“Ivaniću pokaži dokument o osporavanju legaliteta Softiću”

0
9

13Sarajevo – Podnošenjem zahtjeva za reviziju presude 2007. godine, koju je Međunarodni sud pravde u Haagu donio po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, nije prekršen Ustav BiH, složili su se historičar Husnija Kamberović i novinarka Dženana Karup Druško tokom gostovanja u emisiji Tačka na 7.

Karup Druško je kazala da na neki način shvata žestoku reakciju političara iz RS.

“Mislim da je za političare iz RS bio strašan šok kada su čuli da se pokreće revizija. Razumijem ih jer smo mi 20 godina slušali njihovu retoriku da je rat u BiH bio građanski, da su se zločini podjednako činili na svim stranama. Pokušavali su relativizirati odgovornost. Razumijem njihovu zabrinutost. Međutim, bilo mi je posebno zanimljivo pratiti reakcije iz bošnjačkog korpusa. Ispalo je da ako podržavate reviziju da ste Bakirov čovjek. Revizija se ne tiče Izetbegovića. Ona se tiče prije svega svih Bošnjaka, onda ostalih narod u BiH, a Boga mi i Srbije”, istakla je gošća N1.

Kamberović je objasnio da je tužba pokrenuta 1993. godine, u vrijeme rata. “BiH pokreće tužbu da je Srbija uključena u agresiju. Prvobitna tužba je imala više tačaka nego što je Sud kasnije, 1996. prihvatio i raspravljao. Ljudi ne razumiju da se kroz ovu reviziju ne obilježava ukupan karakter rata 1992-95. Mislim da se presuda odnosi na zločine genocida u Srebrenici, a ne na cjelokupan rat i sam karakter rata”, dodao je historičar.

Podnošenjem revizije za predmet koji već postoji i koji traje nije nikako prekršen Ustav BiH, objasnila je Karup Druško. Ona je također rekla da se treba što više ponavljati kako je presuda iz 2007. vrlo decidno kazala da su vojska i policija RS-a odgovorne za genocid i da su bili pod kontrolom tadašnje Jugoslavije, da je postojao uticaj, te da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida.

KARUP DRUŠKO KAMBEROVIĆIzvor: N1

“Ivanić nama nameće priču da mora sada Predsjedništvo BiH donijet odluku o revizij iz prostog razloga što RS-u ne odgovora odluka o reviziju. Imate činjenicu da su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma sve tri strane imale pravo da ospore sve međunarodne akte i dogovore koje je uradila neka od tih strana. RS nikada nije osporila tužbu iz 1993. Također, da li je Ivanić ikome pokazao dokument na osnovu kojeg je osporen legalitet agentu Sakibu Softiću. Izvinite gospodine Ivaniću, Vi ste prvi uveli praksu kršenja Ustava u Predsjedništvu BiH”, podsjetila je Karup Druško i dodala da Ivanić hoće da ospori ono što je njegov prethodnik (srpski član Predsjedništva BiH Živko Radišić) ranije uradio.

Kamberović je kazao da su političari iz RS-a imali 10 godina da ospore legalitet agentu Softiću i da je sad, kako je kazao, besmisleno to raditi.

Na kraju gostovanja u emisiji Tačka na 7 historičar je još jednom podsjetio da Ustav BiH nije prekršen i da je Softić nastavio da radi svoj posao kao priznati agent jer Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo drugačiju odluku.

/n1/


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

“Ivaniću pokaži dokument o osporavanju legaliteta Softiću”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.