Izolacija Katara – izgubljena opklada Saudijske Arabije

0
12

Doha je blokadu iskoristila da osnaži svoju ekonomiju, posebno poljoprivredu, kojom pokriva polovinu potreba za hranom.

Prije godinu dana Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli su blokadu Kataru, no čini se kako je to samo povećalo snagu i samopouzdanje ovoj državi. Danas je postalo jasno da je odluka o blokadi bila strašna strateška greška, navodi u svom izvještaju Thomas Cantaloube, specijalni dopisnik francuskog sajta Mediapart iz Katara.

Cantaloube  tekst počinje stavljanjem naglaska na neugodnu situaciju u kojoj su se našle pomenute države početkom Svjetskog prvenstva u nogometu. Nijedna od ovih država, barem zvanično, nije mogla pratiti nogometne utakmice ovog prvenstva, budući da su saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i drugi lideri država koje su nametnule blokadu Kataru zabranili emitiranje programa katarskom BeIN Sportu u svojim državama, koji jeekskluzivni vlasnik prava na emitiranje utakmica ovog prvenstva na Bliskom istoku.

Autor je ukazao na neke trikove koji su korišteni s ciljem da se prevaziđe ova nogometna blokada koja je pogodila pomenute države. Među njima su i praćenje programa kojeg emitira izraelski kanal KAN te piratski kanal poznat kao BeutQ sports, koji reprizira utakmice sa BeIN Sporta. Takva situacija je razljutila Katar, zbog čega se žalio Međunarodnoj nogometnoj asocijaciji, koja je obećala da će preduzeti stroge mjere protiv piratskih emitera.

Ishitrena odluka četiri države

“Dakle, tako protiče blokada Katara, koja je počela 5. juna 2017. godine, po nalogu Bin Salmana!, kazao je Cantaloube komentirajući ovakvu situaciju. Kaže kako je ishitrena odluka koju su donijele ove četiri države toga dana iznenadila cijeli svijet. Trinaest zahtjeva, koji su pratili odluku o blokadi, otkrili su, prema riječima autora, plan Saudijske Arabije da uništi svog susjeda ukoliko zahtjevi ne budu ispoštovani, između ostalog da zatvori kanal Al Jazeeru, protjera tursku vojnu bazu sa svoje teritorije, prekine odnose s Iranom, nadoknadi “ljudske i materijalne gubitke nastale kao rezultat politike koju vodi Doha”…

Još od samog početka je bilo jasno da Katar “neće pokleknuti pod diktatom Saudijske Arabije, jer bi time ova država izgubila ne samo svoj ugled, već i svaki oblik suvereniteta koji ima”, navodi Mediapart.

Katar se našao u veoma teškoj situaciju u prvim danima blokade. Dopisnik Mediaparta prenosi riječi jednog katarskog službenika, koji je žalio ostati anoniman: “Tokom prvih dana blokade u prodavnicama je došlo do gužvi, kako bi se osigurale rezerve hrane. Vladao je pravi strah od vojne invazije. Međutim, kada smo nakon nekoliko sedmica shvatili da je država sigurna, cijela stvar je postala samo pitanje reorganizacije.”

Cantaloube se na to osvrnuo riječima: “A Katar se veoma dobro znao nositi s tim. Kako i ne bi kada se ova država pretvorila u glavni tehnološki, arhitektonski, geografski i medijski centar na periferiji jedne pustinje.”

Kršenja ljudskih prava u Rijadu i Bahreinu

Autor spominje i neke od načina na koje je Doha uspjela zaobići krizu, prije zaključka da Kataru više nije potreban uvoz iz zemalja koje su mu nametnule blokadu. Navedeno argumentira time kako je “Doha, da bi potvrdila svoj napredak i odbijanje da se povinuje diktatu Saudijske Arabije, izdala saopćenje u maju 2018. godine o zabrani prodaje robe uvezene iz Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta na katarskom tržištu.”

Autor ističe da je Katar uistinu uspio iskoristit krizu za pokretanje opsežnog poljoprivrednog plana, koji se ogleda u izgradnji farmi u pustinji. Zemlja koja je proizvodila manje od jedan posto hrane domaćim resursima prije juna 2017. godinbe danas je u stanju pokriti polovinu svojih potreba za mesom, ribom i mliječnim proizvodima, a ima cilj ostvariti 90 posto prehrambene samodovoljnosti do 2019. godine prema njegovim riječima.

Cantaloube citira riječi evropskih diplomata u Dohi: “Ako je izolacija Katara bio cilj koji je Saudijska Arabija željela postići blokadom, onda je izgubila opkladu.”

Kada je riječ o medijima, televizijska mreža Al Jazeera, koja se prvenstveno našla na meti Saudijske Arabije, zbog svog kritičkog izvještavanja o korupciji u tim monarhističkim sistemima, nastavila je i dalje ukazivati na kršenja ljudskih prava u Rijadu i Bahreinu, iako je bila veoma oprezna u svemu tome.

‘Saudijska Arabija je pucala sebi u nogu’

Najveći gubitnik u ovoj blokadi, prema riječima autora, jeste Zaljevsko vijeće za saradnju, kojeg je ova kriza u potpunosti paralizirala. “Čak i da se svari vrate u normalu, blokada Katara će lebdjeti iznad glava drugih zemalja kao Domoklov mač, jer će reći: ‘Ako se to desilo Kataru, ko garantira da se neće desiti i nama?’”, prema riječima Alija Fathollah-Nejada, istraživača u Centru Brookings u Dohi.

Fathollah smatra da je blokada Katara bila “velika strateška greška; Saudijska Arabija je pucala sebi u nogu (…) blokada se može nametnuti siromašnoj zemlji, ali ne i bogatoj državi. To je dovelo do toga da Katar postane još samostalnija država u svojim odlukama, koja je učvrstila svoje odnose s Teheranom”.

Fathollah dodaje da Bin Salman sada nastoji okončati ovu krizu kako bi “sačuvao svoj ugled”. Pogotovo jer Amerika Donalda Trumpa želi da se ova kriza završi prije avgusta. U protivnom, to bi moglo ugroziti američki “mirovni plan” između Palestinaca i Izraelaca i formiranje anti-iranskog zaljevskog saveza, prema riječima dopisnika Mediaparta iz Katara.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izolacija Katara – izgubljena opklada Saudijske Arabije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.