Izraelske uspavane ljepotice su se probudile iz svoje smrtonosne tišine

0
8

Palestina – Šta ste mislili, da će Palestinci i dalje sjediti mirno? Da li ste zaista mislili da će Izrael nastaviti u svom smjeru, a da će oni samo pognuti glave u znak potčinjavanja? Da li su vam poznati historijski primjeri toga? Postoji li ijedan primjer brutalne okupacije koji je opstao, a da nije izazvao otpor? Izgleda da to nije ono što ste mislili, inače bi odavno postojao pritisak javnosti da se djeluje, jer ko želi teror?

Ali Izrael je skliznuo u mrtvačku tišinu, tama se nadvila preko ambisa, i sada je iznenađen. Glasao je za desničare, za ultra-nacionalizam, rasizam i mesijanizam, a sada se osjeća povrijeđeno.
Uostalom, šta su tražili osim tišine, da budu ostavljeni na miru od strane okupacije sa kojom nisu čak ni povezani, i od otpora koji je pao na njih kao prirodna katastrofa. Uspavana ljepotica se probudila na zvuk probadanja i automobilskih gaženja, i kroz paučinu usnula pita: Kako se to dogodilo? Kako nam to mogu ponovo uraditi?

Ne možete kriviti Izraelce, oni su previše zauzeti drugim stvarima i ništa ne znaju. Bar Refaelijevfa svadba je još u njihovim glavama, kao i događaji u noćnom klubu Alleny 40. Izraelci ne znaju tačno šta se tamo dešava, iza tamnih planina, pola sata vožnje od njihovih domova, u većini slučajeva ne žele ni da znaju.
Mediji se rado povinuju njihovim željama. Oni skrivaju zločine okupacije od njihovih očiju, takve slike ne podižu gledanost. Slike Palestinaca kao ljudskih bića ne prodaju novine. Mediji nikada ne izvještavaju o tome kroz šta ovi ljudi prolaze ili o onome šta oni stvarno žele. Dovoljne su diverzije, huškanje i propaganda. To se bolje plaća.

Političari obećavaju da će sve biti u redu, rabini potiču, naseljenici pale, cijeli svijet je protiv nas, samo nas ostavite na miru. Onda su se iz vedra neba pojavili ovi mladi probadači noževima sa smrću u očima. Tišina je prekinuta, sigurnost je uzdrmana, poslovi su propali, snovi o turama džipom i brzim odmorima su postali nesigurni.
Vlada krivi Islamsku državu, a ljevičari bacaju krivicu na manjak ‘mirovnih pregovora’. Stručnjaci za arapske poslove, južni ogranak Šin Bet sigurnosti i vojni obavještajci kažu da je to zbog ‘huškanja’. Mudraci iz sigurnosnih poslova kažu, po običaju, da se ovaj put drugoj strani mora zadatu jak udarac. Svi se slažu da su Arapi krivi jer su rođeni da ubijaju.

U međuvremenu, Jerusalem je postao glavni grad aparthejda. Nijedan drugi grad toliko ne diskriminiše i ne oduzima imanja, niti je toliko nasilan. Gradonačelnik koji šeta sa puškom, Nir Barakat, koji je u velikoj mjeri odgovoran za diskriminaciju i oduzimanja imanja u njegovom gradu, potiče protiv trećine svog stanovništva, nevjerovatan fenomen sam po sebi.
I vi ste mislili da će se 300.000 osoba prešutno složiti? Da će gledati kako naseljenici napadaju njihove domove dok im gradska vijećnica negira minimalne usluge zbog maksimalnih poreza na imovinu? Da će gledali dok im okupator samovoljno negira status prebivališta, kao da su imigranti u vlastitom gradu?

Da će dopustiti da ih jevrejske bande tuku pred očima policajaca i da zaborave? Da će mladić koji je odrastao u ovoj realnosti, u svom Sowetu (op. aludira na južnoafrički aparthejd, jer kada je tokom zlatne groznice Johannesburg veliki broj “bijelih” biznismena, tragača za zlatom, međunarodnih kompanija došao u grad za crno stanovništvo grad je postajao premali, pa je ono iseljeno u predio današnjeg Soweta), provesti svoj život perući suđe i gradeći domove za Jevreje bez ikakve šanse da pobjegne iz svog geta?
Da li ste stvarno mislili da će desničarske provokacije o Hramu na Gori proći mirno? Da će spaljivanje porodice Davabeš proći bez odgovora- i što je još gore arogantne tvrdnje ministra odbrane da Izrael zna ko su počinitelji ali da ih neće uhapsiti?

Da će njihova djeca biti bespomoćno spaljivan, a da Izrael ne kazni nikoga i da će oni šutjeti? Odgovor na sve ovo bi bio isti- Mi ćemo rušiti, zatvarati, oduzimati, tlačiti, mučiti i ubijati više nego ikada- i (jevrejski) Cion će biti obnovljen? Da li je neko stvarno vjerovao u to?

Napisao: Gideon Levy

Dopisnik izraelskih dnevnih novina Haaretz

IslamBosna.ba

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izraelske uspavane ljepotice su se probudile iz svoje smrtonosne tišine


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.