Izabrani novi članovi Odbora Islamske zajednice u Dragašu

0
23

Kosovo – Na mandat od četiri godine, tajnim glasanjem izabrabran je novi odbor od osam članova koji će predstavljati Islamsku Zajednicu u Dragašu naredne četiri godine.

Skupština na kojoj su izabrani novi članovi održanja u ponedeljak, 23.1.2012. godine u novoj džamiji u Dragašu, u organizaciji Islamske Zajednice Republike Kosova, i Odbora Islamske Zajednice u Dragašu.

Skup je počeo učenjem Kur’ana od strane imama iz Restelice, Šabana ef. Hadži, a nakon toga se članovima skupštine obratio sekretar Odbora Islamske Zajednice u Dragašu Nailj ef. Haljimi riječima: „Posebno mi je drago da ste se danas odazvali i vjerujem da ste vi najbolji oni koji su izabrani u svojim džemaatima, te nemam sumnje da če te glas dati onima za koje mislite da će najbolje predstavljati ovaj odbor” Na kraju svog izlaganja rječ je dao odlazećem predsjedniku odbora islamske zajednice u Dragašu ef. Ademu Ihtimani da predvodi skupštinu.

Prisutnima se obratio i ef. Rešat Medžiti koji je bio na skupštini u svojstvu nadgledača ispred Predsjedništva Islamske Zajednice Republike Kosova. Formirano je tročlano radno predsjedništvo, a nakon toga na prijedlog pojedinih imama i džemaetlija formirana je i tročlana izborna komisija u sastavu: Ajhan ef. Bećiri,Bejtullah ef. Halimi i Indir ef. Šabani.

Izborna komisija imala je zadatak da sastavi listu kandidata za buduće odbornike. Listu koju je je sastavila izborna komisija bila je na prijedlog džemaetlija i prijedlog imama te ukupno je brojila 23 kandidata. Glasači su imali pravo da od 23 kandidata koji su bili na listi za odbornike zaokružiti najviše 8 kandidata.

Po statusu Islamske Zajednice Republike Kosova svaki odbor mora imati najmanje 7 članova i Glavnog Imama, a najviše 13 članova i Glavnog Imama. Na osnovu odluke Odbor Islamske Zajednice u Dragašu, odbor ima 8 članova i po službenoj dužnosti glavni Imam je ujedno i član odbora. Posle tajnog glasanja koje je proteklo u fer i korektnoj atmosferi i nakon prebrojenih lističa od strane izborne komisije i radnog predsjedništva za sljedeče četiri godine članovi skupštine svoj glas su povjerili sljedečim kandidatima koji su izabrani za odbornike u Odboru Islamske Zajednice Dragaš.

1. Šaban Hadži (Imam u Restelici) 44 glasa

2. Ajhan Bećiri ( Imam u Donjoj Radeši) 42 glasa

3. Džemal Abdula (Imam u Vranište) 41 glas

4. Edžmein Redžepi (Imam u Kukaljane) 37 glasa

5. Driton Ćengaj (Imam u novoj džamiji u Dragašu) 30 glasa

6. Džafer Nebiu (Imam u Bljać) 26 glasa

7. Dževat Fetahi (Imam u staroj džamiji u Brodosavcu) 25 glasa

8. Adem Ihtimani (Imam u Gornjoj Radeši) 22 glasa

U opštini Dragaš ukupno ima ukupno 42 džemaata, međutim valja napomenuti da u Opoljskom dijelu nema nijednog džemaata bez imama, dok u Gorskom dijelu sela Mljike, Baćka, Dikance i Orčuša su bez imama. Takođe treba istaći da u selo Brod imaju dve džamije i samo jedna je u funkciji dok druga ne fuknkcionalna jer nema imama.

Od ukupno 42 džemaata koliko ih ima u opštini Dragaš, 38 su se odazvali skupštini osim gore navedenih sela gde nema imama. Na osnovu statusa Islamske Zajednice Republike Kosova svaki džemaat je delegirao po dva člana za skupštinu i imam po svojoj službenoj dužnosti je kao treći član.

Izvor: GoraPress.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.