Izborna Skupština BKZ Crne Gore u nedjelju u Rožajama

3
9

Rožaje – U Rožajama je u aprilu mjesecu t.g. osnovana Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore, dok je za sada svoju organizacionu strukturu proširila u gradovima: Pljevlja, Petnjica (Berane), Plav. U nedjelju, 20.novembra 2011.godine sa početkom u 17:00 časova u Centru za kulturu u Rožajama zakazana je Izborna skupština, a nakon toga će biti priređena svečanost.

Skupština i svečanost su privukli ogromno interesovanje Bošnjaka kako u CG i Sandžaku, tako i širom bošnjačke dijaspore. Tim povodom uspjeli smo stupiti u kontakt sa jednim od najuglednijih i najčestitijih Bošnjaka u CG i Sandžaku, predsjednikom BKZ Hazbijom Kalačem, koji se pored mnogobrojnih obaveza rado odazvao pozivu Bošnjaci.Net da nam ukratko ukaže na ključne važnosti i namjerama Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore, Kalač je za Bošnjaci.Net izjavio:

KALAČ: Namjera nam je da Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore osvijetli uzroke našeg ekonomskog osiromašenja, nezaposlenosti i kao rezultat toga, migracionih procesa, metoda, sredstava i subjekata kulturnog nipodaštavanja koje se sprovodilo i sprovodi nad nama Bošnjacima, rekao je on.

Bošnjaci.Net: A kada je u pitanju satanizaciji Bošnjaka?
KALAČ:
Jedan od ciljeva istražiti motive i ciljeve vjerske satanizacije, vehabizacije i teroristizacije. Isto tako da otkrijemo metode, uzroke i posljedice policijsko-udbovske presije nad bošnjačkom inteligencijom i ulemom.

Bošnjaci.Net: Kako riješti problem obespravljenosti bosanskog jezika i uopće kulture?
KALAČ:
BKZ ima namjeru da ukaže na obespravljenost izučavanja sopstvenog jezika, književnosti, običaja. Oformit ćemo institute koji će se sistematično baviti izučavanjem naše prošlosti i analizom sadašnjosti, organizacije za izučavanje naše kulturne baštine i vraćanja otetih nekretnina i kulturnog blaga, da osvajamo slobodu misli, govora i stvaralaštva i otvaramo vidike i povezujemo se u jednu neraskidivu mrežu Bošnjačkih kulturnih zajednica diljem svijeta, na svim prostorima gdje danas žive Bošnjaci.

Bošnjaci.Net: Koja je ključna misija BKZ?
KALAČ:
Naša misija je da pratimo stanje u svim sferama naše zastupljenosti u državi Crnoj Gori, da se borimo raspoloživim legitimnim sredstvima u ostvarivanju političkih, kulturnih i vjerskih sloboda.

Bošnjaci.Net: Kako riješti status regije Sandžak?
KALAČ:
Naša misija je da se legitimnim sredstvima borimo da ostvarimo ono što država Crna Gora, ali i država Srbija, imaju kao dug prema bošnjačkom narodu, a to je prekogranična Regija Sandžak, koja će kao evropska regija biti i ostati zajednički prostor svih naroda Sandžaka da žive u dobrim susjedskim odnosima, u miru, i da se ne sele sa ovog najljepšeg zemaljskog prostora, – zaključio je predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. MasAllah.

    Svaka cast za BKZ i njihovim liderima. Kao stoje reko “prekogranična Regija Sandžak” bi nam bilo super. Zelio bi vidjeti dase Bosnjaci iz sjeverno i juznog Sandzaka paze, podrzavaju i dase bore za zajednicke ciljvo u koristi Bosnjaka i ostali gradjana Sandzaka. Ako budu Bosnjaci iz juznog i sjevernog Sandzaka u tako dobri odnosima kao stosu Muftija i Ceric onda sam ubjedjen da ce autonomija se postic uskoro.

    Selamim sve bosnjake patriote i nadamse dacemo dati podpunu podrsku BKZ:u Muftiji Cericu i Dzemailu Suljevicu. Selam alejkum Bosnjaci

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.