Iz minute u minutu – POPIS BOŠNJAKA U CRNOJ GORI I KOSOVU

0
42

Sandžak PRESS će maksimalno pratiti popis stanovništva u Crnoj Gori i Kosovu.

Molimo Vas da i vi date svoj doprinos i informirate nas o svim mogućim nelegalnostima, pritiscima nad Bošnjacima i drugim vijestima vezanim za ovaj pospis.

POŠALJITE NAM ODMAH!

———————————————————————————————————————————————————–

VAŽNO: Stižu optužne protiv MONSTAT-a za falsifikovanje popisa!

———————————————————————————————————————————————————–

06:56

Stižu informacije da je u pećko-istočnom kraju sve u najboljem redu kada se tiču Bošnjaci.

14. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

15:57

U Pljevljima se desio slučaj da ženska osoba koja je godinu dana u Sarajevu i izjašnjava se kao Bošnjakinja, nije mogla da se popiše, a druga ženska osoba koja je tri godine u Sarajevu i izjašnjavase kao Crnogorka uredno popisana.

13. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

19:40

Prema ukrstanju podataka iz raznih gradova preliminarna prognoza (ovo je iz DPS partije) je:

2011. preliminarni podaci:

Crnogorci – 48.5%
Srbi – 33.5%

Crnogorski jezik – 42.5%
Srpski jezik – 48.5%

2003 je bilo ovako:

Crnogorci – 43.16%
Srbi – 31.99%

Crnogorski jezik – 21.96%
Srpski jezik – 63.49%

Ako je ovo tačno, veliki broj Bošnjaka je asimiliran ili je nasilno pocrnogorčen!

—————————————————–

16:09

Nova srpska demokratija je optužila MONSTAT da falsifikuje popis!

—————————————————–

13:12

Jedan primjer nepravilnosti na popisu:

12. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

11:44

Mahir Jagdžilar, ministar javne uprave, u društvu sa predstavnicima centralne i lokalne popisne komisije iz Prizrena te sa bošnjačkim zastupnicima Rasimom Demirijem i Dudom Balje, posjetili su dva bošnjačka sela, Rečane i Gornje Ljubinje, kako bi se bliže upoznali sa tokom popisa stanovnistva.

—————————————————–

11:38

U nekim dijelovima grada Prizrena, naročito gdje živi bošnjačka populacija, u javnosti je kružila neistinita informacija kako je javio naš kolega Mustafa Balje da je popisni proces obustavljen što je demantirao glasnogovornik Opštinske popisne komisije Nexhad Qoqaj objašnjavajući da se radi o trenutnom tehničkom problemu koji će već sutra biti otklonjen. “Nije istina da je u nekim dijelovima Prizrena, gdje žive Bošnjaci, došlo do obustave popisa. Radi se o tome da su aktivni popisivači iz bošnjačke zajednice raspodijeljeni u okruzima gdje živi veći dio ove populacije. ”

—————————————————–

11:26

Znatan broj Bošnjaka u Beranama je pod posebnom crnogorskom presijom i prismotrom kako bi im opet “u ime države” (koja nikada nije poštovala njihova prava) i ovog puta izašli u susret i pisali se Crnogorcima i na taj način zapečatili svoju sudbinu.

Kako u Beranama tako i u Petnjici i drugim djelovima Bihora, je slučna situacija. Na Bošnjake vrše pritisak kako članovi popisne komisije tako i “uticajni” pojedinci, koji za vladajući režim obavljaju najprljavije poslove. Čak im se prijeti da oni koji se izjasne Bošnjacima i da govore bosanskim jezikom, mogu seliti u Bosnu!

U Rožajama i okolici, DPS-ovci su odani podgoričkom voždu koji bi uskoro trebao sjesti na optužničku klupu za zločine i mafijaštvo. Milovi DPS-ovci pojedinim neposlušnim Bošnjacima prijete oduzeti ono malo posla što imaju.

U slavnom Akovu, današnjem Bijelom Polju, crnogorski nacionalisti Bošnjake ubjeđuju, da je tekući popis stanovništva “statistička kategorija”, koji se naravno tiče isključivo bošnjačke populacije, dok su Srbi i Crnogorci privilegovane kategorije te za njih popis predstavlja sudbinsko pitanje. Tačno je 99 godina nakon nasilnog pokrštavanja Bošnjaka u plavsko-gusinjskom kraju pod vođstvom zločinca kralja Nikole, sada u tzv. europskoj Milovoj prćiji nasilno pokrštavanje Bošnjaka poprima sva obilježja završne faze genocidne vladavine doživotnog premijera.

Kako Bošnjaci.Net saznaju provjereni bjelopoljski kadar DPSDP koalicije brižljivo je odabrao popisivače stanovništva. Birani su samo lojalni i beskrupulozni jurišnici. Falange i kolaboracionisti fašističkih crnogorskih vladara u vidu popisivača izbacuju Bošnjake na sijaset raznih načina. Jedne upisuju kao Crnogorce, druge Muslimane, treće Bosance, te četvrte one koji trenutno nisu u CG, a za njih znaju da su Bošnjaci, njih ne upisuju ni pod koju cijenu, dok peti – nikada neće saznati da su upisani kao Crnogorci. Jer kao emigranti žive daleko od rodnog kraja, ali se ne pika kada su manipulacije podataka u pitanju. I tako gdje zločinci Radovan i Ratko stadoše ‘95 Milo Đukan nastavi, sve do dana današnjeg. Doduše sa perfidnijim metodama i preko bošnjačkih domaćih izdajnika koji za mrvice prodaju naciju, jezik i vjeru za Milovu večeru. Kako nam naši sugovornici iz Bijelog Polja rekoše, kad popisivači pokopaju Bošnjake u Crnoj Gori u masovne “popisne” grobnice, onda će vjerovatno biti nagrađeni sa novim poslom, u preduzeću za komunalije.

Slavna Taslidža će se od ovog popisa s pravom zvati Pljevlja. Nakon svih pritisaka, straha i ucjena u ovom gradu Bošnjaci će se moći prebrojati na par šaka… Najzad, ako su ratnih 1992/95. srpsko-crnogorski fašisti na čelu sa Dobricom Ćosićem i Slobodanom Miloševićem s jedne, te Momirom, Milom i Svetozarom s druge strane, poubijali desetak Bošnjaka i istrijebili oko 35 bukovičkih sela, te da za ovaj ratnih zločin niko od njih nije odgovarao. Još uz to ako imamo u vidu da su u sramnom sudskom procesu, koji je završen uoči Nove godine, svi optuženi za ovaj ratni zločin oslobođeni odgovornosti, onda nas ne trebaju čuditi popisnici, koji potezom olovke zatiru tragove posljednjih Bošnjana u ovom kraju.

Uz ove gradove ćemo naglasiti mučnu i ucjenjivačku situaciju u Podgorici, a o Baru i cijeloj Boki da ne govorimo. Kako nam je javio jedan naš čitalac “u ovim gradovima ko se upiše Bošnjakom, upamitite da je to veliki gazija”.

Isto tako dobili smo informaciju da je na sarajevskoj Ilidži bilo kupovine, odnosno da je Bošnjacima iz Bihora nuđeno po 500 eura da se porodično izjasne kao Crnogorci ili bar da se izjasne da govore crnogorskim jezikom!?

11. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

23:06

BS ukazuje na sve brojnije primjere   onemogućavanja građana da se izjasne o svim pitanjima na popisnici. Evidentno je da se, sve više građana ,od strane Monstata i državnih instruktrora dovodi u neravnopravan položaj, time što im se zabranjuje da se izjašnjavaju dalje od 6.pitanja sa popisnice.

—————————————————–

13:02

U Bihoru, Beranama i Petnjici kruže lažne informacije da je popis završen.

10. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

14:12

U Pećko-Istočkom kraju Popis stanovnistva, domaćinstava i stanova nakon 30 godina protiče bez problema i veliko je interesovanje svih zajednica koje žive u Pećkoj općini.

Dr. Ali Berisha, gradonačelnik Peći je tokom posjete Vitomirici pozvao građane da se slobodno izjasne onako kako se istinski osjećaju.

9. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

07:34

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je na teritoriji Crne Gore počeo 1. aprila, na teritoriji opštine Berane teče regularno, saopšteno je iz opštinske popisne komisije.

Međutim, Bošnjaci Berana, Petnjice i Bihora nam potvrđuju da postoji velika doza straha da se Bošnjaci slobodno izjasne.

6. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

22:08

Popis stanovništva u Crnoj Gori sprovodi se tako da diskriminiše građane i Albanci ne treba da prihvate njegove rezultate, izjavio je bivši poslanik u Skupštini Crne Gore Dželadin Zeneli.

—————————————————–

19:00

Narodni poslanik ispred Bošnjačke stranke, Kemal Perušić, je izjavio da je ovaj popis nije samo statističko pitanje, da je vrlo važan za Bošnjake i optužio je MONSTAT da je prekršio zakon o popisu.

—————————————————–

2:11

Radnici fabrike Dekor iz Rožaja prijete blokadom zaobilaznice zbog neispalaćenih dugova.

Radnici koriste priliku da im se čuje glas sada kada je aktuelizirana priča o Bošnjacima u Crnoj Gori.

—————————————————–

09:12

U Rožaju se desio incident, gdje je teško ranjen jedan čovjek. Kako saznajemo, ovaj događaj nema nikakve veze sa popisom.

5. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

20:16

Bošnjaci Vitomirice kod Peći na Kosovu su pod određenim pritiskom.

—————————————————–

14:39

U Rožaju, kako nam javljaju Bošnjaci, je situacija prilično zadovoljavajuća, iako članovi stranke DPS pokušavaju zaplašiti narod. Najčešće prijete oduzimanjem posla.

—————————————————–

12:00

Bošnjaci Bara nam javljaju da tamo postoji neka vrsta pritiska na ljude i postoji strah.

—————————————————–

09:28

Glavni problem pri popisu u Crnoj Gori je taj što je država zabranila onima koji su u dijaspori da se nacionalno izjasne.

Ugroženo im je elementarno pravo slobode kretanja i slobodnog izjašnjavanja.

4. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

20:16

Islamska zajednica u Crnoj Gori je pozvala svoje članove da se izjasne kao Bošnjaci, Albanci ili kao Romi.

—————————————————–

18:14

U jučerašnjem dnevniku na TV Sitel u Makedoniji je prikazan prilog koji je imao za cilj oljagati i ocrniti reisulemu Mustafa ef. Cerića i muftiju Muamer ef. Zukorlića što predstavlja pripremu za predstojeći popis u oktobru u Makedoniji.

—————————————————–

16:06

Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva se razišle po pitanju izlaska Srba na popis stanovništva na Kosovu.

SPC je pozvala Srbe na Kosovu da se odazovu na popis.

—————————————————–

01:05

Bošnjački savez Crne Gore u New York-u žestoko osudio oslobađajuću presudu za deporataciju Bošnjaka i smatraju je uz oslobađajuću presudu za zločin u Bukovici i montirani proces protiv Ibrahima Čikića polugom za sve veće nezadovoljstvo Bošnjaka u Crnoj Gori i uvod u sve veći bunt Bošnjaka protiv crnogorske vlasti.

Na sljedećoj sjednici BSCG će razmatrati o prestanku saradnje sa diplomatsko-konzularnim predstavnistvima Crne Gore u New York-u.

—————————————————–

00:30

Popisivač koji je bio zadužen za rejon Bukovica kod Pljevalja  odustao jer nije našao ni jednog čovjeka u tom rejonu.

—————————————————–

00:21

Bošnjaci Plava i Gusinja izražavaju zadovoljstvo da su ova dva dana protekla dobro i da je nacionalna svijest Bošnjaka u Plavu i Gusinju na visokom nivou.

3. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

23:52

Saznajemo da je u Pljevljima najgora situacija. Cjelokupna bošnjačka elita u Pljevljima je podčinjena crnogorskim vlastima. Mali je broj elite koja će smjeti da se piše kao Bošnjaci.

Osim toga u Pljevljima vlada veliki strah i represija. Zato se očekuje da će i narod slijediti elitu sa bošnjačkim imenima  i na popisu će se većina nacionalno pisati kao Crnogorci ili Muslimani.

—————————————————–

23:14

Bošnjaci Petnjice, opštine Berane kažu da ljudi imaju strah da se izjašnjavaju kao Bošnjaci jer popisničari i drugi uticajni ljudi vrše pritisak na njih.

Nekim porodicama su stizale prijetnje da ko se bude pisao kao Bošnjak može odmahda se seli za Bosnu.

—————————————————–

21:45

U Makedoniji odložen popis za oktobar.

Bošnjaci nisu zadovoljni. Kažu da neće biti adekvatno zastupljeni u predstojećoj popisnoj komisiji.

—————————————————–

18:33

Bošnjaci iz Podgorice nam javljaju da mnogi Bošnjaci nisu upoznati sa tim da imaju pravo upisati svoje najbliže koji rade u inostranstvu. Ove vijesti nisu objavljivane putem medija.

Sa druge strane u svim crnogorskim firmama gdje većinu čine oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao crnogorci dobili su letke o pomenutom pravilu.

—————————————————–

18:03

Na YouTube naglo raste gledanost snimka u kojem se prikazuje poziv Reisuleme i Muftije Bošnjacima Crne gore:

Poruka Bošnjacima Crne Gore

—————————————————–

14:15

Bošnjaci Bijelog Polja nam javljaju da nevjerovatan strah vlada kod pojedinih ljudi da se izjasne kao Bošnjaci.

Jučer su popisničari vršili pritisak na Bošnjake, a među njima je i onih sa bošnjačkim imenima.

Rodbini koja je u inostranstvu popisničari ne dozvoljavaju da se nacionalno izjasni.

2. april. 2011.

———————————————————————————————————————————————————–

23:42

U južnom Sandžaku su popisane prve bošnjačke kuće.

Bošnjaci nam javljaju da je najvažnije da vodimo računa kad popisivač bude popunjavao rubrike i da dobro obratimo pažnju na tačke 13., 14. i 15., da li su ispravno ispunjene.

—————————————————–

23:02

“Ako popisivač pokuša da utiče kako da se izjasnite nacionalno, vjerski ili kojim jezikom govorite, udaljite ga iz stana i obavijestite popisnu komisiju, u kojoj su predstavnici različitih stranaka, da se uskraćuje elementarno ljudsko pravo da se slobodno izjasnite. ”

Uz sjutrašnji broj “Dana”, takvu i slične konstatacije moći ćete pročitati u posebnom informatoru, čiji je autor “In4s”, nevladina organizacija iz Podgorice. Informator, koji u potpunosti tretira popisni postupak, nosi oznaku “obavezno pročitati”, i poručuje crnogorskim građanima da popisnika ne doživljavaju kao isljednika.

.

—————————————————–

19:41

Bošnjaci se žale da su u popisne komisije preferirani članovi Demokratske partije socijalista (DPS) i da se Bošnjaci ucjenjuju putem socijale koju dobijaju, a koja iznosi od 150 do 200 eura.

—————————————————–

19:40

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je u sprovođenje popisa angažovano 4.570 učesnika i to na način da su formirane popisne komisije u svim opštinama.

MONSTAT je imenovao 70 državnih instruktora, održana je trodnevna obuka i redovna obuka, svi državni instruktori su polagali test, a od skoro 13.000 prijavljenih kandidata, popisne komisije su izabrale 4.345 potencijalna učesnika u realizaciji Popisa.

—————————————————–

19:33

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, pripremljen je, kako je službeno navedeno, u skladu sa međunarodnim standardima i obezbijediće podatke visokog kvaliteta koji su neophodan input u predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom npr. za izračunavanje indikatora koji imaju uticaja na alokaciju finansijskih sredstava.

Eurostat će pratiti sprovođenje popis, što daje dodatni kredibilitet ovom poslu i smanjuje sumnje da eventualno može biti nekih zloupotreba, saopštili su juče predstavnici te evropske institucije i crnogorske Vlade.

Prve rezultate popisa po naseljima, jedinicama lokalne samouprave za teritoriju Crne Gore, Monstat će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa, a konačni će biti objavljeni od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine, javlja PCNEN.

—————————————————–

19:30

I na Kosovu je počeo popis stanovništva i domaćinstava.

Posljednji kompletan popis u Pokrajini obavljen je 1981. godine.

Na sjeveru Kosova proces će nadgledati Kancelarija UN za projektne službe (UNOPS).

Vlada Srbije pozvala je kosovske Srbe da ne učestvuju u popisu ukoliko ih na cijeloj teritoriji Kosova ne sprovode UN.

—————————————————–

19:27

Prema popisu iz 2003. godine, u Crnoj Gori je Crnogoraca/Crnogorki bilo  267.669 (43,16%), Srba/Srpkinja  198.414 (31,99%), Bošnjaka/Bošnjakinja 48.184 (7,77%), Albanaca/Albanki 31.163 (5,03%), Muslimana/Muslimanki  24.625 (3,97%), Hrvata/Hrvatica 6.811 (1,10%), Roma/Romkinja  2.601 (0,42%), Jugoslovena/Jugslovenski 1.860 (0,30%).

Prema popisu iz 2003. godine, srpskim jezikom je govorilo 393.740 stanovnika/stanovnica (63,49%), a crnogorskim 136.208 (21,96%) stanovnika/stanovnica Crne Gore.

—————————————————–

15:13

Gusinjani najbolje shvatili važnost popisa i najbolje su se organizirali da Bošnjacima u dijaspori i domovini, putem svojih organizacija i medija  ukažu na važnost popisa.

—————————————————–

00:00

Zvanično počeo popis stanovništva u Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji. Kampanju za popis Bošnjaka je obilježilo:

– Bošnjaci u Crnoj Gori se žale da vlast, kao i partije DPS i SDP, vrši pritisak na Bošnjake da se pišu kao Crnogorci

– MONSTAT je zabranio dijaspori da se nacionalno izjašnjava, mnogi predviđaju da će se oni naknadno i nasilno pisati kao Crnogorci

– Bošnjaci Kosova se žale da ima određenog pritiska da se pišu kao Albanci

– Avdulj Kurpejović iz Rožaja i Sabrija Vulić iz Bara su vođe propagande da se Bošnjaci nacionalno pišu kao Muslimani

– Reisulema Mustafa ef. Cerić i muftija Muamer ef. Zukorlić su pozvali Bošnjake Crne Gore i Kosova da se pišu bez straha kao Bošnjaci

– Bošnjaci Makedonije su, najbolje rečeno, zaboravljeni

1. april. 2011.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.