26. Septembar 2010

Sandžak – Sandžak PRESS je sproveo istraživanje o raspoloženju u narodu kada je u pitanju Sandžak kao autonomna prekogranična oblast.

Na pitanje: „Da li želite da Sandžak postane Autonomija?” je sljedeći rezultat:

Da! – 76.92%

Svejedno mi je.  – 3.3%

Ne! –  19.78%

Na ovoj anketi je glasalo 637 različitih ljudi. Glasanje bilo moguće isključivo jedan put preko IP Adrese. U glasanju je učestvovao veliki broj Srba.

Iz rezultata se mogu izvući sljedeći zaključci:

1. Sandžak kao prekogranična autonomna pokrajina, sa nekom vrstom samouprave, i to po modelu Južnog Tirola u Italiji i Austriji je u većini prihvatljiv za građane Sandžaka. Za Autonomiju u ovoj anketi je glasalo 76.92% što predstavlja apsolutni većinu.

2. Narod Sandžaka, i sjevernog i južnog, su za Autonomiju i lažna je tvrdnja pojedinih političara u Srbiji i Crnoj Gori da je narod masovno protiv.

3. Potpuno je legitiman zahtjev Odbora za obnovu NVS-a u sjevernom i Bošnjačke stranke u južnom dijelu za vraćanje Autonomije.

4. Da ih ovo pitanje ne interesuje, glasalo je samo 3.3%, što govori koliko je pitanje autonomije Sandžaka bitno za građane Sandžaka, Bošnjake i Srbe, za njihov suživot, za njihovu privredu, politiku, kulturu i druge aspekte života građana Sandžaka.

Na facebook-u postoji grupa za Autonomiju od 4500 članova i stranica od 4000 članova. Ovo pitanje je u sjevernom Sandžaku prvi pokrenuo Džemail Suljević, a u južnom Hazbija Kalač i njima dvojici predstoji velika zasluga za hrabrost i odvažnost.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles