Izbori na Kosovu: Vrijeme je za prvu bošnjačku opštinu na Kosovu!

2
57

A74FCB33-6DDD-4C73-A2C7-D0E96EC18076_mw1024_n_s

Kosovo – Bošnjaci u regionu Prizrena glasaju za predstavnika većinske zajednice umjesto za svog predstavnika ali u pitanju je, izgleda,  konačno dobijanje prve bošnjačke opštine na Kosovu.

Zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore na Kosovu…

Nažalost, ni ljetošnji dolazak lidera bošnjakog naroda na Balkanu Muftije sandžačkog Muamera ef Zukorlića te njegovog kolege Mustafe ef Cerića predsjednika Svjetskog bošnjačkog Kongresa koji je i  jedan od osnivača Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti (BANU) u Prizren radi dogovora o zajedničkom izlasku svih bošnjačkih političkih predstavnika  na lokalnim izborima nije urodio plodom…

Lokalni izbori najavljeni za 3.Novembar tekuće godine na Kosovu mogu promijeniti dosta toga u razmišljanjima kosovskih građana. Težak život, nezapošljenost, korupcija, velika dugovanja građana za struju i vodu, minimalni lični dohoci te svakodnevni odlazak mnogih porodica u zapadnoevropske države trbuhom za kruhom kao i prazna i često lažna  obećanja  ovdašnjih političara da će biti bolje govore o sumornoj stvarnosti kosovskih građana. Upravo izbori koji slijede mogu riješiti dosta toga. Recimo srpska nacionalna zajednica koja je konačno riješila masovno učestvovati na izborima shvativši valjda realnost da je Kosovo odavno savremena i međunarodno priznata država te po sistemu – daj da iskoristiimo što se iskoristiti može , žele jednostavno neku bolju budućnost na Kosovu. Mada slušajući zvanični Beograd oni jednostavno žive izdvojeno u nekim enklavama nekim svojim životom. No kako rekosmo ovi lokalni izbori mogu biti sudbonosni za sve manjinske zajednice pa i za srpsku jer samim izlaskom na izbore određuju svoju sudbinu.

No šta je sa Bošnjacima Kosova i kuda plovi njihov brod?

Upravo su u Prizrenu lideri svih manjinskih zajednica prije neki dan potpisali dogovor sa Premijerom Kosova Hashimom Thaqijem , koji je i predsjednik PDK-a stranke na vlasti u ovom drugom po veličini gradu na Kosovu da bi  se podržao njihov kandidat na lokalnim izborima a to je aktuelni gradonačelnik Prizrena dr Ramadan Muja. Politička praksa u svijetu govori da je apsurd da se u prvom krugu glasanja manjinske zajednice opredjeljuju za kandidata većinske zajednice jer se to uvijek radilo u drugom krugu glasanja gdje je prvi krug glasanja oduvijek bio rezervisan za kandidata iz svoje zajednice. No na Kosovu je sve moguće. Tako su predstavnici iz turske, romske pa tako i bošnjačke nacionalne zajednice odlučili da podrže dr Ramadana Muju, aktuelnog gradonačelnika Prizrena, kandidata vladajuće PDK.  Postavlja se logično pitanje – gdje je narod u toj priči ili da li ga je neko pitao? Dakle ispada da se obraz prodaje za neki Direktorijat u opštini koji će se svima podijeliti nakon izbora ili je nešto drugo u pitanju. Šta li će tek na ovo reći nekada najjača i najpopularnija albanska stranka LDK čiji je neprikosnoveni lider bio rahmetli dr Ibrahim Rugova, prvi predsjednik Kosova a koji će biti ljuti protivnici PDK upravo na ovim izborima. Inače tu stranku će predstavljati nekadašnji gradonačelnik Prizrena Eqrem Kryeziju tako da ispada da oni imaju malo šanse u pobjedu ali možda neke bolje i ljepše vizije i poglede na svijet. Pitamo se gdje je tu demokratija?

Picture 002

Upravo o toj zanimljivoj političkoj situaciji u kojoj su se našli Bošnjaci prizrenskog regiona za Sandžak PRESS govore tri aktuelna lidera ovdašnjih Bošnjaka, veteran bošnjačke političke scene  Kosova Džezair Murati koji je i predsjednik koalicije Vakat te jedan od savjetnika Premijera Hashima Thaqija, Rasim Demiri – predsjednik Demokratske Stranke Bošnjaka  (DSB) i  predsjednica Nove Demokratske stranke (NDS) – gospođa Emilija Redžepi.

Picture 006Džezair Murati: Postavili ste izuzetno zanimljivo pitanje. Vidite,  idemo redom, koalicija Vakat čiji sam predsjednik okuplja tri najjače  bošnjačke političke stranke na Kosovu , DSB iz Prizrena, stranku Vatan iz regiona Gore te stranku Nova Bošnjačka Stranka (NBS)  čije je sjedište u Peći koja politički djeluje u Peći, Vitomirici i Istoku te smo kao najjači bošnjački politički subjekt donijeli odluku da i mi imamo svog kandidata za gradonačelnika za opštinu Prizren na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 3.Novembar . Međutim to se odnosilo na DSB , stranku iz Prizrena koja je imala svog kandidata za gradonačelnika  odlukama tri relevantna organa u toj stranci no nakon našeg objavljivanja u javnosti sa nama su u razgovor  stupili čelnici PDK-a ,najjače albanske stranke na Kosovu koja je na vlasti i u Prizrenu čiji je predsjednik aktuelni Premijer Hashim Thaqi te su  zakazali zajednički sastanak sa nama, tj Glavnim Odborom DSB-a gdje su oni iznijeli argument e zašto zahtijevaju da mi odustanemo od našeg kandidata za gradonačelnika  i zato što su prije toga već razgovarali sa predstavnicima najjače stranke turske nacionalne zajednice, romske nacionalne zajednice te ostalih manjinskih zajednica te se sa svima njima složili da oni podrže njihovog kandidata u prvom krugu glasanja za gradonačelnika. Tako da smo mi, iskreno rečeno, bili jedini politički subjekat u regionu Prizrena koji nije podržao njihov predlog. Onda su oni istakli da ćemo biti gubitnici ako ne želimo podržati njihovog kandidata te  samim tim  da ćemo ostati jedina manjinska zajednica koja ne podržava njihovog kandidata za gradonačelnika. Zauzvrat su nam obećali da će do početka izbora, tj do trećeg novembra podržati osnivanje prve bošnjačke opštine Rečane kraj Prizrena  i to je naš imperativ, tj zahtjev da preko Vlade Kosova prođe odluka o osnivanju opštine Rečane. Dakle,  kada smo mi čuli za tu njihovu ponudu ponovo smo sjeli za stol i održali sastanak Glavnog Odbora DSB-a i potom donijeli odluku da ako već imamo na stolu takvu politički zalogaj, što bi se reklo, mi smo shvatili da je to velika politička dobit za sve nas. Zatim smo u ovom roku dobili i jedno savjetničko mjesto u Vladi Kosova kao i jedno zamjeničko mjesto u Vladi Kosova. To je, ponavljam, politička dobit koju imamo u ponudi za podršku kandidata PDK-a na predstojećim lokalnim izborima u Prizrenu te samim tim odustajemo od svog, bošnjačkog kandidata za gradonačelnika da bi čitava bošnjačka zajednica ovdje ali i širom Kosova imala koristi od ponuđenog – istakao je Murati.

Slično govore i čelnici ovdašnjih bošnjačkih političkih partija.

Picture 013 Picture 016

Rasim Demiri – (DSB):

Picture 007Vaše pitanje je na mjestu i jako je zanimljivo. Dakle, primjetili ste da na ovim predstojećim lokalnim izborima mi kao predsjedavajuća bošnjačka stranka ispred koalicija Vakat nemamo svog predstavnika za gradonačelnika opštine Prizren a nemamo ga jer smo u posljednje vrijeme imali niz sastanaka sa vladajućom albanskom strankom PDK na čijem je čelu Premijer Hasdhim Thaqi gdje smo u iscrpnim razgovorima istakli naš stav da ako podržimo njihovog predstavnika za gradonačelnika zauzvrat tražimo ono što nam je godinama obećavano a što nam i pripada po Ahtisarijevom paketu a to je formiranje tri bošnjačke opštine na Kosovu, dok je u ovom slučaju cilj formiranje opštine Rečane, u Župi kraj Prizrena. Dakle Premijer je dužan da u roku od mjesec dana od potpisanog dokumenta Vladi Kosova predloži ovo što sam ranije istakao. Vidite, živimo u vrijeme velike ekonomske krize te bi, po meni, dobijanje jedne naše bošnjačke opštine na Kosovu ras teretili puno toga u životu naših građana. Prije svega, spriječili bi iseljavanje našeg stanovništva u države Zapadne Evrope gdje još uvijek odlaze trbuhom za kruhom, zaposlili bi veliki broj ovdašnjeg školovanog kadra, pretežno mladih, izgradili bi sportske objekte, pozorište, bioskop, imali bi biblioteku sa svojim knjigama na bosanskom jeziku, povezali bi se sa Sandžakom i maticom BiH i još mnogo toga i što je najvažnije bili bi svoji na svome. Dakle,  to je taj naš zajednički stav po pitanju podrške kandidata PDK-a za gradonačelnika Prizrena već u prvom krugu. Moje mišljenje je da bi eventualnom njegovom pobjedom Premijer Hashim Thaqi i Vlada Kosova koju predvodi održati obećanje te da će Rečane uskoro postati prva bošnjačka opština na Kosovu, a vjerujem u vrlo kratkom roku i ostale dvije a to su Vitomirica i Gora – istakao je Demiri.

Emilija Redžepi – (NDS):

Recimo da je stav naše stranke, tj svih naših aktivista i simpatizera NDS-a zvanična podrška kandidatu vladajuće PDK i aktuelnom, gradonačelniku Prizrena dr Ramadanu Muji  taj što je naš narod na Kosovu razjedinjen a političke partije koje ih vode nejedinstvene i  nesolidarne a pogotovu po pitanju zajedničkog bošnjačkog kandidata za gradonačelnika Prizrena. Dakle nije postojala mogućnost za zajedničkim kandidatom i zajedničkim izlaskom na lokalne izbore i pored skorašnjeg, ljetošnjeg dolaska uvaženog Muftije Sandžačkog Muamera ef. Zukorlića kao i uvaženog Mustafe ef Cerića u povodu Ramazanskih blagdana  i njihovom angažovanju o dogovoru svih nas ovdje te su oni zahtijevali od nas da budemo jedinstveni te da zajedno izađemo na lokalne izbore kako bi ovdašnje bošnjačko političko tijelo bilo jače i zastupljenije, kako u lokalnim tako i u državnim Institucijama Kosova. Međutim,  mnogi nisu ispoštovali dogovor i situacija je takva kakva jeste. Naša stranka izlazi samostalno na izbore baš kao i ostala tri bošnjačka subjekta u regionu Prizrena te prateći situaciju na terenu shvatili smo da bi se glasovi ,,odlili“ na sve četiri strane te faktički niko ne bi bio pobjednik. Potrebno je istaći da mi ovdje na Kosovu nismo velika nacionalna zajednica koja bi, recimo, mogla prikupiti 25 ili 30 000 glasova jer imamo slabo glasačko tijelo te je i to jedan od razloga za podršku kandidata PDK za gradonačelnika jer smo mi sa njima u koaliciji niz godina, kako na opštinskom tako i na centralnom nivou a taj naš zajednički rad u proteklih četiri godine rezultirao je sjajnim rezultatima na terenu te nizom zajedničkih kapitalnih projekata u vrijednosti od preko četiti miliona eura u regionu Prizrena, većinom u bošnjačkim selima a usput smo zaposlili veliki broj naših ljudi po javnim Institucijama. No najbitniji razlog podrške aktuelniom gradonačelniku Prizrena, dr Ramadanu Muji od strane NDS-a je naš dogovor sa Premijerom Thaqijem po pitanju decentralizacije gdje smo skoro potpisali sporazum o dobijanju prve bošnjačke opštine na Kosovu, opštine Rečane u Župi kraj Prizrena. Dakle vjerujemo u Vladu Kosova i Premijera Thaqija ali i u našu zajedničku pobjedu na lokalnim izborima  jer dobijanje naše opštine značiće mnogo našim građanima a ono najvažnije je da će to značiti opstanak naše zajednice ovdje na Kosovu a samim tim spriječiće se iseljavanje a takođe ćemo zaposliti mnoge mladi i školovane ljude. Samim tim poenta je da ćemo  biti i  i opstati ovdje  na našim vjekovnim prostorima – istakle je Redžepijeva..

Dakle važnije je sačuvati svoje fotelje i svoju poziciju u društvu nego dati nekome drugome šansu za možda neki bolji život i perspektivu građana Kosova a naročito mladih. Šta će na ovo reći ostalih desetak kandidata iz drugih albanskih stranaka ostaje da se vidi. A bilborda, fotografija, brošura ali i posjeta po kućama onih koji obećavaju brda i doline ne manjka. Naprotiv svakoga dana ih je sve više. No gdje su u tom filmu Bošnjaci Kosova i gdje su te njihove bošnjačke opštine zagarantovane Ahtisarijevim paketom ili njihovi mediji, pa pozorišta  ili sportski klubovi  i još puno toga obećanog , a mladi odlaze svakoga dana – ostaje da se vidi. No za kraj pitanje: Ko je zato kriv? Ovdašnji nazovi ,,sposobni“ bošnjački političari (čast izuzecima) ili narod koji se snalazi kako zna i umije da preživi dan za danom ili mjesec za mjesecom. Vrijeme će pokazati da li je vrijeme da neko sa vlasti ode u zasluženu penziju, a svakako da je najbolja prilika za to upravo lokalni izbori koji su pred nama. Svima bi naravno bilo puno srce kad bi dobili svoju opštinu no da li je to neki novi predizborni trik vladajućih albanskih stranaka ostaje da se vidi. Bošnjaci su na Balkanu bili hiljadu puta prevareni i pokradeni  u državama u regionu gdje žive (posljednji primjer  je položaj bošnjačke zajednice  u Crnoj Gori gdje su sem Petnjice čija se dijaspora svojim nesebičnim radom i zalaganjem uspjela  dobiti svoju bošnjačku opštinu, ali ne i Gusinje?  i gdje su sem par Ministarstava i pregršt obećanja nisu ništa dobili na prošlim izborima)  te se iskreno nadamo da će bar Bošnjaci na Kosovu dobiti ono što odavno zaslužuju, tj svoju opštinu jer su odavno integrisani u savremeno kosovsko društvo…

pripremio: Vinetu Ganić  (autor je nezavisni novinar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Postovani Bosnjaci sa Kosova, donijeli ste neke sudonosne odluke za Bosnjacki narod ali ne vidim da ste se konsultovali sa svojom bazom. Nigde u tekstu ne vidim da prije sklapanja ugovora sa Hasimom Thacijem da je neko kontaktirao gospodina Zukorlica ili Cerica. Znaci trebalo je njih kontaktirati i usaglasiti misljenja pa tek ako treba onda stupiti u koaliciju sa nekim vecim faktorom. Potpuno ste,moram reci, politicki nespretni.
  Sami secete granu na kojoj sedite. Budite bosnjaci trgovci u pravom smislu rijeci, ne trgujte samo za sebe. Politicka trgovina je nesto vise nego obicna, solo, trgovina. Dobit od takve trgovine mora da je sveobuhvatan za cio Bosnjacki narod a ne samo za pojedince.
  Izvinite, ali moram da kazem, da svaki onaj dogovor od kojeg samo saka insana vidi korist je prosto receno ljigav i manjkav. Osobe koje dodju na vlast takvim dogovorom nece biti u stanju da se zalazu za svoje birace. Mi imamo primer Rasima Ljajica i Sulejmana Ugljanina. Njihova politika koju u Beogradu sprovode ne valja za Bosnjake dve probijene pare. Mi smo ostali bez prava zahvaljujuci njihovim Ministarskim mestima. Kad god trazimo ustavom zagarantovana prava oni nam kazu vi imate prava maksimalna, jer imamo dva ministra u vladi srbije. Medjutim ti ministri nam dodjose glave. Primera radi u sred Novoga Pazara u MUP-u radi 70% Srba a samo 30% Bosnjaka a Bosnjaka u Pazaru ima 85% a Srba i ostalih ima samo 15%. Takvo vam je stanje i u Sudu i u Tuzilastvu i slicno i na drugim mestima gde su drzavne institucije. Ili na drzavnom Univerzitetu u Novom Pazaru gde oko 98% studenata cine Bosnjaci al’ ipak rektor je Srbin.
  Jednom rijecju konstantujem da politicki predstavnici Bosnjaka kako u Bosni tako i u Sandzaku pa evo vidim i na Kosovu su nazalost najvece zablude Bosnjaka. Malo je svijetlih tacaka kod Bosnjaka. Nadu nam daje jedino elita koja je okupljena pored Cerica, Muhica i Zukorlica. Svim ostalim koji su van ovog kruga za mnoge su od nepoverenja.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.