“Izbori za bošnjačko vijeće 2011.”

0
8

Sjeverni Sandžak – Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu kaže da bi izbori za Bošnjački nacionalni savjet morali da budu održani do kraja 2011.

“To je interes države i potreba bošnjačkog naroda i realno je da to bude prije nego što počne oštra zima u Sandžaku. Naš interes je da svi učestvuju na tim izborima i zbog toga se razgovara sa svim predstavnicima lista”, rekao je Milan Marković u intervjuu “Politici”.

Potvrđujući da je u srijedu razgovarao s glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem, ministar je rekao da ne bi htio posebno da govori o razgovorima koje vodi sa predstavnicima lista iz Sandžaka i ljudima koji imaju određeni uticaj u Sandžaku.

“Ne bih izdvajao razgovore ni s kim posebno. To su teme koje su dijelom poznate javnosti, ali i koje su manje poznate, a tiču se života ljudi u Sandžaku. Cilj tih razgovora je da se bolje razumijemo, da zajedno rješavamo probleme koji pogađaju građane tog dijela Srbije”, kazao je Marković.

“Sa svima imamo sasvim normalne kontakte. Imam utisak da svi oni vrlo odgovorno posmatraju ovu temu, možda sa različitih pozicija, ali vrlo odgovorno se odnose prema problemima i moj je utisak da imaju istinsku volju da se problemi riješe i u tome će imati podršku države”, naveo je on.

Marković je istakao da će “svako ko radi u korist građana imati podršku Vlade Srbije”.

Ministar je kazao da “osnivanje Bošnjačke akademije nauka ne može da utiče na dalju destabilizaciju prilika u Sandžaku, ali svakako da, imajući u vidu šta se u vezi sa ovim čulo u javnosti, to ne doprinosi rješavanju problema sa kojima se suočavamo u ovom dijelu Srbije”.

“Međutim, udruživanje građana Srbije je slobodno, a BANU je formirana u statusu udruženja građana”, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

“Činjenica je da tu ima nešto što je u stilu Zukorlića – sam naziv i što je BANU na liniji te politike koja u dobroj mjeri provocira različite reakcije. Ali zaista ne mislim da je to sad tako krupna tema zbog koje će nastati neki problemi. Vlada u Beogradu neće učiniti ništa što može da ide ka stvaranju dodatnih problema u Sandžaku”, naveo je Marković.

Kada je riječ o situaciji na jugu Srbije, on je rekao da je ne dozvoljava da Koordinaciono tijelo bude neka vrsta instrumenta u unutrašnjim trvenjima albanskih političkih partija.

“Više od hiljadu osoba je uključeno u rad ovog tijela u te tri općine. I zato nećemo da se obaziremo na bilo čije izjave. (Riza) Halimi je izgubio vlast u Preševu gdje je njegova baza. U Bujanovcu mu se partija podijelila. Razumijem da su to problemi, ali pojačana nacionalna retorika i napadi na Koordinaciono tijelo neće pomoći nikome da povrati te glasače. Bilo bi mnogo mudrije za njega da doprinese radu Koordinacionog tijela, i građani bi to cijenili”, rekao je Marković.

Izvor: Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.