Između šanse i već viđenog

4
22

nurudina-300x300

Danas kad je matična zemlja svih Bošnjaka Bosna i Hercegovina ugrožena u oblastima ekonomije, socijalnog života, obrazovanja, unutarnje politike i svim društvenim sferama, stranke na čelu sa svojim predsjednicima za to stanje optužuju jedna drugu, kao da je narod toliko naivan, pa da ne zna da je uzrok tom jadnom stanju krajnje nepošten odnos skoro svih aktuelnih političara prema preuzetom emanetu, njihovo aljkavo lješkarenje po političkim minderlucima i izdaja (nečija i veleizdaja) narodnih interesa.

Prošle su tek dvije i po decenije otkad je počelo aktivnije bošnjačko buđenje uz osnivanje tada jedine bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije i zalaganje svih njenih članova za realizaciju programa po kojem su Bošnjaci trebali izvojevati pravdu za sebe i slobodu u svim oblastima zakonom zagarantiranih ljudskih prava. Svi mi koji smo u to vrijeme bili punoljetni znamo s kakvim su se žarom branila bošnjačka prava i bošnjački interesi. Bilo je primjera gdje su patriotski osviještene djevojke Bošnjakinje momcima čak osnivanje braka uslovljavale pripadnošću ovoj stranci. Tako je bilo i na prostoru Bosne i Sandžaka. Članovi prve bošnjačke stranke su u prvih nekoliko godina pristupali stranci iz čistog ubjeđenja, za nju bolno krvarili i režimski teror nad sobom stojički podnosili. Brojni su takvi, danas, uredno dokumentirani primjeri sa prostora Bosne i Sandžaka. Postoje i video snimci sa skupova i sjednica iz ratnog vremena u čijem su radu važno učešće uzimali i doprinos davali brojni pripadnici tadašnje bošnjačke elite, među kojom i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

herceg_bosna201112170818110

SDA je izdala ideju za koju se Alija borio

Međutim, nakon izvjesnog vremena dogodilo se to da je Stranka demokratske akcije, po mišljenju sadašnjih analitičara, postala kako vele Stranka ‘dinastijske’ akcije, te dobila vođstvo koje nije bilo sposobno ostvariti postavljene ciljeve. Prvo je predsjednik njenog oformljenog krila u Sandžaku postao klasični veleizdajnik svog naroda time što je, ne prezajući od daljih posljedica svog gnusnog čina, pocijepao Islamsku zajednicu na tom prostoru i otišao da besramno puže pred noge beogradskih ‘moćnika’. Učinio je to u vrijeme kad su njegove prijašnje drugove i saborce, na mrtvo ime isprebijali, posakatili i neke u mezar poslali, a njega u marionetsku ministarsku fotelju iz koje se na TV ekranima ‘rugao’ svojim izdanim nekadašnjim sljedbenicima. 

Od tada besramno nastavlja da kupuje izborne rezultate za mizernu cijenu glasača i tobože slavi nekakvu ‘pobjedu’. A predsjednik SDA u BiH mu besramno javno čestita tu nazovi ‘pobjedu’, uprkos jasnom saznaju o zlodjelima svog stranačkog kolege iz Sandžaka. Drugo krilo SDA koje je funkcionisalo u Južnom Sandžaku (sjevernom dijelu Crne Gore) je slomljeno u montiranom političkom procesu ,,Lim”, nakon čega su se preživjeli članovi stranke spojili sa još nekoliko lokalnih stranaka i osnovali Bošnjačku stranku (BS) koja od samog svog osnivanja ljubi skute Milu Đukanoviću i manipuliše tamošnjim duboko podmićenim bošnjačkim građanima.

U Bosni i Hercegovini je visoka fotelja za sve političke predstavnike nekako prekrivena prokletstvom, tako da dosad koji je god sjeo u nju postao je beskrupulozno bestidan i gramziv. Njeno prokletsvo jedino nije moglo zahvatiti našeg prvog predsjednika Bosne i Hercegovine rahmetli Aliju Izetbegovića, ali jeste njegovog sina Bakira. 

Tokom historije su se slična ovakva prokletstva događala i porodicama halifa. Sposoban halifa koji bi nesmotreno dao vlast nesposobnom sinu, ugrozio bi cio hilafet. I eto šta je danas ostalo od našeg hilafeta?

Istrijebimo ‘korov’ iz svoje avije!

Naša zemlja danas, nakon svega što je teškoj muci preživjela i još uvijek preživljava, vapi za promjenama, revitalizacijom, obnovom, energijom. Zato niko nema pravo da podrži njenu političku učmalost, da kaže da mu je svejedno ili da se nehajno odnosi prema novim šansama za njen oporavak koje neki novi kandidati svojim programom donose. Niko ih nema pravo niti nazvati ”istima” i zaboraviti da je formula ,,svi su nam isti”, inače, zaleđeni ostatak formula nedavno prevaziđenog komunističkog režima. Ne mogu svi biti isti, a i da su, na kraju krajeva, ”svi isti” zašto se onda konstantno po iftarima i sijelima, u jasnoj ili zavijenijoj formi, navija za kandidata jedne konkretne (kako kazasmo, danas, veoma kompromitovane) stranke?

SDA nakon izdaje vlastitih programskih načela treba da zna, da ovog puta narod zaista ‘zna’! Zna da ne može ni koraka u napredak dok ne ”istrijebi korov iz svoje avlije”. Korov se ne može i ne smije zvati cvijećem ako to nije. Nas u ovom prilogu ne zanimaju neki drugi politički subjekti, već govorimo o svojoj muci i problemima u našoj ‘kući i avliji’. 

Nećemo dinastiju, hoćemo demokratiju!

,,Nećemo dinastiju, hoćemo demokratiju!” – čuje se sa govornica ovih dana. Opozicija SDA stranci, prije izvjesnog vremena, je postala i ‘Alijina SDA’ (Asda), stranka koja je ponosna na Aliju Izetbegovića, a ogorčena na njegovog sina Bakira. Mediji prenose brojne primjere ogorčenih boraca i ratnih komandanata. 

,,Bošnjaci su vjerovali SDA, ali ideja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića više nije živa. Ona je uništena zbog Tihića i njegovih ulizica, koji su je izdali,” – kazao je za medije prije dvije godine ratni komandant i penzionisani major Fuad Abadžić, te nastavio – ,,Nema borca na funkciji, to je misaona imenica, ali zato ima ratnih profitera koji su vlasnici „Sarajevske pivare”, “Vegafruita” i „Klasa”. Enormno bogaćenje pojedinaca omogućila je nekorektna politika SDA s Tihićem na čelu.”

,,Dosta je više SDA-ovog lažnog patriotizma koji je mene i moje saborce izdao kad je ta ista SDA u Daytonu napravila entitete, kantone i entitetsko državljanstvo, što je danas ustavna kategorija”- izjavio je prošle godine za Fenu ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Zukan Helez. On je dodao kako SDA odgovara neuređena zemlja da bi i dalje lovila u mutnom i nastavila praviti od BiH korumpiranu državu samo za sebe.

Prošlog mjeseca SAFF je pisao: ,,Danas je SDA izdala nekakvo saopćenje za javnost u kojem kukaju kako ih Fahrudin Radončić napada. Žali se SDA i zbog toga što Radončić pljuje po Bakiru Izetbegoviću. Samo nekoliko sati kasnije Fahrudin Radončić im odgovara, također, javnim saopćenjem, a u kojem ističe: ”Zašto SDA odjednom blati SBB ako je prije nekoliko dana njena zvanična delegacija ponudila postizborno koaliranje SBB-u i tražila da se Fahrudin Radončić ne kandidira za člana Predsjedništva BiH, a da mu se kao kontrausluga nudi mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara”. 

,,SDA je više puta pokušavala da sklopi koalicioni sporazum sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Zarad tog cilja uvijek zaborave sve uvrede i gadosti koje Radončić iznosi protiv njih. Najuporniji u pokušaju uspostavjanja političkog saveza sa Fahrudinom Radončićem je Bakir Izetbegović. Iako mu je ovaj toliko puta javno izvrijeđao majku i oca ( Radončićevi mediji, TV Alfa i Avaz, prošle godine su danima objavljivali priloge u kojima su se ismijavali sa Bakirovim rahmetli roditeljima), stalno govori o njemu da je najgori kriminalac, Bakir Izetbegović sve to zaboravi i ponudi politički pragmatizam.”- piše SAFF.

mustafa-ceric

Dat ćemo povjerenje dr. Mustafi Ceriću, pravom prvaku u Bošnjaka!

U tekstu pod naslovom ,,Bakir Izetbegović da odstupi od kandidature i da povjerenje Mustafi Ceriću”, autor teksta Akif Agić navodi: ,,Ako Bakir Izetbegović odstupi od kandidature i da povjerenje Mustafi Ceriću, doći će do prijeko potrebnog jedinstva bošnjačkog naroda, čime se otvara posve nova stranica u historiji. Ovim postupkom Bakir bi ojačao jedinstvo najmnogoljudnije bošnjačke stranke SDA i opravdano dobio povjerenje da bude njen predsjednik” – pa nastavlja Agić – ,,Šta će pobjediti? Lična sujeta Bakira Izetbegovića ili potreba naroda?”

,,Mustafa Cerić je zreo, dosljedan i svojom karizmom potreban trenutnom političkom stanju, jer je ipak on jedini kome će pognuti glavu neugodno i bošnjački intelektualci, jer to zaslužuje.

Igra zla i i loše budućnosti, kao i dobra koje može doći je u našim rukama. Izborom Mustafe Cerića za člana Predsjedništva BiH, SDA ne gubi ništa, a dobijamo svi u Bosni i Hercegovini,” – zaključuje Agić.

Mnogo je historijskih primjera kad je brat bratu ustupao položaj ili pomoć od njega tražio, sve radi interesa zemlje, naroda i zajednice. Tako je bilo i u vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i njegovih ashaba, ali i još mnogo ranije. Podsjetimo se kur'anskih ajeta o Musa a.s. i njegovom bratu Harunu. 

,, … pa pošalji sa mnom i njega kao pomoćnika da potvrđuje riječi moje, jer se bojim da me ne nazovu lašcem“. (Al-Qasas, 33-34)
‘‘Haruna, brata mog; osnaži me njime i učini drugom u zadatku mome, da bismo Te mnogo hvalili i da bismo Te mnogo spominjali.’’ (Ta-ha, 30-34)

”Pomoći ćemo te bratom tvojim” – reče On – “i obojici ćemo vlast dati, pa vam se oni neće usuditi prići; s Našim znamenjima vas dvojica i oni koji vas budu slijedili postat ćete pobjednici.” (Al-Qasas, 35)

Bošnjački narod je trenutno između šanse i već viđenog

Za kormilom bošnjačke lađe mora stajati zaista pravi prvak u Bošnjaka, najbolji bošnjački sin, najbolji ‘kapetan bošnjačke lađe’, inače bi ona od strane brojnih neprijatelja lahko mogla biti potopljena. Za kapetana bošnjačke lađe se nikako ne smije postavljati neki mlitavi klimoglavac i ležerni ‘minderaš’. Čak je i ateistički aktivista i književnik Christopher Hitchens govorio: ,,U prisustvu gluposti i nepoštenja, nikada ne budi samo posmatrač. Grob će ti pružiti obilje vremena za šutnju.”

Neosporno je da dr. Mustafa Cerić, osim velikog iskustva, znanja i sposobnosti, ima veoma jaku karizmu. To mu svi priznaju. Po mišljenju mnogih, za razliku od Bakira, baš ima karizmu sličnu Alijinoj. To je razlog što pred dolazeće izbore svakodnevno dobija podršku i povjerenje tipa:
,,Naši džemati će podržati dr. Mustafu Cerića, jer smo mu zahvalni za sve ono što je učinio sa prijašnje pozicije, pozicije Reisu-l-uleme IZ. Nemamo razloga da ne vjerujemo da će jednako tako djelovati kada bude i u Predsjedništvu BiH.”

Ima analitičkih stavova da ”Bakira ne treba spasavati povlačenjem”, već da ga baš treba pustiti na izborni mejdan, pa da se sam uvjeri u to da je ovog puta zagrizao ”zalogaj” kojim će se ugušiti. I ne samo on nego i svi ostali dosadašnji aktuelni političari. Narodu je dozlogrdilo da po stoti put gleda već viđeno: predizborno laganje, izbore, klasičnu izdaju obećanog i nezadovoljstvo građana. I svaki put, evo već dvadeset godina, narod govori da će ih kazniti, da više te prevare neće dozvoliti, pa se opet na glasačkom mjestu sažali i nekako im sentimentalno da novu šansu, zaboravljajući da će nakon toga opet, sto i prvi put, gledati već viđeno.Da nije ovo tužno, bilo bi komično. 

Bošnjački narod je, dakle, trenutno na prekretnici između davanja izborne šanse (provjereno sposobnom) novom bošnjačkom političkom vođi i mnogostrukog ponavljanja već viđene političke nesposobnosti do unedogled. Njegov je izbor: život ili životarenje.

Autor: Mersada Nuruddina Agović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Po tvome ispadne da ni srpski narod ne moze biti “pocepan”. Isto se odnosi na Hrvate, Albanci sve ostali koji se bave megalo idejama po kojim ne postoji niko isim njih. Znas, tvoja ideja je, u najmanju ruku, fasizoidna i ja za tvoje misljenje ne dam ni pet para. Bosnjaci ne moraju zivjeti u Jednoj Drzavi ali je vazno da zive zivotom dostojnim covjeka. Sta god da vuse kazem gubio bih vrijeme uzalud jer, kod kleronaciste su oci zatvirene a usi zapecacene.

  2. Bosnjacki narod nemoze biti “pocepan” izmedju Srbije i Crne Gore
    Iz vas govori covek koji je ” zarobljen”
    Oslobodi se okova i budi covjek sine moj

  3. A kome treba BS da ljubi skute, hanuma? Vojvodi Mandicu? Politika Crne gore je BLOKOVSKA : ili si za nezavisnu Crnu goru ili si za Veliku Srbiju. Bosnjaci Cg zive u Crnoj gori a ne na cardaku ni na nebu ni na zemlji koje losi novinari i komentatori preporucuju. Kao gradjani Crne gore Bosnjaci mogu ostvariti svoja politicka prava samo u politickom prostoru Crne gore u koaliciji sa onima s kojima je to moguce. Bilo ti milo ili ne bilo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.