Izašao novi broj časopisa ,,PanBošnjak”

0
3

indexNovi Pazar – U Novom broju Pan Bošnjak,na samom početku možete pronaci tekst koji nam govori o Srebrenici,kao i o tome-da ako nam je stalo do stvarne istine i ako želimo da se prava našeg naroda rehabilitiraju,a savjest svih nas umiri,neophodno je da uz pomoć onih koji se u svijetu bore za istinu i pravdu za sve narodei ljude,organiziremo, i da uz pomoć još uvijek postojećih poštenih i odgovornih ljudi u svijetu pokrenemo inicijativu za formiranje jednog Foruma, Suda ili Odbora sastavljenog od neovisnih i stvarnih duhovnih,moralnih i kulturnih autoriteta da taj organ provede istragu o Srebrenici i iznese svoj verdict ili zaključak o krivicama svih ukoliko one odista postoje.

Takodje, možete proćitati i o uredništvu Svijetskog Bošnjačkog Kongresa-O nama su sudili i meritorne zaključke oni koji se nikada ili sa veoma malim izuzecima nisu ni potrudili da nas razumiju,a kamoli da prouče sve ono što smo mi kao izuzetno razvijen duhovni i kulturni i naravno stvaralački subjekt svarali kroz stotine godina razvoja naše kulture i duhovnosti.
Prvi zadatak u osposobljavanju našeg naroda da adekvatno odgovori na ovu situaciju sastoji se u tome da on shvati da sav i ma gdje se nalazio u većim ili manjim grupama dijeli istu sudbinu, a to je da se nalazi u opasnosti od potpunog rasturanja i konačnog nestanka.

Svijetski Bošnjački Kongres objavljuje Deklaraciju o zajedničkoj sigurnosti i globalnom građanstvu izražavajući osjećanja bošnjačkog naroda u vezi sa smrtonosnim bombaškim napadom na učesnike Bostonskog maratona,15. aprila 2013.godine., i užasni čin nasilja na ulicama Londona,22. maja 2013., pri čemu su korištene svete riječi ,,Allahu ekber“ i zloupotrebljeno sveto ime Islama.

Proglas o poštivanju temeljnih prava Bošnjaka povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, gdje možete uočiti da Svjetski Bošnjački Kongres zahtijeva od organa vlasti Bosne i Hercegovine, od organa upravljanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, te od statističkog ureda Evropske komisije-da se utvrdi jedinstven budzet za finansiranje popisa na nivou države Bosne i Hercegovine u skaldu sa Zakonom o popisu stanovništva,domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Da se planirani popis osoba na radu i boravku u inostranstvu, mora izvršiti na način da se na popisnom obrascu pored ostalih pitanja nalaze i obavezna pitanja o kojima se te osobe moraju izjasniti, kao i brojni drugi zahtjevi izraženi u članovima.

U časopisu pored ostalog možete pročitati i druge značajne članke,komentare, razgovore, kao na primer- Šta je to moderna? Leksika Bosanskog jezika – koja je u poslednje vrijeme itekako zastupljena tema na ne samo našem područiju već i šire.
Poetičnost neizbiježnog napretka.

Ovaj broj PanBošnjaka svojim likovnim prilozima oplemenio je Mehmed Slezović-akademski slikar i grafičar.

Na samom kraju ovog broja PanBošnjaka –Ramazanska karavana Svijetkog Bošnjačkog kongresa – Vrijeme je da se priča sa Bošnjacima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.