1. April 2018

Prilikom posjete Srbiji i Sandžaku, pred više desetina hiljada sandžaklija okupljenih u čast njegova dolaska, pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima Ljajićem, Dačićem i brojnim drugim državnicima predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan obećao je izvoz iz Srbije za Tursku 5000 tona junećeg mesa, striktno sa Pešteri, kao vid pomoći razvoju stočarstva i ljudima u Sandžaku. Tom prilikom potpisan je i sporazum Republike Turske sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Kako SandzakPRESS saznaje iz Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon dužeg perioda čekanja, usljed borbe za taj posao, konačno je izvoz počeo, i prve hladnjače su pošle put Turske.

No, nipošto se ne radi o junećem mesu sa Peštera, a bojimo se da se ne radi o junetini uopšte.

Naime, ovaj posao su pored mnogih stočara sa Pešteri, i klanica iz Sandžaka, dobile firme iz centralne Srbije, i to one koje u svom proizvodnom programu imaju prvenstveno svinjetinu.

Uspjeli smo da saznamo imena dvije klanice koje su dobile dijelove ovog posla. Radi se o klanici «Indusrija mesa Pavlović» iz Kule i «Darovi prirode, klanica Divci» Valjevo.

Kao što se iz priloženog može vidjeti, na asortimanu prve je svinjsko meso u prvom planu, dok druga u samom logotipu ima ilustraciju svinje. No, i da se radi o sasvim «čistim» klaonicama, možemo zaključiti da je Sandžak i ovaj put iznevjeren za dato obećanje.

Uprkos obećanju predsjednika Erdoana da će ovo biti pomoć sandžačkim poljoprivrednicima, i ovaj put smo, kako stvari stoje, «izvisili». A sve to pod budnim okom Ministarstva trgovine, turizma, i telekomunikacija, tj. ministra Ljajića, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i stalnog prisustva Uprave za veterinu Republike Turske i izvoznika mesa iz Republike Turske koje predvodi Mehmet Emin Arslan.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles