Ivanić: Neka Nikolić strogoću trenira u Srbiji i ne dijeli Srbe

2

BiH, Srebrenica, Republika Srpska

Balkan – Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a u kojem traži da rezolucija o Srebrenici, koju je inicirala Velika Britanija, ne bude usvojena.

“Mislim da je ona poslužila, između ostalog, da se prilike u BiH u potpunosti promjene. Do unazad 15-20 dana imali pozitivnu priču o evropskom putu, izjavu Predsjedništva jednoglasno potvrđenu u Parlamentu, dobili sporazum o stabilizaciji i približavanju, počeli razgovarati o evropskom putu i o reformskim procesima i desilo se nekoliko događaja koji su BiH vratili unazad”, rekao je Ivanić.

Dodao je da bi obilježavanje 11. jula u Srebrenici trebalo proći kao najdostojanstveniji mogući čin iskazivanja poštovanja nevinim žrtvama.

“Nažalost, sve što se događa je predstojeći 11. jul pretvorilo u prvorazredan politički događaj. Unutar BiH traje konkurencija u prijedlozima različitih rezolucija i deklaracija, koje se preglašavanjem pojedinih naroda prihvataju ili odbijaju, region je podijeljen povodom Rezolucije, kao i sam Savjet bezbjednosti. Retorika u političkim nastupima je sve žešća, neki se političari proglašavaju dobrodošlim u Srebrenici, drugi ne. Želim da vas sve upozorim da je trenutno stanje loše i da vas pozovem da shvatite kako donošenje ovakve rezolucije nije dobro po stabilnost u BiH”.

Razvijanje saradnje

Ivanić tvrdi da mu nije namjera da utiče ili mijenja bilo čiji pogled na karakter događaja u Srebrenici te da svako ima vlastitu poziciju i da je on sigurno ne želi mijenjati.

“Moja molba je da umjesto o prošlosti mislimo o budućnosti, umjesto podjela iz rata razvijamo saradnju. Mislim da je umjesto ove rezolucije trebalo iskazati poštovanje nevinim žrtvama Srebrenice, pozvati da se tako nešto nigdje i nikad ne desi ponovo, pozvati narode BiH da iskažu poštovanje prema žrtvama drugih naroda, jer su i Srbi i Hrvati ubijani ovom ratu i pozvati ih da se zajedno okrenu budućnosti. Ne razumijem zbog čega nije donesena rezolucija o pozitivnim efektima Dejtonskog sporazuma čiju dvadesetogodišnjicu obilježavamo ove godine i zbog čega snagama van BiH treba toliki naglasak na teme koje nas dijele umjesto na teme koje nas spajaju. Imate veliku odgovornost u narednim danima, pozivam vas da Srebrenica ne bude povod ni vaših ni naših međusobnih sukoba i molim da nađete rješenje za dobrobit svih. Sadašnji oblik rezolucije, rječnik koji se koristi ne može biti podržan prije svega od Srba, ali i dijela ostalih naroda, te bi nas donošenje ove rezolucije dodatno podijelilo. Uvjeren sam da ćete zato odustati od njenog donošenja”.

On je, također, rekao da danas niko ne govori o budućnosti, svi govore o prošlosti.

“Nažalost, hapšenje Nasera Orića i politička euforija koja je tim povodom nastala na strani udruženja žrtava Srebrenice, te bošnjačkih političara, podržana sukobima unutar BiH o rezoluciji, potpuno je preokrenula političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Društvo je potpuno podijeljeno o predstojećim događajima. Jedni snažno podržavaju rezoluciju, drugi osporavaju, treći su indiferenti i evidentno je da postoje negativne posljedice cijele ove priče. Zato sam odlučio, s obzirom na to da o tome nema konsenzusa u Predsjedništvu, da pismo pošaljem u svoje ime i ono će danas biti distribuirano generalnom sekretaru i amasadorima svih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN-a”.

Ivanić je u svom obraćanju, također, komentirao najavu Milorada Dodika o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska.

“Imam osjećaj da je ovaj put ozbiljan i da će referenduma biti”, kazao je Ivanić.

Kometarišući sastanak u Beogradu predsjednika RS-a i Srbije Milorada Dodika i Tomislava Nikolića, Ivanić je rekao da ne razumije šta su Dodik i Nikolić htjeli svojom konferencijom za štampu.

“Ne razumijem Nikolića jer da je čitao diplomatsku poštu, pa i medije vidio bi da sam se ja odredio o deklaraciji i rezoluciji mnogo prije njega i da sam to rekao javno i na ozbiljnim mjestima kao što je Savjet Evrope i da nisam ćutao i nisam nikome držao pridike. Posebno ne razumijem Dodika jer smo imali dogovor da ovo pismo zajedno potpišemo”, rekao je Ivanić i dodao da je evidentno da će Dodik nastaviti voditi politiku kako on misli, a da će on raditi svoj posao i čuvati interese srpskog naroda kako misli da ih treba čuvati.

”Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine”, rekao je Ivanić.

Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Milorad Dodik danas najavio s predstavnicima RS-a u Predstavničkom i Domu naroda BiH.

Kaže da Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne.

London je nedavno predao prijedlog rezolucije za usvajanje u UN-u kojom će 11. juli biti proglašen za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Riječ je o rezoluciji kojom se članice Vijeća sigurnosti pozivaju da usvoje stav da su u julu 1995. godine u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid nad tamošnjim stanovništvom.

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije deceniju proglasio da je u Srebrenici počinjen genocid, Vijeće sigurnosti to još nije učinilo.

Termin genocid

Nacrt rezolucije je usmjeren na to da se 11. juli prepozna kao Dan sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici, što je, kako se navodi u nacrtu rezolucije, nastavak prošlogodišnje Rezolucije o Ruandi.

Ta bi rezolucija trebala doprinijeti procesu pomirenja u BiH uz poruku da se nikada nikome tako nešto ne dogodi u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda.

Rusija je kao odgovor na britansku rezoluciju u Vijeće sigurnosti UN-a uputila svoju rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kao odgovor na onu britansku povodom 20 godina genocida počinjenog u Srebrenici.

Službena Moskva smatra kako je potreban tekst koji će doprinijeti saradnji i mirnoj koegzistenciji u cijeloj regiji.

Općenito, ruski prijedlog rezolucije daje podršku Dejtonskom sporazumu te osuđuje sve zločine počinjene tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U tekstu je izbjegnut termin genocid te se daje podrška cjelovitosti država nastalih raspadom Jugoslavije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.