili je pomogao u njihovom stvaranju. Među tim jedinicama su i “Crvene beretke”, “Škorpioni”, “Tigrovi” Željka Ražnatovića Arkana, “Knindže”, pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Optužnica u pet tačaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a kasnije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH.

Prema optužnici, oni su “rukovodili finansiranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su učestvovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH”.

Proširenje optužnice

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tokom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta, te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Naknadnim proširenjem optužnice u martu 2006. njih dvojicu se dodatno tereti za likvidaciju šestero Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili “Škorpioni”, a koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

Tužitelji su poručili da je jedan od prvih zločina koji su počinile paravojne jedinice bio napad na Lovinac 1991. godine, u kojem je Simatović lično učestvovao, a potom su uslijedili ubijanje, razaranja i napadi na druge ciljeve u Hrvatskoj od Kijeva do Škrabrnje.

Tužitelji smatraju dokazanim da je Stanišić lično poslao “Arkanovce” u istočnu Slavoniju, gdje su bili među najkrvoločnijim počiniteljima zločina.

Iako je tokom suđenja Tužiteljstvo odustalo od optužbi za pokolj na Ovčari, tužitelji dvojicu i dalje terete za progon nesrpskog stanovništva s područja tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a što uključuje i Vukovar.

Optužbe protiv Šešelja

Izvođenje dokaza na suđenju završeno je krajem maja prošle godine.

Stanišić je, nakon što je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić pravomoćno oslobođen odgovornosti za raketiranje Zagreba, jedini zvaničnik tadašnje vladajuće srbijanske garniture kojem se sudi za ratne zločine u Hrvatskoj.

Haško Tužiteljstvo za zločine u Hrvatskoj tereti još i vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja u okviru udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog Miloševićem, no on je tada bio pripadnik opozicije.

Njegova nepravomoćna presuda bit će izrečena 30. oktobra ove godine.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Najkrvoločnije formacije pod pokroviteljstvom države bile su Crvene beretke i Škorpioni čiji su šefovi bili Simatović i Stanišić.Njihova zverstva čije su mnoge akcije zabilježene kamerom obišle su svijet.Ovo je još jedan šamar žrtvi i nagrada dželatu.Sva zverstva,progoni i genocid se direktno povezuju sa Stanišićem koji je bio i šef svih tajnih službi.Ovakva presuda je rezultirala pritiskom Srbije na međunarodni sud preko najvećeg lobiste za srpski interes ministra Ljajića.Isti sud je juče osudio hrvatske optuženike i time potvrdio agresorsku ulogu Hrvatske a ovakva današnja presuda umanjuje ili negira agresorsku ulogu Srbije.Očigledno je da Hrvatska nije imala jak lobi za odbranu svojih oficira kao što ga ima Srbija a i Hrvatska priznaje svoju ulogu u BiH dok Srbija nikada nije priznala niti će priznati svoje okupatorsku ambiciju prema BiH.Pravde na žalost nema i ovo je još jedana pouk da bez svojih jakih institucija na koje se možemo osloniti nemamo drugu alternativu koja će nas zaštititi od svih nasrtaja sa kojima ćemo se uvijek suočavati.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.