Izbori na Kosovu: U Peći i Istoku zabrinjavajuće stanje

0
144
Autor: Sahit Kandić

Ostalo je još desetak dana do lokalnih izbora na Kosovu. U pećko-istočkom regionu je kampanja mirnija nego ikad do sada, makar od onih koji su tradicionalno bili najglasovitiji, SDA-ovci. Njihova ustaljena histerija se pretvorila u rezignaciju zbog činjenice da je pothranjena brojnim nepovoljnim čimbenicima koji im uvjerljivo nameću pesimizam u postojećim okolnostima.

Tako da o situaciji u Istoku je suvišno bilo što reći jer svi pokazatelji nedvojbeno upućuju na to da novoformirana Građanska Inicijativa Bošnjaka Istoka trenutačno apsolutno najbolje stoji po pitanju organiziranosti i same potpore u narodu, a to se dalo zapazit i na TV-sučeljavanjima kao i u svim drugim javnim prigodama. U ovoj općini su dva mandata protekla bez bošnjačkog odbornika tako da Alma Destanović, dužnosnica Ureda za Zajednice i Povratak pri SO Istok, i njena GIBI odborničkim mjestom će dodatno pojačati svoje pozicije u vlasti.
No, što se tiče Peći moramo napraviti jedan analitički blic-osvrt na realno izborno stanje gdje treba istaći bitne uzročno-posljedične faktore koji su dominantni na ovim izborima kada je riječ o ulasku bošnjaka u općinsku vlast.

Rezultati zvaničnog popisa stanovništva 2011. godine kažu da na Kosovu ima 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58 % od ukupnog broja stanovnika. Najviše Bošnjaka živi u općini Prizren a to je 16.896, potom u općini Dragaš, tu je 4.100, u Peći 3.786, u Istoku ima 1.142, a u Mitrovici 416 pripadnika, itd…a sa onima koji se deklariraju kao Goranci bilo bi nas oko 40 tisuća na Kosovu.

A na posljednjim lokalnim izborima u općini Peć, politički subjekti koji se ponovno pojavljuju izravno i u izbornoj kombinatorici na ovim izborima, su imali; 808 glasova SDA, zatim SDP 691, NBS (Vakat) 512 i Sabahudin Ciriković 318 glasa.

NBS (Koalicija VAKAT) je na svojoj izbornoj listi i izbornom štabu inkorporirala i ljudstvo SDP-a koje se solidarizira kroz revolt na Pejčinovića i Zoranića zbog prelaska u SDA. Osim iskusnih političara i poznatih javnih imena, NBS je na svojoj listi stavila i dosta mladih i visokoobrazovanih ljudi. A osim toga njena lista od 24 kandidata je najbrojnija i vješto iskombinirana da pokrije sva naselja i ugledne familije te kao takva pretenduje da sačuva prošli rezultat i pridobije preko 400 SDP-ovih glasova kroz potpisani sporazumum Nurković-Cucović, a koji i za njihovo ljudstvo može obezbijedit i dodatne pozicije u vlasti. Sa ovim konsolidiranim glasovima, NBS će najvjerovatnije biti jedini bošnjački politički subjekt u općini koji realno ima solidne šanse za ulazak u općinsku skupštinu i tako preuzeti određene upravljačke privilegije.

BSDAK je u ove izbore ušao spremnije nego na proteklim centralnim izborima, barem kada je riječ o Peći, jer je u proteklom periodu imao svoj funkcionalni ured u Vitomirici, kao i brojne političke reakcije i humanitarne aktivnosti u pećko-istočkom regionu a najviše u Peći, Vitomirici, Banji i Dobruši, što mu može donijeti respektabilan broj glasova.


Bošnjački politički predstavnici nakon pregovaranja

Koalicija SDSG-SDA je za skupštinu Peći jedva sastavila 12 mladih i uglavnom neiskusnih kandidata od kojih je jedan već javno odustao uz optužbe da je prevaren od čelnika ove stranke a što će vrlo nepovoljno utjecati na broj glasača za ovaj subjekat koji konstantno nestaje sa bošnjačke političke scene na Kosovu. SDSG-SDA će sada izgubiti još preko 131 glasova a koje je SDA-u donosio njen veteran Džafer Gutić, a ti glasovi će zbog revolta birača pripasti ostalim subjektima. Ova stranka je po 100 i više glasova redovito dobijala stavljanjem albanaca na svojoj listi kao što je bila grupa ljekara na čelu sa Dr Ademom Eminaj, pa onda naredni put grupa sa Balićevim ahbabom Kikijem i njegovim društvom, i tako redom, a sad ih nema… Baška to što je SDA-ovsko glasačko tijelo izblijedilo i u Vitomirici i što se Balić prepoznaje kao konstantni histerični gubitnik na izborima a samim tim gubitnik i rejtinga jer od zadnjih izbora ništa nije bio u stanju uradit osim vrijeđanja bošnjaka po facebook-u. Trezvenom analizom, poznavajući Balića, stiče se dojam da on i ove svoje nove mlade suradnike dozivljava kao buduće rivale pa želi da i oni propadnu kako nebi bili uspješniji od njega a posebno da im nebi nabujale ambicije. Otud je i razumljivo zašto je za ovu kampanju angažirao na čelu liste jednog poduzetnika iz Njemačke i tako vješto izbjegao uzaludne troškove kampanje, a istodobno obezbijedio sebi alibi za krajnji izborni rezultat. Koaliciju SDSG-SDA u javnosti održava još glasnogovornički tandem Mido Leković i njegov pajtaš “Crveni baron”, a ideološki su neprepoznatljivi zbog kameleonstva poput ovog nedavnog TV prezentiranja http://youtu.be/3QRDdaFnfcI . Nedovoljna strateška svijest i nesvjesne histerične reakcije se SDA-u vraćaju kao bumerang, jer da je taj subjekat pozitivno reagirao prije par mjeseci na inicijativi BSK & BKZ na Kosovu, nebi se sada suočavao sa ovakvim posrnućem. Da zlo bude još gore po ovaj subjekat, kako se u SDA-u svi nadmeću ko će reći nešto pompeznije i što beskrupuloznije te time se busat u prsa i ponosit, tako na promotivnom skupu u Domu Kulture u Vitomirici uz prisustvo čelništva vladajuće Alijanse za Budućnost Kosova, jedan od velikaša SDA je u svom emotivnom govoru napravio gaf istaknuvši da SDA neće podržati ni jednog predsjedničkog kandidata jer nijedan nema razvojni plan za manjine i tako drastično razljutili svog doskorašnjeg partijskog partnera uz čiju potporu su bili utjecajni u vlasti i sprovodili brojne poznate manipulacije nad obrazovnim i inim ustanovama. Inače, jedinstvo svih bošnjačkih subjekata (osim SDA) se prepoznaje baš u toj potpori Ali Beriši za gradonačelnika Peći u još jednom mandatu.


Ali Berisha u posjeti bošnjačkoj džamiji u Vitomirici

Inicijativa – Sabahudin Ciriković je novi i utjecajan subjekt. Nosilac izborne liste je na zadnjim izborima kao neovisni kandidat imao značajan broj glasova a u Inicijativi je ojačan i drugim kandidatima. Ključna osobenost ovog subjekta je da je nosilac liste i šef općinskog Ureda za Zajednice i Povratak pri SO Peć, pa i ako izgubi na izborima svakako zadržava svoje utjecajno radno mjesto. Oko ovog političkog subjekta ima i najviše špekulacija u javnosti. Naime, iza kulisa se o Cirikoviću govori da je razgovarao sa predsjednikom SDA Kosova ali da se njegov sugovornik nezrelo ponio prema njemu. Te priče zvuče utemeljenije u realnost ako se uzmu u obzir i to da je u znak osvete Ciriković kao općinski faktor već napravio politički dil sa nekoliko ljudi sa liste SDA koji će nakon ovih izbora preći u njegov tabor formirajući novu i uspješnu stranku.

Objektivne poteškoće koje nastaju izlaskom na izbore 2 srpska i 3 crnogorska subjekta potiču jačanje izlaznosti glasača i kod albanske zajednice tako da cenzus za ulazak u općinsku skupštinu drastično raste i polahko postaje nedostižan za Koaliciju SDSG-SDA u Peći kao hipotetički drugu bošnjačku snagu koja je sada već drastično opala. Drugi čimbenik koji također dodatno otežava šanse ovoj koaliciji je i taj što je broj sjedišta u pećkoj skupštini nakon popisa stanovništva pao sa 41 na ukupno 35 mjesta, te i tu dodatno raste cenzus za ulazak sa nekadašnjih preko 500 glasova na kvotu od preko 650 pa do 700 glasova a koje Koalicija SDSG-SDA nemože niotkud “dovući”.

Ono što mene kao stručnjaka i analitičara u ovoj sferi posebice zabrinjava jeste i fakat da će ključne pozicije koje su do sada držali bošnjački predstavnici općinske vlasti najvjerojatnije preći u rukama novointegriranih srba i crnogoraca a uz kumstvo međunarodne zajednice. Dakle i kada bi pored ekspeditivnog Vakata i koalicija SDA-SDSG imala ikakve šanse za ulazak opet bi za mnogo što-šta ostala kratkih rukava…na žalost.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.