Izazovi Bošnjačke književnosti i duhovnosti Sandžaka

0
5

Evropa – U organizaciji Islamskog centra “Muhadžir” u Subotici prof. dr. Šefket Krcić, redovni profesor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, u subotu, 16. aprila, održao je predavanje polaznicima škole Kur'ani Kerima u Subotici. Moderator ovog projekta je bio mr. Bajazid ef. Nicević.

U prepunoj sali subotičkog Islamskog centra prof. dr. Šefket Krcić je nadahnuto u uvodnoj besjedi govorio o izazovima bošnjačke književnosti i duhovnosti Sandžaka. U tom kontekstu je svoje izlaganje podijelio u tri kruga, mišljenja.

Prvi krug: Alhemijado književnost, gdje je poseban akcenat stavio na protagoniste bošnjačkog preporoda i to na ideju Muhamed šejh Užičanina, Sabita Užičanina, Husejna Podgoričanina, Ahmeda Akovalija, Ahmeda Gurbija, Jahja Taslidzija i dr.

U drugom krugu profesor Krcić je skrenuo pažnju na svjetsku dimenziju sandžačke duhovnosti, na epiku sa najvećim vrhovima kao što su Avdo Međedović, Murat-aga Kurtagić Gazija, Šućo Nurković i dr., preko kojih je dokazano Homersko pitanje kao ključno pitanje svjetske literature u kojim se vrlo malo raspravljalo u književnim i prosvjetnim krugovima Srbije i Crne Gore. Sasvim razumljivo zašto?

Napokon, u trećem krugu prof. dr. Krcić je dao pregled pravaca i ideja sandžačke literature od Rifata Burdževića, Ćamila Sijarića, Muhameda Avdagića, Rize Ramića, Nusreta Idrizovića, Bajrama Redžepagića, Zajima Azemovića, dr. Ferida Muhića pa sve do najmadjih i do Jahje Ferhatovića.

Na kraju izlaganja profesor Krcić je dao osvrt na svjetski nivo bošnjačke književnosti na čelu sa Mešom Selimovićem i njegovim romanima koji su afirmisali bošnjačku viziju egzistencijalističke filozofije apsurda življenja.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.