Izet Ljajić: Putevi u Sandžaku predstavljaju kičmu razvoja ovog kraja

0
3

Novi Pazar – Direktor preduzeća „Novi Pazar put“ Izet Ljajić uputio je pismo ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću u kome navodi da je na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice potrebno izgraditi ili rekonstruisati 64 odsto puteva prvog i 57 odsto puteva drugog reda.

Ljajić u pismu ističe da ovi podaci dovoljno govore o potrebama za neodložnim investicijama.

“Neshvatljivo je da je za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Sjenica–Aljinovići Zakonom o budžetu Srbije za 2010. godinu bilo predviđeno milijardu dinara a da ništa od toga nije realizovano. Budžetom za ovu godinu predviđeno je nešto više od 700 miliona dinara a još uvijek nema nikakvih aktivnosti u pogledu definisanja načina njihove realizacije”, navodi se u Ljajićevom pismu.

Od 2008. godine do danas rekonstruisano je oko 10 kilometara od Sjenice do sela Štavalj, kao i po nekoliko kilometara na izlazu iz Novog Pazara i Sjenice, a ostalo je čak oko 50 kilometara na kojima mjestimična krpljenja više ne pomažu.

Ljajić je u pismu Mrkonjića podsjetio na stanje putne mreže u ovom dijelu Srbije, navodeći da je na području sjeničke općine rekonstruisano svega 15 odsto puteva prvog reda i oko 40 odsto puteva takozvanog drugog reda, dok je u Novom Pazaru stanje nešto bolje, ali daleko ispod prosjeka u Srbiji.

On podsjeća da je gradnja obilaznice oko Novog Pazara počela još 2006. godine, a da je do sada urađen most preko Raške i deonica od 1.700 metara.

„Međutim, u planu rada ’Puteva Srbije’ za 2011. godinu nisu predviđena sredstva za nastavak radova na obilaznici što predstavlja odlaganje rešavanja problema tranzitnog saobraćaja kroz Novi Pazar i stvaranje sve većih saobraćajnih gužvi na ulicama, jer se broj vozila stalno povećava“, piše Ljajić.

On tvrdi da u Srbiji da nema teže situacije od puteva koji vode od Novog Pazara do Tutina i Sjenice, kao i da oni predstavljaju kičmu razvoja ovog prostora

“Rešavanjem problema ovih puteva koji su okosnica razvoja ovog kraja ne samo da bi se poboljšalo stanje putne mreže, već bi se boljitak osjetio i u svim ostalim sferama života”, naveo je Ljajić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ukazao je u novembru prošle godine, prilikom posjete ovog kraja, na potrebu da se grade lokalni i magistralni putevi i potvrdio da će „u narednom srednjoročnom periodu“ preko Pešterske visoravni proći autoput.

Zvaničnici Turske u Srbiji tokom nekoliko posjeta Novom Pazaru ističu da bi investitori iz te zemlje htjeli da učestvuju u izgradnji puteva od Novog Pazara do Sjenice i Tutina, ali da se „već dugo čeka da srpska strana okonča svoje pripreme i počne sa pripremom studije za ovaj projekat“.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.