22. Decembar 2010

Sjeverni Sandžak – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju su činili: prof. dr. Mevlud Dudić – predsjednik, Emir Elfić – potpredsjednik, Samir Tandir – predsjednik Izvršnog odbora i Sead Šaćirović – vijećnik, posjetila je bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisulemu dr. Mustafu-ef. Cerića i tom prilikom ih upoznala sa permanentnim pojavama diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji na vjerskoj i etničkoj osnovi.

U toku ovih razgovora delegacija BNV-a od domaćina je zatražila podršku na putu internacionalizacije bošnjačkog i sandžačkog pitanja u Srbiji.

Domaćini su izrazili puno razumijevanje za stavove rukovodstva Vijeća i spremnost pune podrške u cilju uključivanja relevantnih evropskih i međunarodnih institucija u rješavanju otvorenih pitanja u Sandžaku.

Gospodin Izetbegović je izrazio spremnost da u razgovorima sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem insistira na prevazilaženju postojećih problema sa kojima se suočavaju Bošnjaci u Srbiji.

U razgovorima je postignuta puna saglasnost o neprihvatljivosti dvojnih standarda u ophođenju vlasti prema bošnjačkim institucijama.

Takođe je postignuta saglasnost da su jedinstvo Islamske zajednice, autonomno Bošnjačko nacionalno vijeće i akreditovani Internacionalni univerzitet stubovi stabilnosti Sandžaka i opstanka Bošnjaka u Srbiji.

KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH BAKIRA IZETBEGOVIĆA

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je delegaciju Bošnjaka Sandžaka, predvođenu prof. dr. Mevludom Dudićem, rektorom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru

Profesor Dudić je ovom prilikom čestitao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH, izrazivši nadu u uspjeh njegovog predstojećeg mandata.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj  političkoj situaciji u regiji, s posebnim osvrtom na položaj Bošnjaka Sandžaka. Članovi delegacije iz Sandžaka su ovom prilikom iskazali nezadovoljstvo ukupnim položajem Bošnjaka Sandžaka, a posebno tretmanom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Islamske zajednice u Sandžaku, te Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Zamolili su gospodina Izetbegovića da uloži posebne napore u rješavanje ovih otvorenih pitanja, koja su veoma značajna za stanovništvo te regije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je za čestitku koja mu je upućena ovom prilikom, te izrazio spremnost da pomogne rješavanju pomenutih pitanja (BNV, IZ  i Univerzitet), na način koji slijedi evropske norme i najbolju praksu.

Gospodin Izetbegović je i ovom prilikom pozvao na jedinstveno relevatnih bošnjačkih političkih faktora Sandžaka kad je riječ o osnovnim pravcima djelovanja (BNV, IZ  i Univerzitet), jer svaki drugi pristup dodatno usložnjava stanje u kojem se ta regija nalazi.

Izvor: BNV.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles