23. Februar 2017

YuNktkqTURBXy8xOTUxMTgxODI4Y2IwNjVkYmFmM2NmZGU3YjhkYTNkYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Srbija se prošlog jula složila da primi dvojicu zatvorenika iz Gvantanama kao pomoć naporima američke vlade da ozloglašeni zatvor stavi pod ključ.

Iako je srpska javnost mahom negodovala zbog pristanka da se “udome” dvojica bivših zatvorenika, državljanin Jemena Mansur Ahmeda Sada al Dajfi i Tadžikistanac Omar Hamzajavič Abdulajev, priča je uskoro potpuno zaboravljena, a o njihovom boravku ovdje ne zna se gotovo ništa. Međutim, u dokumentarcu “Izvan Gitma” američke mreže NPR, saznali smo da je Al Dajfi do prije dva mjeseca štrajkovao glađu tražeći od američkih vlasti da ga premjeste iz Srbije. On je rekao da se ovdje osjeća kao rob kao i to da se plaši. Optužio je i sprske vlasti da ga špijuniraju i ne tretiraju kao civilizovanog građanina.

Američki novinar Arun Rat sa NPR je u novembru posjetio Srbiju i Beograd kako bi se uvjerio kako se odvija proces rehabilitacije nekadašnjih zatvorenika iz Gvantanama. Najviše pažnje privukao mu je upravo Al Dajfi budući da je jedini uz Abdulajeva koji nije poslat u neku od muslimanskih zemalja. Kako je Abdulajev odbio da govori sa novinarima, ispostavilo se da je Al Dajfi jedini voljan da svoje muke iskaže javno.

Narator pri početku dokumentarca Srbiju opisuje kao veoma neprijateljski nastrojenu prema muslmanima, govoreći o ratu u Bosni i kako su “Srbi ubili i mučili više desetina muslimanskih muškaraca, žena i djece”.

Takođe, govori kako je NATO kampanja 1999. pokrenuta upravo iz razloga da bi se “zaustavilo višegodišnje srpsko klanje”.

U takvom okruženju, smatraju autori emisije, a i sam bivši zatvorenik, asimilacija je nemoguća.

HA4ktkqTURBXy9hZWZjOWQ5NGE2NjY0YjNmMTgwYmU0YzcxZTE5MmUxNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Kada sam čuo da idem u Srbiju bio sam uplašen zbog historijskih konflikata između Srba i muslimana 90-ih godina. Pomislio sam: “Bože, idem u tu državu”. Ne znam ništa o Srbiji, jezik, kulturu – ispričao je Mansur al Dajfi koji zbog nestabilne situacije nije mogao da se vrati u rodni Jemen.

Danas živi u malom stanu u Beogradu: ima spavaću sobu, kuhinju i dnevnu sobu, s lijepim pogledom na grad.

(Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles