Izraelska vojska pustila pse da izujedaju 16-godišnjeg Palestinca

2
18

djecak_psi-al_jazeera_main

Svijet – Nakon tri mjeseca provedena u vojnom zatvoru Ofer, palestinski mladić Hamza Abu Hashem, vratio se kako bi nam ispričao svoje užasno i zastrašujuće iskustvo. Prvo su ga napali izraelski psi, koji su ga izujedali po cijelom tijelu, nakon čega je uhapšen i ispitivan uz prijetnje i mučenje.

Hamza Abu Hashem, 16-godišnji palestinski mladić, osjeća ogroman strah svaki put kada se prisjeti na koji je način uhapšen i priveden. Izraelski vojnici pustili su na njega dva policijska psa tokom narodnih okupljanja u mjestu Beit Ummar u pokrajini Al-Khalil na jugu Zapadne obale.

U nedjelju su izraelske vlasti pustile Hamzu na slobodu. Proveo je tri mjeseca na liječenju i u zatvoru Ofer na zapadu Ramallaha, nakon čega je vojni sudija donio odluku o njegovom puštanju na slobodu.

Prisjećajući se trenutaka hapšenja, Hamza kaže da su dva maskirana i naoružana izraelska vojnika pustila na njega pse. Prišli su mu s leđa i uhvatili ga dok je prolazio između kuća u njegovom naselju u blizini doseljeničkog mjesta Karmi Tsur.

Kaže kako su ga psi izujedali po tijelu, nanijevši mu ozlijede na prsima, lijevoj ruci i bedru prije nego što je izraelska vojska stigla za njima. Zatim su ga vojnici počeli udarati kundacima po glavi i cijelom tijelu. Potom su ga odvukli u doseljeničko naselje Karmi Tsur, a odatle na ispitivanje.

Momenti užasa

Hamza dodaje da su vojnici i nakon toga koristili pse kako bi mu prijetili i zastrašili ga. Opisao je te momente kao najteže i najstrašnije stvari koje su mu se dogodile.

Dok je otkrivao tragove ujeda pasa na prsima, mladić je rekao kako je odmah po hapšenju prebačen kolima hitne pomoći u istražni centar u vojnoj bazi Etzion, prije nego što je prebačen u bolnicu na saniranje rana, a zatim u zatvor Ofer.

Mladić Hamza ovo hapšenje opisuje kao veoma grubo. Bila je jaka hladnoća, posebno kada su ga prevozili do suda, dok on nije ima dovoljno pokrivača, odjeće i hrane.

Glasnogovornik narodnog odbora u tom gradu Muhammad Ayyad Awad dokumentirao je videosnimcima neke faze hapšenja mladića Hamze. Kopije tih snimka dostavio je i Al Jazeeri. Izraelska vojska je nakon toga objavila svoj snimak gdje se vidi kako prijete Hamzi psima prilikom hapšenja.

Awad za Al Jazeeru kaže da je uspio snimiti neke dijelove potjere, dok su mu vojnici zabranili da snima momenat kada psi hvataju Hamzu i počinju da ga ujedaju.

Dodaje da je dokumentirao više slučajeva u kojima su korišteni psi prilikom hapšenja, prije nego što je zabranjena takva praksa. Također je zabilježio i druge mjere koje se koriste protiv mirnih demonstranata, poput upotrebe bojeve municije, gumenih metaka i suzavca.

Vojna istraga

Videosnimak izraelske vojske objavljen je tokom sudskog postupka u vojnoj bazi Ofer na zapadu Ramallaha. Sudija je u prošlu nedjelju donio odluku da se mladić pusti na slobodu, unatoč zahtjevima javnog tužioca da se zatvori na godinu i po dana.

Nakon objavljivanja videosnimka, izraelska vojska je odlučila pokrenuti vojnu istragu o cijelom slučaju te zaustaviti upotrebu pasa u potjeri za Palestincima sve dok se ne razmotre stručne upute u tom pogledu.

U tadašnjoj izjavi organizacije za ljudska prava B’Tselem, stoji da videosnimak općenito odražava način na koji izraelska vojska vrši hapšenja uz pomoć pasa.

Izraelska organizacija pojasnila je da vojnici puštaju pse na grupe Palestinaca, nakon čega psi napadaju osobe koje nisu uspjele pobjeći i drže ih sve dok ne dođu vojnici.

U pojedinim dokumentiranim slučajevima psi odbijaju pustiti uhvaćene osobe, sve dok ih vojnici ne ošamute puškama.

Organizacija B’Tselem je pojasnila kako je dobila odgovor od vojnog tužilaštva vezano za žalbe koje je podnijela za desetak sličnih slučajeva. Na osnovu toga su zaključili da se vojna ispitivanja fokusiraju samo na način na koji se koriste psi, a ne na samu ideju o njihovoj upotrebi.

Puštanje pasa na ljude B’Tselem opisuje kao užasnu i zastrašujuću metodu koja je moralno i zakonski neprihvatljiva.

(Al Jazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. ŠTA DA SE KAŽE…KOME OVO UPUĆUJETE KAD ZNAMO.AKO UPUĆUJETE PSETIMA DŽEHENEMA ODNOSNO PRIPADNICIMA TAKOZVANE ISLAMSKE DRŽAVE I NADRISELEFIJAMA ONI TAKO GLEDAJU NA SVE NEARAPSKE MUSLIMANE.NJIMA JE ISLAMSKA REPBLIKA IRAN KRIVA STO NA OVOM SVIJETU NEMA DZENETA.
  ŠTO SE HRIŠĆANSTVA TIČE, JEDINO JE PRAVOSLAVLJE PREZIVELO JEVREJSKU GARGIJU I MI MUSLIMANI, BAREM VEĆINA U SVIJETU OD HRIŠĆANA PRIZNAJEMO SAMO PRAVOSLAVNE JER SE ONI JEDINI OPIRU JEVREJSKOM UTJECAJU I EKUMENIZMU.
  NIJE DALEKO DAN KAD ĆE PRAVOSLAVCI I MUSLIMANI KRENUTI DA OSLOBAĐAJU SVIJET OD TIRANIJE…MA KOLKO OVO IZGLEDALO ČUDNO I NEMOGUĆE, TO ĆE BITI JER JE TAKO OBEĆANO.ZATO ZIVELA RUSIJA I SVI NEARAPSKI MUSLIMANSKI NARODI IZVAN TURAKA,ONI SU KAO I ARAPI NEPRIJATELJI ISLAMA I MUSLIMANA.DA NISU TO NIKAD SE NEBI USUDILI DA OD AJA SOFIJE PRAVE DŽAMIJU JER JE TO OČIGLEDAN GRIJEH I HULJENJE NA HRISTA A OVO GOVORIM SA ISLAMSKE TAČKE GLEDIŠTA IMAJUĆI ARGUMENTE ZA TO IZ ISLAMSKE TRADICIJE I ‘KITABA’

  1

  0
 2. Мир свима!

  TALMUD – KNJIGA MRŽNJE
  Proročanstvo je najavilo dolazak Antihrista. Poslije mnogih malih antihrista, na kraju vremena – dolazi onaj posljednji Antihrist – totalitarna, univerzalna, svjetska vlast ZLA! Svi oni koji se bore protiv pravde i istine, svi oni koji se bore protiv Isusa Hrista, kao predstavnika ljubavi i milosrđa za čovjeka, svi oni koji se bore protiv čovještva i života samog, jesu – Antihristove sluge! Ali nema veće, i Sotonom nadahnutije mržnje na hrišćane od talmudske crnomagijske zmije iz tame ludila umova željnih vlasti i krvoprolića nad normalnim ljudima.
  Zato se nije čuditi strašnim krvoprolićima koja su počinjena u ime sumanutih ideja pomračenih umova!
  Izvor toga zla je u Knjizi mržnje – Talmudu. To je djelo crne magije, vračanja i otvorenog poziva na nasilje i genocid nad hrišćanima i svim ostalim nežidovima!
  Talmud je nastao kao čisto ljudsko predanje – svešteničko – nasuprot Objavi koju je Bog dao preko Mojsija i proroka. Tako Židovi odbacuju Knjige Staroga zavjeta, ili ih ‘tumače’ kroz prizmu ljudskih priča i bapskih predanja – Talmuda! Zato je Bog i ukoravao preko proroka, još, drevne Izraelce. Talmud se sastoji iz dva temeljna dijela: Mišna i Gemara. A Talmud su uobličavali u knjige i sistem, rabini. Njih oko 2500 radeći od 100. godine prije Hrista do 400. iza Hrista.

  UNIŠTENJE HRIŠĆANSTVA
  “Za Židova postoji zakon da sve ono, što je u vezi s hrišćanskom crkvom, uništi.” (Šulhan aruh, Joreh deah 146).

  BOGOHULJENJE
  “Hrist je sin prostitutke. On je kopile.” (Tokdoš Ježu).
  “Hrist je bio luda. On je mađioničar. On se zove Ben shtada (sin prostitutke).” (Talmud, Sabat 104b).
  “Hrist je sin jedne menstruacije. On je: Ben pandreat, (Ben pandera) tj. sin nečiste životinje.” (Tokdoš Ježu).
  “Hrist je na jednom đubrištu sahranjeno crknuto pseto.” (Sahar).

  MESIJA
  “Mesija će doći i povratiti Kraljevstvo Židovima, a ostali narodi svi će njemu i njima služiti i podložni biti.” (Talmud, Šab 120a).
  “Kad Mesija dođe onda će zemlja roditi kolače i vunene haljine, a žito će krupno biti kao dva bubrega od najvećeg vola.” (Talmud, Ketubot 112b).
  “Tad će svaki Židov imati 2800 slugu i 300 sluškinja.” (Talmud, Sanhedrin 101a).
  “Prije toga biće strahovit rat, koji će dvije trećine svijeta uništiti. U njemu će Židovi toliko oružja zaplijeniti da će im trebati 7 godina da ga spale i istope.” (Talmud, Majene Ješ. 74, 4).
  “Tada će Židovi neizmjerno bogati biti jer će blago cijelog svijeta u njihovim rukama biti. Svi će narodi preći u Židovsku vjeru samo kršćanima to neće dozvoljeno biti, nego će ih potpuno istrijebiti, jer su porijeklom od đavola.” (Talmud, Jebamot 24b, Aboda 3b).

  ŽIDOVI IZJEDNAČENI S BOGOM
  Tko Židova ošamari toliko je učinio grijeha kao da je samog Boga udario.” (Talmud, Sanhedrin 58b).

  O RADU
  “Rad je veoma štetan i malo donosi .” (Talmud, Getin 680).
  “Nema goreg i lošijeg posla od obrađivanja zemlje; jer kad tko 100 srebrenjaka ima u trgovini može svaki dan mesa i vina imati; tko pak, uloži 100 srebrenjaka u zemljoradnju, može samo soli i kupusa jesti.”(Talmud, Jebamot 63a).

  RAD JE ZA NEŽIDOVE
  “Nežidovi su stvoreni da služe Židove. Oni moraju orati, kopati, sijati, kositi, vršiti. Židovi su stvoreni da sve gotovo nađu.” (Talmud, Berahot 58a).

  ŽIDOVSKO JUNAŠTVO
  “Židov neka posljednji ide u rat. U tom slučaju bit će prvi kod kuće.” (Talmud, Tesahim 113a).

  ŽIDOVSKO MILOSRĐE
  “Zabranjeno je biti milostiv prema Nežidovima.” (Talmud, Ramban).
  “Nežidovu ne treba milost i pomoć ukazivati.” (Talmud, Jebamot 12a).

  NI U SMRTNOJ OPASNOSTI NEŽIDOVU NE TREBA POMOĆI
  “Ako jednom Nežidovu prijeti opasnost da se u jednoj rijeci utopi, pa ako se nalazi već i blizu smrti, Židov mu ne smije ići u pomoć da ga spase.” (Jad Hazakah, Aboda Cara 10a)

  NEŽIDOVI NISU LJUDI VEĆ ŽIVOTINJE
  “Bog je stvorio nežidove, iako su oni ravni sa životinjama, i dao im je čovječji oblik, jer ne dolikuje Židovu da bude služen od stoke. Zato ga služe životinje u čovječjem obliku.” (Šulhan aruh, Mudraš talpiot 225).
  “Nežidovi, čija duša potječe od nečistog duha, nazivaju se svinjama.” (Talmud, Jalkut Rubeni 12).
  “I zato kad jedan nežidovski sluga ili sluškinja umre, treba ih oplakati onako, kao kad jedan vol ili magarac crkne.” (Talmud, Brohes).
  “Između Nežidova i Židova ne postoji nikakva veza. Jer meso Nežidova je životinjsko meso, a njihovo sjeme je životinjsko sjeme.” (Talmud, Jebamot 89a).
  “Nežidov je kao jedno pseto. Što više, zapisi uče da se pseto ima više poštovati od Nežidova.” (Talmud, Ekesegetrašieksod 22).
  “Meso Nežidova je meso magareće, a sjeme, konjsko sjeme.” (Talmud, Jebamot 98a).
  “Onaj koji nije obrezan i ne drži sabat ne naziva se čovjekom.” (Talmud, Jalkut Rubeni 39).
  “Nežidov nema oca, jer je on na đubrištu rođeno pseto.” (Talmud, Jebamot).
  “Ma koliko imali narodi svijeta tijelo slično Izraelcima, ipak se oni uspoređeni sa čovjekom imaju smatrati za majmune.” (Talmud, Šene Lukot 250).
  “Spolni odnosi Nežidova su isto kao i spolni odnosi životinja.” (Talmud, Sanhedrin 74b).
  “Kuće nežidovske su kuće životinjske.” (Talmud, Leb. tob. 46a).
  “Tuđa žena koja nije kći Izraela, djelić je marve.” (Talmud, Abarbanel).
  “Nežidovka u drugom stanju (trudnica) ima se smatrati kao bremenita stoka.” (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 405).
  “Dijete u utrobi jedne Nežidovke nije bolje od životinje.” (Šulhan aruh, Joreh deah 240).

  NEŽIDOVKE SU PROSTITUTKE
  “Nežidovke su nečiste i imaju se smatrati prostitutkama.” (Talmud, Aloda Kara 36b).
  “Sve Nežidovke su kurve.” (Talmud, Even hekor).

  PET ZAPOVJEDI ZA ŽIDOVE
  “Židovi moraju naučiti ovih pet stvari: 1. volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu.” (Talmud, Pesahim 113a).

  LAŽ
  “Prema Nežidovima dozvoljena je svaka upotreba laži.” (Talmud, Berahot).
  Talmud se sastoji od 63 velika odsjeka ili knjige, koji se zovu traktati ili, rasprave. Godine 1180 stvoren je prvi židovski zakonik pod imenom Mišiah Tora ili Jad Hazakah. To je učinio i sve to sistematizirao glasoviti židovski rabin Mojsije ben Majmon.
  Nekoliko stoljeća kasnije, 1565. godine ovaj kanon je dopunjen i ponovno – kao novi vjerski kodeks sastavljen od španjolskog rabina pod imenom Josef Karo. Ovaj kodeks dobio je ime – Šulah aruh.
  Isti taj kodeks dopunjen je običajima istočnih Židova – od strane poljskog rabina Mojsija Iserlesa – 1578. godine.
  Šulhan aruh se sastoji od 4 knjige, pod nazivima: Orah hajim, Joreh deah, Košen ha – mišpat i Eben hazaer.
  Knjige se dijele na – paragrafe i podparagrafe.
  Bez razumijevanja Talmuda i mesijanskih ideja kao političkog zemaljskog carstva Židova – ne može se razumjeti izvor mržnje koji mutnim strašnim bujicama zla izbija iz židovske predaje!
  Nežidovi – Arijevci, obmanuti i (ne svi, ali dobar dio) omađijani, u biti ne shvaćaju da na zemlji postoji čisti esencijalni rasizam bez presedana u istoriji čovječanstva! Ne shvaćaju, da imaju uvijek budnog NEPRIJATELJA spremnog na svaku podlost, laž, himbu i zločin!
  Hrišćani – kao svjetlo svijeta – pozvani su svjedočiti istinu. Pa i istinu o UNIŠTITELJIMA i kvariteljima čovječanstva! O onima koji se stalno pokušavaju prikriti iza “ugroženosti” a u isto vrijeme – ugrožavajući… biološki opstanak naroda i pojedinaca! Onih koji se prikradaju iz floskula o “pravdi” i “napretku” (kao što su ‘prodavali’ u komunizmu, i u isto vrijeme i u kapitalizmu,sad u globalizmu) a rušeći sve što je moralno i plemenito!
  Tragedija je da danas crkve ćute, stado spava, a vukovi ga kolju i razvlače. Strašna je spoznaja da hrišćani ne znaju tko im je neprijatelj! Na sve ovo, neki licemjerno kažu: ” Hrišćani za neprijatelja imaju samo Đavola, Sotonu, kao duhovni entitet zla.”!
  A kako Sotona radi protiv hrišćana? Nije valjda da pješice hoda po ulicama?! Ili i Đavao ima svoj – izabrani narod? Preko kojeg najdjelotvornije radi u svijetu? Narod koji mu je podložan, potpuno natopljen njegovim duhom. Narod koji mu se moli kao svome bogu. Vjerujući da je to – pravi bog!?
  “Dijete u utrobi jedne Nežidovke nije bolje od životinje.” (Šulhan aruh, Joreh deah 240).
  Ovdje možete vidjeti od kuda izvire reklamiranje abortusa. Ubijanja nerođene dječice! I tko stoji iza tog strašnog zločina! I . ZAŠTO!
  “Nežidov je kao jedno pseto. Što više, zapisi uče da se pseto ima više poštovati od Nežidova.” (Talmud, Ekesegetrašieksod 22).
  A ovdje možete vidjeti od kuda savremeno nametanje držanja ‘pasa’ ! I cijela psihologija je razvijena o tome. Kako svakom čovjeku (goju) treba držati psa u stanu. Ali ne imati djecu!
  Još se forsira iz “razvijenih” zapadnih zemalja – da se pse dovodi i u bolnice, k bolesnim vlasnicima. jer, vele “stručnjaci” da je to ” važno za ozdravljenje bolesnika”!? Uskoro se može očekivati da neki “stručnjaci” objave da je važnije imati pse nego djecu. jer životinje, (nežidovi) ne smiju imati djecu, nego držati one s kojima su na istom nivou – životinje!?
  Zar hrišćani i toliki “pametni” mudraci svijeta ne vide… ne čuju.? Očito je istina: “Da goyi imaju oči, ali to ne znači i da vide. imaju uši, ali to ne znači i da čuju. Imaju mozak, ali to ne znači i da misle”!
  Neprijatelj se otvoreno izruguje onima koji su potpuno zaslijepljeni ovosvjetskom “mudrošću” a ne shvaćaju niti osnove istinske mudrosti. Slijepi, teturaju, a vjeruju da su na Olimpu spoznaje.
  “Ma koliko imali narodi sveta tijelo slično Izraelcima, ipak se oni uspoređeni sa čovjekom imaju smatrati za majmune.” (Talmud, Šene Lukot 250).
  A ovdje možete vidjeti ZAMETAK velike prijevare – teorije evolucije! Ili… majmunizma! Židovi su uspjeli stvoriti okultne organizacije (još u 17 i 18 stoljeću) razna tajna društva, ezoteriju itd. i kroz sve to nametnuti ideje iz Talmuda – operativno razrađene za životinjske – goyske mozgove . kao tzv. “znanstvene ideje”! To je obmana bez sličnog primjera u istoriji čovječanstva! I tu se mora Židovima priznati GENIJALNOST… genijalnost zla. Također bez primjera od postanka svijeta. I od kad je “Bog čovjeka postavio pod nebesima.”!
  Ali bez obzira na sav trud koji njihovi “mudraci” ulažu… u pobjedu nad Nazarećaninom. Isus ih je pobijedio, i… pobijedit će ih opet! Mada će izgledati, kao da je zlo nadomak konačnog trijumfa! Uništenja božanskog lika u čovjeku i brisanja pravde sa zemlje! Najmračnije je pred… svanuće.
  Kršćani se trebaju ponositi da su novi Izabrani narod Božji. I bdjeti… kao što je Gospodin Isus opomenuo. Nadom ustrajati u Onome “koji je Začetnik i završitelj vjere.”! (Hebrejima.12:2.)
  Židovi će od Boga Jehove Svemogućega biti najstrože kažnjeni. jer su znali istinu i volju njegovu. Pa su ipak ratovali protiv njega. boreći se protiv pravde i istine. Hrišćani, budite složni, budite budni. budite vjerni Isusu i svetom Novom zavjetu krvi njegove za nas! Krvi koja nas izbavi od carstva tame i “premjesti nas u kraljevstvo Sina – ljubavi svoje.”(Kološanima.1:13.) Ljubavi koja je sila.koja će satrti carstvo tame!
  A kada su jeli, uze Isus hleb, blagoslovi, izlomi i dade učenicima i reče: uzmite, jedite; ovo je telo moje. Tada uze čašu i zahvali, dade im i reče: pijte iz nje svi; jer ovo je moja krv saveza, koja se proliva za mnoge radi oproštaja grehova. Ali vam kažem, od sada neću piti od ovoga roda čokotova do onoga dana kada ću ga s vama piti novog u carstvu Oca moga. (Matej 26:26-29.)
  Borba krštenih duša nije samo s “tijelom i krvlju”, nego i s duhovima tame ‘ispod neba.’! (Efežanima. 6:12.)
  Hrišćanin mora biti mudar… ‘kao zmija. i bezazlen kao golub.’ kako je i Gospod zapovjedio. Hrišćanin zna, da je “Božja ‘slabost’ jača od ljudi.”! I da je Božja “naivnost” mudrija od đavolske lukavštine!
  Ili neki još uvijek imaju o Đavolu – predstavu u glavi – kao o nekom, rogatom biću.?

  Srednjovjekovne bajke! Đavo je tu…među ljudima. Umovi su njegovo carstvo. Umovi koji su mu se otvorili i predali… tjelesni, neobraćeni! Kao što plemeniti rod – pravi hrišćani, imaju Sveto pismo. Božju objavu ljubavi. Tako uniženi – Židovi imaju – Knjigu mržnje – sotonsku objavu zla! Borba između svjetla i tame traje… i trajaće do kraja! Dok Gospod Isus Krist ne dođe kao Sudija i Izbavitelj svoje ljubljene djece.

  CITATI IZ TALMUDA

  • »Slično onome, kako čovek nadmašuje životinju, Jevreji nadmašuju sve narode na zemlji«.
  • »Samo su Jevreji dostojni naziva ljudi, a GOJI (nejevreji, Arijevci), vode poreklo od zlih duhova, imaju pravo da se nazivaju samo svinjama«.
  • »Zabranjeno je odnositi se sa sažaljenjem prema onima, koji nemaju razuma (prema gojima)«.
  • »Imovina nejevreja je kao napuštena stvar, njen pravi vlasnik je Jevrej, koji je prvi preotme. I to je pravedno, jer Bog je dao Jevrejima vlast nad životom i imovinom drugih naroda«.
  • »Njihov život (goja, joga-arijevaca), o, Jevreju, u tvojim je rukama, još više njihov novac«.
  • »Bog je naredio Jevrejima da daju gojima novac u zajam, ali da daju nikako drugačije, već samo uz kamatu, prema tome, umesto da im time pružamo korist, mi im činimo štetu, čak ako nam taj čovek može biti od koristi, dok prema Jevrejima mi ne treba da postupamo na taj način«.
  • »Licemerje je dopustivo u tom smislu, kada Jevrej treba da izgleda ljubazan prema grešnima, neka im ukazuje počast i govori: »Ja vas volim«. To je dozvoljeno samo u tom slučaju, ako je Jevreju potreban grešnik ili ima razloga da ga se boji; u suprotnom slučaju to je greh«.
  • »Zabranjeno je vraćati goji ono što je on izgubio; onaj ko vraća goji izgubljeno neće naći milosti kod boga«.
  • »Tamo gde je napisano »Ne čini zlo bližnjemu«, ne govori se »Ne čini zlo goji«.
  • »Izgovarajući kletvu, u sebi se mogu izgovoriti oni uslovi, pod kojima kletva neće biti važeća. Talmud dozvoljava da se postupa na taj način svaki put, kada neka gojska vlast traži od Jevreja da da neku zakletvu«.
  • »Jevrej čini dobro delo kada ubija slobodoumnog, nevernika, koji odriče učenje Izraela, kao i onog ko je postao goj«.
  • »Što se tiče Talmuda, onda mi priznajemo njegovu bezuslovnu nadmoć nad Mojsijevom Biblijom«.
  • »Jevrej može da baci komad mesa psu, ali nikako da ga pokloni hrišćaninu, pošto je pas bolji od hrišćanina«.
  • »Prolazeći mimo razrušenog hrama goja, svaki Jevrej je obavezan da izgovori: »Hvala ti, gospode, što si iskorenio ovaj dom idola««.
  • »Jevrej uvek ima pravo da napada hrišćanina i da ga ubije naoružanom rukom. Jevreji koji, zahvaljujući položaju koji zauzimaju, imaju takvu mogućnost, neodložno su obavezni da predaju javnom pogubljenju hrišćane, pod jednim ili drugim izgovorom«.
  • »Najbolji od goja dostojan je smrti« (Aboda zara, 26, u Tosafot).
  • »Muškarac može da čini sa svojom ženom sve, što mu se sviđa, kao sa komadom mesa iz mesare«.
  • »Onaj ko ignoriše reč rabina, podleže smrti« (traktat Erubin, 21:2).

  1

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.